Rotterdamse kunstenaars behoren tot de top van de portretkunst

8133-rotterdamse-kunstenaars-behoren-tot-de-top-van-de-portretkunst


(Van onze redactie)

Wie dacht dat de portretkunst een achterhaalde traditie is, heeft het mis.

Maar liefst 2 kunstenaars uit Rotterdam maken dit jaar kans op ‘De Nederlandse Portretprijs’. Door middel van drie strenge selectierondes zijn er uiteindelijk 50 kunstwerken genomineerd. Deze worden later dit jaar geëxposeerd in Slot Zeist, waar op 3 november de prijsuitreiking plaatsvindt.

De Nederlandse Portretprijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt, in navolging van de prestigieuze Britse ‘BP Portrait Awards’.


Met ruim 1250 inzendingen is het aantal inzendingen van de vorige editie ver overtroffen. “Het niveau was al hoog, maar de concurrentie is dit jaar nog sterker”, aldus Rosa Boomsma, wiens werk in 2017 ook werd genomineerd en dat bij de publieksprijs als tweede uit de bus kwam.

Hoewel iedereen deel mag nemen aan “De Nederlandse Portretprijs” en de werken anoniem beoordeeld worden, zijn het doorgaans professionele kunstenaars die de selectie halen. Zo ook de Rotterdamse genomineerde kunstenaars Rosa Boomsma en Sylvie Overheul.

Beiden hebben al diverse nominaties en prijzen op hun naam staan.

Sylvie Overheul werd dit jaar ook al genomineerd voor de verkiezing “Kunstenaar van het jaar” en heeft daarmee een plek op nummer 20 in de top 100-lijst van Hedendaagse Nederlandse Kunstenaars gekregen.

Rosa Boomsma rondde pas in 2014 haar opleiding af, maar haar werk heeft sindsdien al gehangen op plekken als het CODA Museum, Museum de Fundatie en Paleis Soestdijk. Ook won ze de “Schilderij van het jaar” verkiezing in 2015.

Wie ‘De Nederlandse Portretprijs’ en het daaraan verbonden geldbedrag mee naar huis mag nemen is nog even afwachten.

De expositie is van 1 september tot en met 17 november te bezichtigen in slot Zeist, waar je tevens kunt stemmen op jouw favoriet.

Bijlagen:

Foto 1: Sylvie Overheul

Foto 2: Sylvie Overheul "The Papergarden" (Zie ook de kopfoto)

Foto 3: Rosa Boomsma

Foto 4: Rosa Boomsma "Drie zusters"

Links:
http://www.portretprijs.nl/
http://www.sylvieoverheul.nl/
http://www.rosaboomsma.nl/Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties