Dichters Voor Vrede Sluiten expositie La Guerra af

7907-dichters-voor-vrede-sluiten-expositie-la-guerra-af (Door Juan Heinsohn Huala)

Op zondag 17 februari 2019 staan op het podium van het Verhalenhuis Belvédère de Rotterdamse Dichters voor Vrede om de expositie La Guerra (de oorlog) af te sluiten. Speciale gast in het programma is de dichter Ghayath Almadhoun (Palestina/Syrië/Zweden), hij verblijft op dit moment als schrijver in residentie in Amsterdam.

Dichters Voor Vrede zijn op 14 maart 2003 in Rotterdam ontstaan: zij spraken zich uit tegen de toen naderende oorlog in Irak en oorlog in het algemeen. In een bliksemactie werd op 21 maart een manifestatie belegd bij de beelden Zadkine (oorlog) en Erasmus (vrede). Dit was een initiatief van de SP fractie en de Stadspartij in Rotterdam en het Rotterdams Dagblad publiceerde toen een maand lang, poëzie tegen de oorlog, die uit zeer diverse invalshoeken werd geschreven. Jana Beranová stelde een mooie bundel samen met 36 gedichten en er was een column over oorlogspoëzie van René Puthaar. Daarna hebben de Dichters voor Vrede vele malen jaarlijks opgetreden.


Foto hierboven: Speciale gast in het programma is de dichter Ghayath Almadhoun (Palestina/Syrië/Zweden). Bron foto: Zona Franca.

Op zondag 17 februari treden ze op in Verhalenhuis Belvédere, speciaal ter afsluiting, als finnissage van de expositie La Guerra, op de eerste verdieping, met werk van kunstenaars Dolf Henkes, Wally Elenbaas, Esther Hartog, Juan Heinsohn Huala en Mosab Anzo. Ter afsluiting is er een vredesmaaltijd uit de Volkskeuken. Mee eten is mogelijk, reserveer hier een plaats aan tafel voor 10 euro per persoon.

Aan het programma Dichters voor Vrede doen mee: Jana Beranová, Manuel Kneepkens, Hans Wap, Joz Knoop, Serpil Karisli, Marco Nijmeijer, Leo Stilma, Gerard van Hameren, Jantine Dijkstra, Juan Heinsohn Huala, Edwin de Voigt, Rien Vroegindeweij, Jan Oudenaarden, Ton Houtman en Daniel Dee. Speciale gast in het programma is de dichter Ghayath Almadhoun (Palestina/Syrië/Zweden), hij verblijft op dit moment als schrijver in residentie in Amsterdam. De muziek is van de gitarist Carlos Cid uit Chili, op dit moment op tournee door Europa, en de presentatie is op handen van Jeroen Naaktgeboren. (Zie foto hieronder)

Dit programma is in samenwerking met Stichting Zona Franca.

Op de foto hierboven: Jeroen Naaktgeboren (Foto: Zona Franca).

Op de foto hierboven: Hans Wap (Foto: Zona Franca)

Op de foto hierboven: Jantine Dijkstra (Foto: Zona Franca)

Op de foto hierboven: Marco Nijmeijer (Foto: Zona Franca)

Op de foto hierboven: Gerard van Hameren (Foto: Zona Franca)

Op de foto hierboven: Jana Beranová (Bron foto: Barbara Boompaal)


Op de foto hierboven: Jan Oudenaarden (Bron foto: Zona Franca)

Tekst: Juan Heinsohn Huala.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 2: Oscar Wilde (1854 – 1900)


(Door Kees Versteeg)

Oscar Wilde was een schrijver van Ierse afkomst, die aan het eind van de negentiende eeuw de leider werd van een esthetische cultus; zijn credo luidde l'art pour l'art – kunst om de kunst. In zijn werk wemelt het van de aforismen. Voordat hij als toneelschrijver doorbrak strooide hij al met geestige aforismen op bijeenkomsten van de Londense society. Na een succesvolle reis naar Amerika in 1882 werd hij volgens sommigen de eerste popster uit de wereldgeschiedenis. Maar de geaffecteerde dandy riep ook veel weerstand op. Na een beroemd geworden proces in 1895 werd hij gevangen gezet voor het in de praktijk brengen van zijn homoseksualiteit. In 1900 stierf hij totaal verarmd in Parijs. Hij ligt naast tal van andere beroemdheden begraven op het Cimetière du Père-Lachaise, de grootste begraafplaats van Parijs.

Men moet altijd een tikje onwaarschijnlijk zijn.

De prettigste mensen zijn mannen met een toekomst en vrouwen met een verleden.

Het is monsterachtig hoe mensen tegenwoordig allerlei dingen achter iemands rug zeggen die volkomen waar zijn.

Een cynicus is iemand die overal de prijs, en nergens de waarde van kent.

  • Nieuw

  • Reacties