Mini-expo Jazz in Rotterdam swingend van start!

8009-mini-expo-jazz-in-rotterdam-swingend-van-start

(Van onze redactie)

Afgelopen zondag 5 mei is de mini-expo 'Jazz in Rotterdam' officieel geopend door wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme).

Verhalen en herinneringen over het, zowel beroemde als beruchte, jazz verleden van Rotterdam stonden centraal tijdens een swingende middag.

In samenwerking met gastcurator Hans Zirkzee, auteur van het bekroonde boek Jazz in Rotterdam, toont Museum Rotterdam de geschiedenis van jazz in Rotterdam. Objecten, beelden, affiches, films en, natuurlijk, muziek roepen de sfeer op van een zelfbewuste wereldstad in opkomst die alles wat nieuw is enthousiast omarmt. De mini-expo is t/m 8 september te zien in de Rodezand Zaal van Museum Rotterdam.


Jaar na jaar trekt Rotterdam de beste jazzmusici van over de hele wereld! Jazz heeft echter een grotere rol in het culturele uitgaansleven van de stad dan alleen muziek. Zo maakt de bezoeker in de mini-expo o.a. kennis met de roaring twenties. In deze bewogen periode ontpopte havenstad Rotterdam zich tot een swingende metropool gevuld met vele theaters, bioscopen en danspaleizen. De culturele elite, havenarbeiders, vrijgevochten vrouwen en internationale bezoekers: iedereen vond elkaar in het Rotterdamse uitgaansleven. Rotterdamse jazzmusici ontplooiden zich tot een internationaal niveau en in de jaren '30 groeide het aantal jazzconcerten tot een historisch hoogtepunt waarbij er werd geswingd in legendarische dancings zoals Pschorr, Lybelle, La Gaîté en de Cosmopoliet. Tot de Tweede Wereldoorlog zich aankondigde.

Foto hierboven: Tussen de vele bezoekers ook cultuurwethouder Said Kasmi die in zijn toespraak toegaf niet vaak naar jazzmuziek te luisteren. Hij beloofde daarin zijn leven te beteren... (Foto © Wim de Boek)

In mei 1940 veranderde de Duitse oorlogsmachine het hart van Rotterdam in een geblakerde vlakte. Dansen en jazz werd verboden, maar de bezetter wist de jazz niet plat te gooien! Vooral de Joodse jazz musici moesten het ontgelden en werden slachtoffer van het naziregime.

De Rotterdammer had (gelukkig) maling aan het verbod en het aantal jazzconcerten bereikte in de oorlogsjaren een kwantitatief en kwalitatief hoogtepunt. Wat de Duitsers niet lukte, gebeurde vreemd genoeg na de grimmige laatste Oorlogswinter en de bevrijding. Jazz verdween uit de havenstad tot het eind van de jaren ’40. Hoe dat kon? Je ziet het op de expositie Jazz in Rotterdam.

"Mis het niet! Komt allen naar Jazz in Rotterdam!", aldus Hans Zirkzee, gastcurator en auteur van het boek Jazz in Rotterdam, over de mini-expo Jazz in Rotterdam.

Foto hierboven: Curator van de tentoonstelling ‘100 jaar Jazz in Rotterdam’ Hans Zirkzee geeft hierover tekst en uitleg. Achter hem een aandachtig luisterende en tevreden Stadsmuseumdirekteur Paul van de Laar. (Foto © Wim de Boek)

Foto hierboven: Ook aanwezig de inmiddels 91 jarige en nog steeds actieve Jazz-deejay Dick A. van den Berg. (Foto © Wim de Boek)

Foto hierboven: Programmamaker bij Radio Rijnmond Roland Vonk doet zich te goed aan een kaasstengel. In de vitrine een afbeelding van de sensuele zangeres en danseres Josephine Baker die in 1928 optrad in het Rotterdamse Grand Theatre. (Foto © Wim de Boek)

Foto hierboven: Live jazzmuziek op de opening van de tentoonstelling werd verzorgd door het Codarts Jazzcombo met van links naar rechts slagwerker Niek de Bruijn, Jesse Schilderink saxofoon, Philip Lewin bas en Adrian Bifano gitaar. (Foto © Wim de Boek)

Foto hierboven: Jazz leeft niet alleen bij jongeren. (Foto © Wim de Boek)

Foto: Live jazzmuziek in het Stadsmuseum nodigt uit tot dansen... (Foto © Wim de Boek)

Foto hierboven: In het bevrijdingsjaar 1945 werd sexy en acrobatisch modern dansen onder jongeren een rage. Met dit bordje wilde de overheid dit tegengaan. (Foto © Wim de Boek)

Jeroen Waardenburg :
Dick had inderdaad voor de hand gelegen, ben het dit keer met Jeroen eens, het gaat nog eens goedkomen :-) CITAAT.


Wij moeten maar is een biertje gaan drinken met een bitterballen erbij.

vrijdag 10 mei 2019

Jan Tak :
Dick had inderdaad voor de hand gelegen, ben het dit keer met Jeroen eens, het gaat nog eens goedkomen :-)


woensdag 08 mei 2019

Hans Zirkzee :
Ik ben niet verantwoordelijk voor de organisatie van de zeer geslaagde opening. Ik heb de expositie gemaakt. Ik ken de heer Said Kasmi niet persoonlijk en ik heb dus geen mening over de man.

woensdag 08 mei 2019

Jeroen Waardenburg :
Tentoonstelling geopend door een volstrekte onbenul,nog netjes uit gedrukt daarbij nog een buitenlander ook en dom heel dom.

Maar goed het had voor de hand gelegen dat de opening van deze tentoonstelling en de handeling daartoe door Dick A. van den Berg had moeten plaatsvinden.

Voortaan beter opletten Hans Zirkzee.

En Dick A. van den Berg HULDE voor jou.

woensdag 08 mei 2019

Ronald Sörensen :
Waarom moest deze tentoonstelling geopend worden door die volstrekte onbenul. Iemand die op zijn c.v. "pronkt" met studies , die hij niet heft afgemaakt
Ik had het Hans Zirkzee gegund.

woensdag 08 mei 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties