Orfeo en Majnun

8038-orfeo-en-majnun

(Door Jana Beranová en fotograaf Rinus Vuik)

In het kader van de Operadagen was het afgelopen zaterdag Stadsfeest in Rotterdam. Het centrum stond in het teken van liefde, verlies en verlangen. Vanaf twee uur ‘s middags barste het feest los op en rond het Stationsplein, Kruisplein en Schouwburgplein.

Bezoekers konden een route afleggen om naar het verhaal van Orfeo en Majnun te luisteren en te kijken. Opera in een nieuw jasje. De Griekse tragedie van Orpheus en Euridice en het liefdesverhaal van Lajla en Majnun uit het Midden-Oosten, die elkaar raken en aanvullen.

Onze fotograaf Rinus Vuik was erbij en maakte een serie foto’s.


Foto's van het Kruisplein - Tropische sferen:

Foto's van het Schouwburgplein - Veel zang en knutselwerk, alsmede rapper uit Rotterdam-Zuid:

Foto's uit de Foyer Stadsschouwburg - Rock and Roll, alsmede voordracht:

Foto's van het Stationsplein - Dansen uit India en Turkije met deelname van enthousiast publiek:

Foto's: Rinus Vuik.


Arie Torcque :
Dank Jan, ik was meestal aan het poppetjes tekenen als er iets taalkundig uitgelegen ging worden, rekenen ging me beter af, tenslotte zijn m'n meeste tekeningen zonder woorden (Kartoons) maarja daarna moest er wel afgerekend worden.

woensdag 22 mei 2019

Jan Tak :
watte en datte :-)
We hebben hier een echte onderwijzer aan boord Arie "effe"wachten dus :-)

Zomaar:
Wat is vragend
Dat is aanwijzend

woensdag 22 mei 2019

Arie Torcque :
Ik denk dat de Opera "de ingebeelde ziekte" hier hoge ogen zou scoren, want ik denk, om zoiets te organiseren met de aaanwezigheid van Rinus als "Hof fotograaf" (niet rot bedoeld, want Rinus is een voortreffelijke fotograaf) maar met "wat en halfwat" op de tribune, lijkt het mij een overboord kiepen van geld, geld wat (dat) (te verbeteren door Jana) beter gebruikt kan worden om de Stad watmeer optefleuren.

woensdag 22 mei 2019

Jan Tak :
Sterker Arie, dit festival had niets met onze klassieke opera van doen.
Let wel voor vernieuwing sta ik open, maar wat moet ik denken van "hedendaagse opera's" zoals "ode aan de androgyne mens" of "leven bezien vanonder een nikab".
Kortom een programmering als van een protest-manifestatie en een belediging aan de autochtone Rotterdammer.

woensdag 22 mei 2019

Arie Torcque :
Rinus heeft zichzelf overtroffen met deze foto's, jammer dat er zo weinig publiek was, volgens een bekende van mij was er geen bal aan te Multicultureel, naar men zegt, nou ja dat zal dan wel.

dinsdag 21 mei 2019

Rinus Vuik :
Dankjewel voor dit mooie compliment.Het was voor mij een(Rotterdams) feest om dit prachtig evenement voor een klein gedeelte te mogen vastleggen.Crooswijk heeft de eer om op 26 mei a.s te mogen afsluiten op de Koeweide met het programma 'Van Smartlap tot Opera".Zal zeker van de partij zijn!

dinsdag 21 mei 2019

Jana Beranová :
Schitterende foto's, Rinus. Dank.
Namens de redactie.

dinsdag 21 mei 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties