Heer Bommel vervolgt

8004-heer-bommel-vervolgt (Door Jana Beranová)


Het was een aanstekelijke middag op 2 mei jongstleden bij het Marten Toondermonument op de Blaak. Het beeld, waar een schare trouwe Bommelbewonderaars zich had verzameld, glansde in de late zon. Het waren onder meer George Knap van voormalige Galerie Kralingen, Rein Heijne van het Erasmushuis, journaliste Liliane Waanders en de drie organisatoren van het zogenaamde Mendoza Beraad: Manuel Kneepkens, de initiator van het monument, dichter Ton Huizer en voormalig uitgever van Bèta Imaginations Ben Herbergs.

Het Mendoza Beraad voerde de organisatie over de viering van de 107e verjaardag van Marten Toonder door enkele andere bewonderaars van de Bommelsaga te vragen hun favoriete strip voor te lezen.


Richard de Mulder, destijds collega van Kneepkens aan de Erasmus Universiteit, beet de spits af en liet ons de gruwelijke ijstijd voelen waarin zeekapitein Wal Rus de heer Ollie en Tom Poes had gebracht. Dichteres Jana Beranová koos voor milde ironie en verbeelding, Heer Bommel zonder spiegelbeeld. Hans Vestraate las zijn favoriete verhaal en Rob de Moes (uitgever) en ook Jolanda Setz. Zij pleitte voor het herdrukken van de stripboeken, omdat de inhoud zoals natuurvernietiging nog altijd actueel is. Tot slot zorgde Joop van der Hor (die van de Tooksjo op Zuid) voor een prachtig vertolkte politiecommissaris van Rommeldam. Bulle Bas die, met pet en al, een historische prent uitschrijft: ‘Je bent er gloeiend bij, Bommel. Ik ga je opschrijven. Wat is je naam?’

Foto's hieronder: Rinus Vuik.

Bron foto's: Rinus Vuik.

Jeroen Waardenburg :
Rinus weer dank voor jou mooie foto verslag,zo kunnen wij toch nog mee genieten ,daar wij verplichtingen elders hadden, anders hadden wij elkaar getroffen. Zo te zien was een een mooi treffen van mensen die Heer Bommel en zijn jonge vriend Tom Poes hoog hebben en waarderen.Hulde aan de bedenker van dit alles Marten Toonder ...Rotterdammer.

maandag 06 mei 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties