Rotterdamse kunstenaars behoren tot de top van de portretkunst

8133-rotterdamse-kunstenaars-behoren-tot-de-top-van-de-portretkunst


(Van onze redactie)

Wie dacht dat de portretkunst een achterhaalde traditie is, heeft het mis.

Maar liefst 2 kunstenaars uit Rotterdam maken dit jaar kans op ‘De Nederlandse Portretprijs’. Door middel van drie strenge selectierondes zijn er uiteindelijk 50 kunstwerken genomineerd. Deze worden later dit jaar geëxposeerd in Slot Zeist, waar op 3 november de prijsuitreiking plaatsvindt.

De Nederlandse Portretprijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt, in navolging van de prestigieuze Britse ‘BP Portrait Awards’.


Met ruim 1250 inzendingen is het aantal inzendingen van de vorige editie ver overtroffen. “Het niveau was al hoog, maar de concurrentie is dit jaar nog sterker”, aldus Rosa Boomsma, wiens werk in 2017 ook werd genomineerd en dat bij de publieksprijs als tweede uit de bus kwam.

Hoewel iedereen deel mag nemen aan “De Nederlandse Portretprijs” en de werken anoniem beoordeeld worden, zijn het doorgaans professionele kunstenaars die de selectie halen. Zo ook de Rotterdamse genomineerde kunstenaars Rosa Boomsma en Sylvie Overheul.

Beiden hebben al diverse nominaties en prijzen op hun naam staan.

Sylvie Overheul werd dit jaar ook al genomineerd voor de verkiezing “Kunstenaar van het jaar” en heeft daarmee een plek op nummer 20 in de top 100-lijst van Hedendaagse Nederlandse Kunstenaars gekregen.

Rosa Boomsma rondde pas in 2014 haar opleiding af, maar haar werk heeft sindsdien al gehangen op plekken als het CODA Museum, Museum de Fundatie en Paleis Soestdijk. Ook won ze de “Schilderij van het jaar” verkiezing in 2015.

Wie ‘De Nederlandse Portretprijs’ en het daaraan verbonden geldbedrag mee naar huis mag nemen is nog even afwachten.

De expositie is van 1 september tot en met 17 november te bezichtigen in slot Zeist, waar je tevens kunt stemmen op jouw favoriet.

Bijlagen:

Foto 1: Sylvie Overheul

Foto 2: Sylvie Overheul "The Papergarden" (Zie ook de kopfoto)

Foto 3: Rosa Boomsma

Foto 4: Rosa Boomsma "Drie zusters"

Links:
http://www.portretprijs.nl/
http://www.sylvieoverheul.nl/
http://www.rosaboomsma.nl/Nathalie Van Kampen :
105668
Sylvie Overheul number 1

donderdag 17 okt 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties