Dichters Voor Vrede Sluiten expositie La Guerra af

7907-dichters-voor-vrede-sluiten-expositie-la-guerra-af (Door Juan Heinsohn Huala)

Op zondag 17 februari 2019 staan op het podium van het Verhalenhuis Belvédère de Rotterdamse Dichters voor Vrede om de expositie La Guerra (de oorlog) af te sluiten. Speciale gast in het programma is de dichter Ghayath Almadhoun (Palestina/Syrië/Zweden), hij verblijft op dit moment als schrijver in residentie in Amsterdam.

Dichters Voor Vrede zijn op 14 maart 2003 in Rotterdam ontstaan: zij spraken zich uit tegen de toen naderende oorlog in Irak en oorlog in het algemeen. In een bliksemactie werd op 21 maart een manifestatie belegd bij de beelden Zadkine (oorlog) en Erasmus (vrede). Dit was een initiatief van de SP fractie en de Stadspartij in Rotterdam en het Rotterdams Dagblad publiceerde toen een maand lang, poëzie tegen de oorlog, die uit zeer diverse invalshoeken werd geschreven. Jana Beranová stelde een mooie bundel samen met 36 gedichten en er was een column over oorlogspoëzie van René Puthaar. Daarna hebben de Dichters voor Vrede vele malen jaarlijks opgetreden.


Foto hierboven: Speciale gast in het programma is de dichter Ghayath Almadhoun (Palestina/Syrië/Zweden). Bron foto: Zona Franca.

Op zondag 17 februari treden ze op in Verhalenhuis Belvédere, speciaal ter afsluiting, als finnissage van de expositie La Guerra, op de eerste verdieping, met werk van kunstenaars Dolf Henkes, Wally Elenbaas, Esther Hartog, Juan Heinsohn Huala en Mosab Anzo. Ter afsluiting is er een vredesmaaltijd uit de Volkskeuken. Mee eten is mogelijk, reserveer hier een plaats aan tafel voor 10 euro per persoon.

Aan het programma Dichters voor Vrede doen mee: Jana Beranová, Manuel Kneepkens, Hans Wap, Joz Knoop, Serpil Karisli, Marco Nijmeijer, Leo Stilma, Gerard van Hameren, Jantine Dijkstra, Juan Heinsohn Huala, Edwin de Voigt, Rien Vroegindeweij, Jan Oudenaarden, Ton Houtman en Daniel Dee. Speciale gast in het programma is de dichter Ghayath Almadhoun (Palestina/Syrië/Zweden), hij verblijft op dit moment als schrijver in residentie in Amsterdam. De muziek is van de gitarist Carlos Cid uit Chili, op dit moment op tournee door Europa, en de presentatie is op handen van Jeroen Naaktgeboren. (Zie foto hieronder)

Dit programma is in samenwerking met Stichting Zona Franca.

Op de foto hierboven: Jeroen Naaktgeboren (Foto: Zona Franca).

Op de foto hierboven: Hans Wap (Foto: Zona Franca)

Op de foto hierboven: Jantine Dijkstra (Foto: Zona Franca)

Op de foto hierboven: Marco Nijmeijer (Foto: Zona Franca)

Op de foto hierboven: Gerard van Hameren (Foto: Zona Franca)

Op de foto hierboven: Jana Beranová (Bron foto: Barbara Boompaal)


Op de foto hierboven: Jan Oudenaarden (Bron foto: Zona Franca)

Tekst: Juan Heinsohn Huala.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties