Heer Bommel vervolgt

8004-heer-bommel-vervolgt (Door Jana Beranová)


Het was een aanstekelijke middag op 2 mei jongstleden bij het Marten Toondermonument op de Blaak. Het beeld, waar een schare trouwe Bommelbewonderaars zich had verzameld, glansde in de late zon. Het waren onder meer George Knap van voormalige Galerie Kralingen, Rein Heijne van het Erasmushuis, journaliste Liliane Waanders en de drie organisatoren van het zogenaamde Mendoza Beraad: Manuel Kneepkens, de initiator van het monument, dichter Ton Huizer en voormalig uitgever van Bèta Imaginations Ben Herbergs.

Het Mendoza Beraad voerde de organisatie over de viering van de 107e verjaardag van Marten Toonder door enkele andere bewonderaars van de Bommelsaga te vragen hun favoriete strip voor te lezen.


Richard de Mulder, destijds collega van Kneepkens aan de Erasmus Universiteit, beet de spits af en liet ons de gruwelijke ijstijd voelen waarin zeekapitein Wal Rus de heer Ollie en Tom Poes had gebracht. Dichteres Jana Beranová koos voor milde ironie en verbeelding, Heer Bommel zonder spiegelbeeld. Hans Vestraate las zijn favoriete verhaal en Rob de Moes (uitgever) en ook Jolanda Setz. Zij pleitte voor het herdrukken van de stripboeken, omdat de inhoud zoals natuurvernietiging nog altijd actueel is. Tot slot zorgde Joop van der Hor (die van de Tooksjo op Zuid) voor een prachtig vertolkte politiecommissaris van Rommeldam. Bulle Bas die, met pet en al, een historische prent uitschrijft: ‘Je bent er gloeiend bij, Bommel. Ik ga je opschrijven. Wat is je naam?’

Foto's hieronder: Rinus Vuik.

Bron foto's: Rinus Vuik.

Jeroen Waardenburg :
Rinus weer dank voor jou mooie foto verslag,zo kunnen wij toch nog mee genieten ,daar wij verplichtingen elders hadden, anders hadden wij elkaar getroffen. Zo te zien was een een mooi treffen van mensen die Heer Bommel en zijn jonge vriend Tom Poes hoog hebben en waarderen.Hulde aan de bedenker van dit alles Marten Toonder ...Rotterdammer.

maandag 06 mei 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties