Burgemeester in poëzie8061-burgemeester-in-po-zie


(van onze redactie)

Op uitnodiging van Poetry International stelde burgemeester Ahmed Aboutaleb een bloemlezing uit de wereldpoëzie samen. Vreemd is die uitnodiging niet. Behalve burgemeester is Aboutaleb ook fervent poëzieliefhebber. Hijzelf en de poëzie, met name ook Arabische poëzie, zijn innig verbonden. Die liefde voor gedichten vatte al vroeg post bij de latere politicus en burgemeester.


Burgemeester Aboutaleb is diep geworteld in het Nederlandse en het Rotterdamse, maar zijn jeugd speelde zich af in het land van zijn ouders, de Magreb, het westen van de Arabische wereld. Net als in de westerse wereld ligt daar de poëzie aan de wortels van de vertelkunst. Enigszins anders dan hier in dit westen, staat poëzie in de Arabische wereld nog steeds vrij algemeen, in hoog aanzien. ‘Poëzie is van jongs af aan mijn kameraad geweest’ zei Aboutaleb in een interview met Metro vorig jaar. De burgemeester vertaalde al eerder gedichten van de wereldberoemde Syrische dichter Adonis in het Nederlands en hij stelt nu dus, voor de aankomende editie van Poetry International, een bloemlezing uit de wereldpoëzie samen.

Poetry wordt 50
De gelegenheid: Poetry International Festival Rotterdam bestaat al weer 50-jaar. Dat jubileum wordt dus onder meer gevierd met 50 wereldgedichten.


Met die 50 jaar is Poetry International het oudste festival van de stad Rotterdam en bovendien, samen met het dit jaar jubilerende PinkPop, een van de oudste festivals van het land. Nobelprijs-winnende dichters als Zbigniew Herbert, Breyten Breytenbach, Seamus Heaney, Pablo Neruda en Joseph Brodsky, stonden als jong talent op de Poetry-podia, en het festival was een inspiratiebron voor poëziefestivals wereldwijd. Een buitenkans dus dat Rotterdam juist nu burgemeester heeft die de dichtkunst een warm hart toedraagt.

Ter gelegenheid daarvan dus vroeg Poetry burgemeester Aboutaleb een bloemlezing van 50 gedichten uit de wereldpoëzie samen te stellen. De bloemlezing met de naam ‘Lees!’ wordt op 7 juni bij boekhandel Donner gepresenteerd.

Prinses Laurentien zal daar het eerste exemplaar in ontvangst nemen. De bundel zal rond 17.30 uur, na een kort welkomstwoord van uitgeverij Douane aan haar worden overhandigd.

Daarna spreken burgemeester Aboutaleb en schrijver Ernest van der Kwast over bloemlezing en het belang van poëzie.

Wij van RV&M zijn benieuwd. Een boek met een titel in de gebiedende wijs brengt immers een zekere verplichting met zich mee.

Bij boekhandel Donner op vrijdag 7 juni,2019 om 17.30 uur. De bijeenkomst is vrij toegankelijk. Poetry viert verder haar 50 jarig jubileum met een extra feestelijke festivaleditie van 13-16 juni in de Doelen, hetzelfde gebouw, waar het festival in 1970 voor het eerst plaatsvond.


Redactie Rotterdam Vandaag & Morgen :
Noot van de redactie: Komende week plaatsen we elke dag een gedicht uit deze door burgemeester Aboutaleb samengestelde bloemlezing.

woensdag 05 jun 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties