Geluk op Zuid

8057-geluk-op-zuid


(Door Jana Beranová)

Groots gedichtenwedstrijd voor kinderen

Stichting De zoek naar schittering heeft een gedichtenwedstrijd uitgeschreven voor kinderen van 9 tot 12 jaar in drie gebieden: Charlois, Feyenoord en IJsselmonde, met als thema Geluk op Zuid.

De wedstrijd startte op 1 februari en duurde tot 31 maart 2019. De organisatie was in handen van Jiske Foppe, bestuurslid van de stichting, die zich ook sterk inzet voor poëzie in de openbare ruimte. Samen met Anna-Maria Carbonaro van het Gelukshuis en ‘Alacritas‘.


De scholieren hadden er zin in, de oogst was 251 gedichten, die eerst om ons heen zoemden, nu in een boekje zijn gebundeld. Voor de jury – ik was een van de juryleden – niet eenvoudig om 9 prijswinnaars aan te wijzen.

Het is gelukt, de winnaars, drie in elk gebied, zijn bekend. Deze eerste week van juni worden zij op hun scholen gehuldigd. Lees hieronder de vindingrijke teksten van de ‘gelukkigen’. Opdat zij nog meer mogen schitteren.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties