Moord in de Koopgoot

8056-moord-in-de-koopgoot


(Door Zettie Leeuwenburgh)

ROTTERDAM - Hola... Ho Daar: Wacht even. Geen mens de deur uit, voordat deze waarschuwing is gelezen. De stad Rotterdam is aan het veranderen zonder dat mensen er weet van hebben. Mensen liegen en bedriegen elkaar. Mensen op scooters en fietsen racen over terrassen. Keurig nette mensen bedreigen elkaar regelmatig met de dood, omdat zij gerechtigheid willen. Er wordt om de doodstraf geroepen, alsof er een tekort aan gevangeniscellen is. Er lopen weinig toeschietelijke horken, en ‘jurk-horken’ in Rotterdam rond. Er is zelfs een moord in de Koopgoot gepleegd.


Ha, Ja...Niets is echter wat het lijkt: ´Moord in de Koopgoot´ is de titel van de dertiende (!) detective, die de Rotterdamse journalist van het ooit veelgelezen Rotterdamsch Nieuwsblad en tegenwoordig de beste Rotterdamse thrillerschrijver Rob Vente, aan zijn pen heeft ontfutseld.

Op de foto: Rob Vente (Foto © Jane Vente)

Op een herfstachtige septemberdag is rechercheur Fred Groen (30) onderweg naar het hoofdbureau van de politie, het Haagseveer. Daar geeft zijn baas, de ´notoire chagrijn´ Gerard Dock, hem opdracht snel en grondig de vermoedelijke moord op een bekende van hem, een keurige notaris, op te lossen. Groen zucht zachtjes, hij had zich verheugd op een rustige dag, en gaat fluks aan de slag na van de wachtmeester van het Haagseveer meer informatie te hebben gekregen. Dan gaat hij haastig naar de Beurstraverse, die meestal de´Koopgoot´wordt genoemd. Daar wemelt het van de politie. Groen klampt een collega van de technische recherche aan die hem vertelt dat het slachtoffer een forse messteek in de rug heeft gekregen. De politiearts is er zeker van dat het geen roofmoord is, want een goed gevulde portefeuille met flink wat euro´s zat nog in een van zijn binnenzakken. Wel is een opvallende ring van de vinger van het slachtoffer verdwenen. Groen zucht maar weer eens en denkt bij zichzelf: ´Als ik die ring vind, heb ik ook de dader te pakken.’

Voor het zover is, heeft hij al heel wat moeilijke gesprekken met eventuele getuigen en mogelijke daders achter de rug. ‘Notoire chagrijn’ Dock, die iets milder leek te zijn geworden toen hij er de lucht van kreeg dat zijn rechercheur naar een andere baan aan het zoeken was, heeft Groen al diverse malen op het Haagseveer ontboden, om op de hoogte van Groens vorderingen te worden gesteld. Elke keer denkt Groen bij zichzelf: ´Waarom heb ik deze baan niet opgegeven´, maar denkt dan toch met gepaste trots en een glimlach aan het vliegtuigje met een ´juichende´ banjer dat Dock boven Rotterdam heeft laten rondvliegen toen hij besloot op het Haagseveer te blijven.

Gelukkig maar, want ook wij, dé lezers van Ventes thrillers, willen rechercheur Groen niet kwijt. Er wordt zelfs al gefluisterd, dat veel lezers vol verlangen uitkijken naar de volgende, nr. 14 thriller van Rob Vente. Op één van de slagaders naar het Centrum van Rotterdam, de Oudedijk, werd laatst al geroepen: ‘Hoera, ik zie dat Rob Vente een nieuwe thriller heeft geschreven Moord in de Koopgoot.’ Tsja.. als je dat niet wilt horen, moet je maar niet in de ´etalage´ van een leuk restaurantje gaan zitten lezen, omdat je, na thuis te zijn begonnen, niet meer kan stoppen met lezen.

Opvallend en leuk is het dat de schrijver Feyenoord als een rode draad door zijn boek laat lopen. Ook neemt hij de lezers mee dwars door Rotterdam en vertelt onderweg allerlei wetenswaardigheden over de stad. Eén ding is zeker: Rob Vente heeft met ´Moord in de Koopgoot´ een voortreffelijke thriller geschreven, waarin tot bijna het einde de oplossing een groot geheim blijft. Rechercheur Groen leeft dan al dagenlang vrijwel alleen op caffeine. Een aanrader voor alle thriller-liefhebbers!

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties