De jaarlijkse Marten Toonder herdenking op 2 Mei 2019

7995-de-jaarlijkse-marten-toonder-herdenking-op-2-mei-2019

Ook dit jaar zal de Marten Toonder herdenking plaats vinden op 2 Mei bij het monument ‘Hommage aan Marten Toonder’ op het Marten Toonderplein (tussen de Markthal en Station Blaak) hier in Rotterdam. (Bron bovenste foto: Wikipedia, dit is een foto van Marten Toonder uit 1972)

16:00 uur: Leesmanifestaties bij het Marten Toondermonument. Liefhebbers van het werk van Marten Toonder lezen een stukje uit hun meest geliefde Stripverhaal uit de Bommelsaga voor. Reeds hebben zich gemeld Jana Beranová, Joop van de Hor, Hugo Verbrugh, Hein Meijers, Jolanda Setz, Rob de Moes, Gerard Peet, Hans Verstraate


Maar er kan nog altijd iemand bij. Iedereen is welkom

Komt dat beluisteren!

Op het eind van de Manifestatie trekken wij achter Reinier van Mourik aan, die de Wammes Waggelmars Anijs op zijn harmonica speelt, naar de vlakbij gelegen Gemeentebibliotheek voor de Marten Toonderlezing.

16.30 uur: In de Desideriuszaal van de Gemeentebibliotheek houdt Wim Hazeu, de biograaf van Marten Toonder, de jaarlijkse Marten Toonder lezing, die ditmaal als onderwerp heeft ‘Marten Toonder en Rotterdam’.

Wat zijn de sporen in het werk van Toonder, die met Rotterdam te maken hebben?

Wat betekende Rotterdam in het persoonlijke leven van Marten Toonder?

Op de foto: Wim Hazeu de biograaf van Marten Toonder (Foto: wimhazeu.nl)

Toegang gemeentebibliotheek: Gratis

17.30 uur: Nazit

Onderschrift bij deze foto: Viering van de 100ste verjaardag van Marten Toonder in 2012. Op de voorgrond Jos Valster van het trio De Gehoorgangsters en Manuel Kneepkens met bloemen (Foto Rinus Vuik)


Jeroen Waardenburg :
Marten Toonder herdenking; een goede zaak dat deze grote Rotterdammer in de schijnwerpers wordt gezet.

Het blijft genieten van zijn verhalen enz enz en enz.

dinsdag 30 apr 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties