Geluk op Zuid

8057-geluk-op-zuid


(Door Jana Beranová)

Groots gedichtenwedstrijd voor kinderen

Stichting De zoek naar schittering heeft een gedichtenwedstrijd uitgeschreven voor kinderen van 9 tot 12 jaar in drie gebieden: Charlois, Feyenoord en IJsselmonde, met als thema Geluk op Zuid.

De wedstrijd startte op 1 februari en duurde tot 31 maart 2019. De organisatie was in handen van Jiske Foppe, bestuurslid van de stichting, die zich ook sterk inzet voor poëzie in de openbare ruimte. Samen met Anna-Maria Carbonaro van het Gelukshuis en ‘Alacritas‘.


De scholieren hadden er zin in, de oogst was 251 gedichten, die eerst om ons heen zoemden, nu in een boekje zijn gebundeld. Voor de jury – ik was een van de juryleden – niet eenvoudig om 9 prijswinnaars aan te wijzen.

Het is gelukt, de winnaars, drie in elk gebied, zijn bekend. Deze eerste week van juni worden zij op hun scholen gehuldigd. Lees hieronder de vindingrijke teksten van de ‘gelukkigen’. Opdat zij nog meer mogen schitteren.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Rotterdam, USAOns Rotterdam is niet het enige Rotterdam. Ook Amerika heeft zijn Rotterdam: een stadje in Schenectady County in de staat New York. Amerikanen kennen het verschil tussen ‘cities’ en de kleinere ‘towns’. Rotterdam is een town van zo’n 30.000 inwoners, op zo’n drie uur rijden van de stad New York.

The Daily Gazette is het lokale medium. Een onafhankelijk dagblad, in eigen beheer uitgegeven sinds 1884. Respect dus.

Wat gebeurde er afgelopen maand zoal in Rotterdam, USA? Niet veel, om eerlijk te zijn. Er woedde een brand waarbij twee brandweerlieden gewond raakten. Een wandelaar raakte met zijn hond te water in de Mohawk River. Een energieneutraal appartementencomplex werd geopend. Een man die zijn computer liet repareren werd ontmaskerd als verzamelaar van kinderporno. Nee, Rotterdam (USA) zou zo maar een rustige buitenwijk van Rotterdam (The Netherlands) kunnen zijn.

Maar je weet: het is Amerika, dus er moet iets zijn. Something bigger.

De achtertuinen dus. Die noemen ze daar de ‘rear yard’. Het incidentele bericht in onze lokale media dat er een vos is gesignaleerd in een Hillegersbergse tuin, heeft een Amerikaanse tegenhanger. De Daily Gazette meldt dat er een zwarte beer werd gesignaleerd in een boom in de rear yard van 1325 Lawn Avenue. De ‘fire brigade’ en de ‘state police’ gingen er meteen op af. De beer werd verdoofd en toen hij na enkele minuten stoned de boom uitgleed werd hij gevangen. Het bleek een vrouwtje van ruim 20 jaar oud en ze woog 175 pounds - 80 kilo. Ze raakte niet gewond en werd weer uitgezet in het wild. Zoals het hoort dus, heel beschaafd. De conclusie is duidelijk: Rotterdam, USA is een soort Hillegersberg. Maar dan bigger. Ofte wel: Hillegersberg, USA.

(door Kees Versteeg)

Met dank aan:
https://dailygazette.com/

Foto: ©wikipedia.org


  • Nieuw

  • Reacties