Moord in de Koopgoot

8056-moord-in-de-koopgoot


(Door Zettie Leeuwenburgh)

ROTTERDAM - Hola... Ho Daar: Wacht even. Geen mens de deur uit, voordat deze waarschuwing is gelezen. De stad Rotterdam is aan het veranderen zonder dat mensen er weet van hebben. Mensen liegen en bedriegen elkaar. Mensen op scooters en fietsen racen over terrassen. Keurig nette mensen bedreigen elkaar regelmatig met de dood, omdat zij gerechtigheid willen. Er wordt om de doodstraf geroepen, alsof er een tekort aan gevangeniscellen is. Er lopen weinig toeschietelijke horken, en ‘jurk-horken’ in Rotterdam rond. Er is zelfs een moord in de Koopgoot gepleegd.


Ha, Ja...Niets is echter wat het lijkt: ´Moord in de Koopgoot´ is de titel van de dertiende (!) detective, die de Rotterdamse journalist van het ooit veelgelezen Rotterdamsch Nieuwsblad en tegenwoordig de beste Rotterdamse thrillerschrijver Rob Vente, aan zijn pen heeft ontfutseld.

Op de foto: Rob Vente (Foto © Jane Vente)

Op een herfstachtige septemberdag is rechercheur Fred Groen (30) onderweg naar het hoofdbureau van de politie, het Haagseveer. Daar geeft zijn baas, de ´notoire chagrijn´ Gerard Dock, hem opdracht snel en grondig de vermoedelijke moord op een bekende van hem, een keurige notaris, op te lossen. Groen zucht zachtjes, hij had zich verheugd op een rustige dag, en gaat fluks aan de slag na van de wachtmeester van het Haagseveer meer informatie te hebben gekregen. Dan gaat hij haastig naar de Beurstraverse, die meestal de´Koopgoot´wordt genoemd. Daar wemelt het van de politie. Groen klampt een collega van de technische recherche aan die hem vertelt dat het slachtoffer een forse messteek in de rug heeft gekregen. De politiearts is er zeker van dat het geen roofmoord is, want een goed gevulde portefeuille met flink wat euro´s zat nog in een van zijn binnenzakken. Wel is een opvallende ring van de vinger van het slachtoffer verdwenen. Groen zucht maar weer eens en denkt bij zichzelf: ´Als ik die ring vind, heb ik ook de dader te pakken.’

Voor het zover is, heeft hij al heel wat moeilijke gesprekken met eventuele getuigen en mogelijke daders achter de rug. ‘Notoire chagrijn’ Dock, die iets milder leek te zijn geworden toen hij er de lucht van kreeg dat zijn rechercheur naar een andere baan aan het zoeken was, heeft Groen al diverse malen op het Haagseveer ontboden, om op de hoogte van Groens vorderingen te worden gesteld. Elke keer denkt Groen bij zichzelf: ´Waarom heb ik deze baan niet opgegeven´, maar denkt dan toch met gepaste trots en een glimlach aan het vliegtuigje met een ´juichende´ banjer dat Dock boven Rotterdam heeft laten rondvliegen toen hij besloot op het Haagseveer te blijven.

Gelukkig maar, want ook wij, dé lezers van Ventes thrillers, willen rechercheur Groen niet kwijt. Er wordt zelfs al gefluisterd, dat veel lezers vol verlangen uitkijken naar de volgende, nr. 14 thriller van Rob Vente. Op één van de slagaders naar het Centrum van Rotterdam, de Oudedijk, werd laatst al geroepen: ‘Hoera, ik zie dat Rob Vente een nieuwe thriller heeft geschreven Moord in de Koopgoot.’ Tsja.. als je dat niet wilt horen, moet je maar niet in de ´etalage´ van een leuk restaurantje gaan zitten lezen, omdat je, na thuis te zijn begonnen, niet meer kan stoppen met lezen.

Opvallend en leuk is het dat de schrijver Feyenoord als een rode draad door zijn boek laat lopen. Ook neemt hij de lezers mee dwars door Rotterdam en vertelt onderweg allerlei wetenswaardigheden over de stad. Eén ding is zeker: Rob Vente heeft met ´Moord in de Koopgoot´ een voortreffelijke thriller geschreven, waarin tot bijna het einde de oplossing een groot geheim blijft. Rechercheur Groen leeft dan al dagenlang vrijwel alleen op caffeine. Een aanrader voor alle thriller-liefhebbers!

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Rotterdam, USAOns Rotterdam is niet het enige Rotterdam. Ook Amerika heeft zijn Rotterdam: een stadje in Schenectady County in de staat New York. Amerikanen kennen het verschil tussen ‘cities’ en de kleinere ‘towns’. Rotterdam is een town van zo’n 30.000 inwoners, op zo’n drie uur rijden van de stad New York.

The Daily Gazette is het lokale medium. Een onafhankelijk dagblad, in eigen beheer uitgegeven sinds 1884. Respect dus.

Wat gebeurde er afgelopen maand zoal in Rotterdam, USA? Niet veel, om eerlijk te zijn. Er woedde een brand waarbij twee brandweerlieden gewond raakten. Een wandelaar raakte met zijn hond te water in de Mohawk River. Een energieneutraal appartementencomplex werd geopend. Een man die zijn computer liet repareren werd ontmaskerd als verzamelaar van kinderporno. Nee, Rotterdam (USA) zou zo maar een rustige buitenwijk van Rotterdam (The Netherlands) kunnen zijn.

Maar je weet: het is Amerika, dus er moet iets zijn. Something bigger.

De achtertuinen dus. Die noemen ze daar de ‘rear yard’. Het incidentele bericht in onze lokale media dat er een vos is gesignaleerd in een Hillegersbergse tuin, heeft een Amerikaanse tegenhanger. De Daily Gazette meldt dat er een zwarte beer werd gesignaleerd in een boom in de rear yard van 1325 Lawn Avenue. De ‘fire brigade’ en de ‘state police’ gingen er meteen op af. De beer werd verdoofd en toen hij na enkele minuten stoned de boom uitgleed werd hij gevangen. Het bleek een vrouwtje van ruim 20 jaar oud en ze woog 175 pounds - 80 kilo. Ze raakte niet gewond en werd weer uitgezet in het wild. Zoals het hoort dus, heel beschaafd. De conclusie is duidelijk: Rotterdam, USA is een soort Hillegersberg. Maar dan bigger. Ofte wel: Hillegersberg, USA.

(door Kees Versteeg)

Met dank aan:
https://dailygazette.com/

Foto: ©wikipedia.org


  • Nieuw

  • Reacties