Bruggedicht van Daniël Dee onthuld

8008-bruggedicht-van-dani-l-dee-onthuld

Afgelopen vrijdag 3 mei vond de officiële onthulling plaats van een gedicht van Daniël Dee aan de onderzijde van de Mathenesserbrug. De opmaak van het gedicht is van grafisch ontwerper Bart Oppenheimer.

Er worden deze zomer nog negen bruggen over de Delfshavense Schie versierd met gedichten van verschillende dichters. De Parkhavenbrug is de volgende brug die aan de beurt is.


Het project open/dicht bruggedichten is een project van Stichting De zoek naar Schittering die in 2017 is opgericht om poëzie en proza in de openbare ruimte te bevorderen. De stichting krijgt financiële steun van o.a. CityLab010.

De stichting is vernoemd naar de titel een gedicht van de Poolse dichter Adam Zagajewski uit 2003. Het fraaie ‘Poëzie is de zoek naar schittering’ is hier te lezen:

https://www.poetryinternational.org/pi/site/poem/item/19212/poem_dutch


Jan Tak :
Nog negen bruggen (dus totaal 10 bruggen?)over de Delfshavense Schie ? Ik ken er maar zeven.
Maarja als je ook de Coolhavenbrug en de twee Parkhavenbruggen mee gaat rekenen ben je niet echt een Rotterdammer.
Ik zit toch nog wel op Rotterdam Vandaag en Morgen?

maandag 06 mei 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties