Roffa Mon Amour filmfestival

8144-roffa-mon-amour-filmfestival

(Door Ronald Glasbergen)

Van 17 tot en met 28 juli draait ‘op’ en rond de Rijnhaven het 7e Roffa Filmfestival. Verstopt in de zomermaanden misschien wel het best bewaarde geheim voor de Rotterdamse filmliefhebber.

Het begint op 17 juli met Cannes Gouden Palm winnaar ‘Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives’ (2010) een film die gangbare wetten van filmtempo, ritme en storytelling exotisch aan zijn laars lapt.


Volgt een aantal niet te missen oudere meesterwerken van de cinema. donderdag 18 juli ‘Stromboli’ (1954) van Roberto Rossellini. Hoofdrol Ingrid Bergman die samen met Roberto het ouderpaar vormt van Isabella Rosselini. Dat voor de liefhebbers va achterklap want Rosselini was als filmer een geweldenaar, denk aan zijn ‘Roma Città Aperta’ (1945), aan het zesluik ‘Paisà’ (1946) en ook aan ‘Stromboli terra de Dio’. Bergman is daarin een vrouw die de oorlog achter zich wil laten en trouwt met een visser op het vulkaaneiland Stromboli. Niet te missen, geloof deze keer de recensent ook al beweerde die ooit op deze pagina’s dat recensenten die zoiets roepen niet vertrouwd moeten worden.

Op de foto: Minica Vitti in L'Aventura van Antonioni (Bron foto: Roffa Mon Amour)

Te meer niet te missen omdat Rosselini behalve grondlegger van het Neorealisme ook zelf met Bergman op het eiland leefde. Groot regisseur en magisch actrice brengen film en nieuwe kunst voort.

Op 19 juli wordt L'avventura (1960) van Michelangelo Antonioni vertoond met duizelingwekkend mooie Monica Vitti een hele schare aan schitterende andere spelers.

Op 20 juli volgt ‘Edipo-Re’ (1967), het Oidipous verhaal volgens Pier Paolo Pasolini die bij de beste films ooit gemaakt hoort. Op 20 juli volgt ‘The Night Porter’ (1974) van Liliana Cavani. ‘Sophie’s Choice’ maar dan beter, met Charlotte Rampling in volle glorie en Dirk Bogarde op zijn, diep schuldige, misdadige best.

Op de foto: Ingrid Bergman in 'Stromboli'van Rosselini (Bron foto: Roffa Mon Amour)

Volgen nog in tempo van 1 of twee films per dag films als ‘La Haine’ uit 1995 van Mattieu Kassovitch en – unieke kans ‘The Scent of the Green Papaya (1993) van de Vietnamese filmer Tran Anh Hung.

Wie van alle hier genoemde films er nog geen enkele gezien heeft, weet nog niet wat film vermag.

Wie er al enkele kent, heeft hier een uniek buitenkansje zijn collectie aan te vullen. De locaties zijn: LantarenVenster en ‘op’ de Rijnhaven in het Drijvend Paviljoen.

Het hele filmprogramma is hier te lezen waaruit zal blijkt dat er naast de genoemde klassieke films ook interessante nieuwe films te zien zijn en er is meer zoals een filmschool.

Op de foto: Charlotte Rampling in 'The Night Porter' van Cavani (Bron foto: Roffa Mon Amour)


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties