Burgemeester in poëzie8061-burgemeester-in-po-zie


(van onze redactie)

Op uitnodiging van Poetry International stelde burgemeester Ahmed Aboutaleb een bloemlezing uit de wereldpoëzie samen. Vreemd is die uitnodiging niet. Behalve burgemeester is Aboutaleb ook fervent poëzieliefhebber. Hijzelf en de poëzie, met name ook Arabische poëzie, zijn innig verbonden. Die liefde voor gedichten vatte al vroeg post bij de latere politicus en burgemeester.


Burgemeester Aboutaleb is diep geworteld in het Nederlandse en het Rotterdamse, maar zijn jeugd speelde zich af in het land van zijn ouders, de Magreb, het westen van de Arabische wereld. Net als in de westerse wereld ligt daar de poëzie aan de wortels van de vertelkunst. Enigszins anders dan hier in dit westen, staat poëzie in de Arabische wereld nog steeds vrij algemeen, in hoog aanzien. ‘Poëzie is van jongs af aan mijn kameraad geweest’ zei Aboutaleb in een interview met Metro vorig jaar. De burgemeester vertaalde al eerder gedichten van de wereldberoemde Syrische dichter Adonis in het Nederlands en hij stelt nu dus, voor de aankomende editie van Poetry International, een bloemlezing uit de wereldpoëzie samen.

Poetry wordt 50
De gelegenheid: Poetry International Festival Rotterdam bestaat al weer 50-jaar. Dat jubileum wordt dus onder meer gevierd met 50 wereldgedichten.


Met die 50 jaar is Poetry International het oudste festival van de stad Rotterdam en bovendien, samen met het dit jaar jubilerende PinkPop, een van de oudste festivals van het land. Nobelprijs-winnende dichters als Zbigniew Herbert, Breyten Breytenbach, Seamus Heaney, Pablo Neruda en Joseph Brodsky, stonden als jong talent op de Poetry-podia, en het festival was een inspiratiebron voor poëziefestivals wereldwijd. Een buitenkans dus dat Rotterdam juist nu burgemeester heeft die de dichtkunst een warm hart toedraagt.

Ter gelegenheid daarvan dus vroeg Poetry burgemeester Aboutaleb een bloemlezing van 50 gedichten uit de wereldpoëzie samen te stellen. De bloemlezing met de naam ‘Lees!’ wordt op 7 juni bij boekhandel Donner gepresenteerd.

Prinses Laurentien zal daar het eerste exemplaar in ontvangst nemen. De bundel zal rond 17.30 uur, na een kort welkomstwoord van uitgeverij Douane aan haar worden overhandigd.

Daarna spreken burgemeester Aboutaleb en schrijver Ernest van der Kwast over bloemlezing en het belang van poëzie.

Wij van RV&M zijn benieuwd. Een boek met een titel in de gebiedende wijs brengt immers een zekere verplichting met zich mee.

Bij boekhandel Donner op vrijdag 7 juni,2019 om 17.30 uur. De bijeenkomst is vrij toegankelijk. Poetry viert verder haar 50 jarig jubileum met een extra feestelijke festivaleditie van 13-16 juni in de Doelen, hetzelfde gebouw, waar het festival in 1970 voor het eerst plaatsvond.


Redactie Rotterdam Vandaag & Morgen :
Noot van de redactie: Komende week plaatsen we elke dag een gedicht uit deze door burgemeester Aboutaleb samengestelde bloemlezing.

woensdag 05 jun 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Rotterdam, USAOns Rotterdam is niet het enige Rotterdam. Ook Amerika heeft zijn Rotterdam: een stadje in Schenectady County in de staat New York. Amerikanen kennen het verschil tussen ‘cities’ en de kleinere ‘towns’. Rotterdam is een town van zo’n 30.000 inwoners, op zo’n drie uur rijden van de stad New York.

The Daily Gazette is het lokale medium. Een onafhankelijk dagblad, in eigen beheer uitgegeven sinds 1884. Respect dus.

Wat gebeurde er afgelopen maand zoal in Rotterdam, USA? Niet veel, om eerlijk te zijn. Er woedde een brand waarbij twee brandweerlieden gewond raakten. Een wandelaar raakte met zijn hond te water in de Mohawk River. Een energieneutraal appartementencomplex werd geopend. Een man die zijn computer liet repareren werd ontmaskerd als verzamelaar van kinderporno. Nee, Rotterdam (USA) zou zo maar een rustige buitenwijk van Rotterdam (The Netherlands) kunnen zijn.

Maar je weet: het is Amerika, dus er moet iets zijn. Something bigger.

De achtertuinen dus. Die noemen ze daar de ‘rear yard’. Het incidentele bericht in onze lokale media dat er een vos is gesignaleerd in een Hillegersbergse tuin, heeft een Amerikaanse tegenhanger. De Daily Gazette meldt dat er een zwarte beer werd gesignaleerd in een boom in de rear yard van 1325 Lawn Avenue. De ‘fire brigade’ en de ‘state police’ gingen er meteen op af. De beer werd verdoofd en toen hij na enkele minuten stoned de boom uitgleed werd hij gevangen. Het bleek een vrouwtje van ruim 20 jaar oud en ze woog 175 pounds - 80 kilo. Ze raakte niet gewond en werd weer uitgezet in het wild. Zoals het hoort dus, heel beschaafd. De conclusie is duidelijk: Rotterdam, USA is een soort Hillegersberg. Maar dan bigger. Ofte wel: Hillegersberg, USA.

(door Kees Versteeg)

Met dank aan:
https://dailygazette.com/

Foto: ©wikipedia.org


  • Nieuw

  • Reacties