Line-Up gedichtensalon 24 maart bekend

7930-line-up-gedichtensalon-24-maart-bekend

Vier vrouwen en twee mannen vormen de line-up van de Gedichtensalon die Theater ’t Kapelletje en de Literaire Salon Rotterdam op 24 maart - de eerste zondag van de Boekenweek - organiseren. Eddy Geerlings, Irene Siekman, Hans de Witte, Marcelle Strijdhorst, Kim Longwood en Betty van Rijk lezen voor de pauze een eigen keuze uit hun werk. Na de pauze reageren zij met een nieuw gedicht op de moeder de vrouw, het gedicht van Martinus Nijhof waaraan het thema van de Boekenweek ontleend is.


De CPNB zorgde met haar keuze voor dat thema en de keuze om twee mannen het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay te laten schrijven voor ophef. Vrouwelijke auteurs kwamen in het geweer en stelden bloemlezingen samen met verhalen waarin de vrouw meer is dan een moeder en ook de stem van schrijfsters klinkt.

De uitnodiging aan de dichters is niet bedoeld als statement. De organisatoren van de Gedichtensalon hopen dat de dichters zich uitgedaagd voelen om vrij te associëren op de woorden van Nijhoff. ‘Je kunt met de moeder de vrouw alle kanten op. De zo bekende eerste regel “Ik ging naar Bommel om de brug te zien”, wordt gevolgd door de regels: “Ik zag de nieuwe brug. Twee overzijden / die elkaar vroeger schenen te vermijden, / worden weer buren”, en die kunnen zomaar op Rotterdam van toepassing zijn.’

De Rotterdamse zangeressen Sanne Monster en Joyce van der Niet zorgen voor een passende introductie van de zes variaties op de moeder de vrouw. Zij schreven vanwege het thema van de Boekenweek het nummer De belofte van een vrouw, ‘een ode aan de heldinnen van de toekomst’.

Waar: Theater ’t Kapelletje, Schiekade 45-47, Rotterdam

Wanneer: 24 maart, 14.00 tot 16.00 uur, zaal open om 13.30 uur

Entree: € 7,50 (kaarten reserveren kan op http://theaterkapelletje.nl/)

Op deze foto: Rotterdamse dichters reageren op het omstreden thema van de Boekenweek. Deze bijgaande foto is een opname van één der eerdere gedichtensalons.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 2: Oscar Wilde (1854 – 1900)


(Door Kees Versteeg)

Oscar Wilde was een schrijver van Ierse afkomst, die aan het eind van de negentiende eeuw de leider werd van een esthetische cultus; zijn credo luidde l'art pour l'art – kunst om de kunst. In zijn werk wemelt het van de aforismen. Voordat hij als toneelschrijver doorbrak strooide hij al met geestige aforismen op bijeenkomsten van de Londense society. Na een succesvolle reis naar Amerika in 1882 werd hij volgens sommigen de eerste popster uit de wereldgeschiedenis. Maar de geaffecteerde dandy riep ook veel weerstand op. Na een beroemd geworden proces in 1895 werd hij gevangen gezet voor het in de praktijk brengen van zijn homoseksualiteit. In 1900 stierf hij totaal verarmd in Parijs. Hij ligt naast tal van andere beroemdheden begraven op het Cimetière du Père-Lachaise, de grootste begraafplaats van Parijs.

Men moet altijd een tikje onwaarschijnlijk zijn.

De prettigste mensen zijn mannen met een toekomst en vrouwen met een verleden.

Het is monsterachtig hoe mensen tegenwoordig allerlei dingen achter iemands rug zeggen die volkomen waar zijn.

Een cynicus is iemand die overal de prijs, en nergens de waarde van kent.

  • Nieuw

  • Reacties