Mini-expo Jazz in Rotterdam swingend van start!

8009-mini-expo-jazz-in-rotterdam-swingend-van-start

(Van onze redactie)

Afgelopen zondag 5 mei is de mini-expo 'Jazz in Rotterdam' officieel geopend door wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme).

Verhalen en herinneringen over het, zowel beroemde als beruchte, jazz verleden van Rotterdam stonden centraal tijdens een swingende middag.

In samenwerking met gastcurator Hans Zirkzee, auteur van het bekroonde boek Jazz in Rotterdam, toont Museum Rotterdam de geschiedenis van jazz in Rotterdam. Objecten, beelden, affiches, films en, natuurlijk, muziek roepen de sfeer op van een zelfbewuste wereldstad in opkomst die alles wat nieuw is enthousiast omarmt. De mini-expo is t/m 8 september te zien in de Rodezand Zaal van Museum Rotterdam.


Jaar na jaar trekt Rotterdam de beste jazzmusici van over de hele wereld! Jazz heeft echter een grotere rol in het culturele uitgaansleven van de stad dan alleen muziek. Zo maakt de bezoeker in de mini-expo o.a. kennis met de roaring twenties. In deze bewogen periode ontpopte havenstad Rotterdam zich tot een swingende metropool gevuld met vele theaters, bioscopen en danspaleizen. De culturele elite, havenarbeiders, vrijgevochten vrouwen en internationale bezoekers: iedereen vond elkaar in het Rotterdamse uitgaansleven. Rotterdamse jazzmusici ontplooiden zich tot een internationaal niveau en in de jaren '30 groeide het aantal jazzconcerten tot een historisch hoogtepunt waarbij er werd geswingd in legendarische dancings zoals Pschorr, Lybelle, La Gaîté en de Cosmopoliet. Tot de Tweede Wereldoorlog zich aankondigde.

Foto hierboven: Tussen de vele bezoekers ook cultuurwethouder Said Kasmi die in zijn toespraak toegaf niet vaak naar jazzmuziek te luisteren. Hij beloofde daarin zijn leven te beteren... (Foto © Wim de Boek)

In mei 1940 veranderde de Duitse oorlogsmachine het hart van Rotterdam in een geblakerde vlakte. Dansen en jazz werd verboden, maar de bezetter wist de jazz niet plat te gooien! Vooral de Joodse jazz musici moesten het ontgelden en werden slachtoffer van het naziregime.

De Rotterdammer had (gelukkig) maling aan het verbod en het aantal jazzconcerten bereikte in de oorlogsjaren een kwantitatief en kwalitatief hoogtepunt. Wat de Duitsers niet lukte, gebeurde vreemd genoeg na de grimmige laatste Oorlogswinter en de bevrijding. Jazz verdween uit de havenstad tot het eind van de jaren ’40. Hoe dat kon? Je ziet het op de expositie Jazz in Rotterdam.

"Mis het niet! Komt allen naar Jazz in Rotterdam!", aldus Hans Zirkzee, gastcurator en auteur van het boek Jazz in Rotterdam, over de mini-expo Jazz in Rotterdam.

Foto hierboven: Curator van de tentoonstelling ‘100 jaar Jazz in Rotterdam’ Hans Zirkzee geeft hierover tekst en uitleg. Achter hem een aandachtig luisterende en tevreden Stadsmuseumdirekteur Paul van de Laar. (Foto © Wim de Boek)

Foto hierboven: Ook aanwezig de inmiddels 91 jarige en nog steeds actieve Jazz-deejay Dick A. van den Berg. (Foto © Wim de Boek)

Foto hierboven: Programmamaker bij Radio Rijnmond Roland Vonk doet zich te goed aan een kaasstengel. In de vitrine een afbeelding van de sensuele zangeres en danseres Josephine Baker die in 1928 optrad in het Rotterdamse Grand Theatre. (Foto © Wim de Boek)

Foto hierboven: Live jazzmuziek op de opening van de tentoonstelling werd verzorgd door het Codarts Jazzcombo met van links naar rechts slagwerker Niek de Bruijn, Jesse Schilderink saxofoon, Philip Lewin bas en Adrian Bifano gitaar. (Foto © Wim de Boek)

Foto hierboven: Jazz leeft niet alleen bij jongeren. (Foto © Wim de Boek)

Foto: Live jazzmuziek in het Stadsmuseum nodigt uit tot dansen... (Foto © Wim de Boek)

Foto hierboven: In het bevrijdingsjaar 1945 werd sexy en acrobatisch modern dansen onder jongeren een rage. Met dit bordje wilde de overheid dit tegengaan. (Foto © Wim de Boek)

Jeroen Waardenburg :
Dick had inderdaad voor de hand gelegen, ben het dit keer met Jeroen eens, het gaat nog eens goedkomen :-) CITAAT.


Wij moeten maar is een biertje gaan drinken met een bitterballen erbij.

vrijdag 10 mei 2019

Jan Tak :
Dick had inderdaad voor de hand gelegen, ben het dit keer met Jeroen eens, het gaat nog eens goedkomen :-)


woensdag 08 mei 2019

Hans Zirkzee :
Ik ben niet verantwoordelijk voor de organisatie van de zeer geslaagde opening. Ik heb de expositie gemaakt. Ik ken de heer Said Kasmi niet persoonlijk en ik heb dus geen mening over de man.

woensdag 08 mei 2019

Jeroen Waardenburg :
Tentoonstelling geopend door een volstrekte onbenul,nog netjes uit gedrukt daarbij nog een buitenlander ook en dom heel dom.

Maar goed het had voor de hand gelegen dat de opening van deze tentoonstelling en de handeling daartoe door Dick A. van den Berg had moeten plaatsvinden.

Voortaan beter opletten Hans Zirkzee.

En Dick A. van den Berg HULDE voor jou.

woensdag 08 mei 2019

Ronald Sörensen :
Waarom moest deze tentoonstelling geopend worden door die volstrekte onbenul. Iemand die op zijn c.v. "pronkt" met studies , die hij niet heft afgemaakt
Ik had het Hans Zirkzee gegund.

woensdag 08 mei 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties