Bingewatch Bonus

8089-bingewatch-bonus

(door Ardy Beesemer)

Ardy Beesemer, voormalig DJ van de legendarische discotheek RoXY -in 1999 door brand verwoest- is nooit weg geweest uit de muziek.

In het onderstaande stuk vertelt hij over zijn nieuwste muzikale hartstocht en stelt hij zijn daarbij horend online radiostation voor. Het kan je zomaar overkomen. Na de cliffhanger direct door naar de volgende aflevering. Aan het scherm gekluisterd tot de serie is afgelopen.

Gelukkig kun je meteen weer aan de volgende sessie beginnen. Na verloop van tijd herken je een patroon: ellenlange opbouw naar de cliffhanger om je gelijk weer de volgende aflevering in te trekken. Waarom blijf ik kijken? Om te luisteren, juweeltjes te ontdekken.


Zo kwam ik al zappend terecht in Bonding (jammerlijke poging om seks en humor te combineren). Ik stond op het punt over te schakelen, toen ik gegrepen werd door de scene waarin Mitski het podium stal. Zij bleef hangen.

Bron foto: Bruce from Sydney (Wikimedia Commons)

Schermkunst 2019: een gemiddelde scene krijgt met de juiste muziek ineens de sfeer die de makers voor ogen hebben. De zorg, kennis en liefde die daaraan wordt besteed, hebben we aan de music supervisors te danken. Voor mij de nieuwe hoofdrolspelers.

Helaas hebben boeken geen soundtrack. Natuurlijk er komt genoeg muziek voor in romans; neem American Psycho met zijn minutieus beschreven muziek. Of On The Road met de The Hunt van Dexter Gordon. Toch is schrijven over muziek heel iets anders dan ernaar luisteren. Het is surrogaat. Drink je Senseo of echte koffie?

Op Spotify staan tientallen (niet-officieel) samengestelde soundtracks. Door briljante freaks gemaakte lijsten. Na een beetje speurwerk vond ik er meer dan vijftig. Big Little Lies bijvoorbeeld, samengesteld door Susan Jacobs die er de eerste Emmy Award for Music Supervision mee won. Zij bundelde o.a. Michael Kiwanuka, Leon Bridges, Elvis Presley en Fleetwood Mac. Traditioneel, bijna te gewoon. Maar voeg deze verzameling samen met de soundtrack van The O.C. en er gebeurt ineens iets: de bedaagdheid van Big Little Lies krijgt door de Indie pop van The O.C. een heerlijke spanning. Scheur jezelf even van het scherm en shuffle!

Stranger Things heeft een aantrekkelijk luchtige jaren 80 soundtrack. Maar persoonlijk heb ik The Bangles en The Police wel gehoord. Net als de verzameling van The Umbrella Academy. Voornamelijk jaren 80. Queen heb ik de laatste maanden ook iets te veel voorbij horen komen. Maar stop ze bij de vorige twee soundtracks en heel langzaam ontstaat er iets moois. Heel voorzichtig bouw je met behulp van de mensen achter die soundtracks aan een perfecte verzameling. Neem de muziek van She’s Gotta Have It: met naast The Roots ook Miles Davis en The Prefab Sprouts.

Je zou er een radiostation van willen maken. En dat heb ik gedaan. Daarom deze week in de bonus: 'Binge Music', te beluisteren op Spotify. Meer dan 7000 tracks zonder herhalingen, filenieuws of dj’s met vervelende mensen aan de telefoon. Mede mogelijk gemaakt door de beste music supervisors ter wereld en dus Spotify.

Verwacht rond 4 juli een volgende bijdrage van A.B.

Foto: De acteurs van Stranger Things. (Foto: Wikimedia Commons)

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties