Leeskabinet: Recht, onrecht en de vlam der gerechtigheid

7869-leeskabinet-recht-onrecht-en-de-vlam-der-gerechtigheid

Met speciale aandacht voor de relatie tussen Cleveringa en Piet Sanders, de oprichter van de juridische faculteit van de Erasmus Universiteit

De toespraak die de Leidse hoogleraar Rudolph Pabus Cleveringa (1894-1980) op 26 november 1940 hield, is uitgeroepen tot de belangrijkste Nederlandse redevoering van de twintigste eeuw. Hij besloot openlijk te protesteren tegen de nazi's, die zijn Joodse leermeester Eduard Meijers hadden ontslagen. Zoals verwacht, werd hij door de Sicherheitsdienst opgepakt en gevangengezet.


In de deze maand verschenen biografie gaat Kees Schuyt voor het eerst in op de gehele levensloop van Cleveringa. In het boek komt Piet Sanders meermalen ter sprake, als een bijzondere man en een vernieuwer die na zijn rechtenstudie in Leiden in 1934 begon aan een promotietraject bij prof. Cleveringa.

Als Cleveringa in 1940 wordt gearresteerd door de Duitsers, weigert Sanders bij iemand anders te promoveren. In juli 1945, na een gevangenschap in het gijzelaarskamp Sint-Michielsgestel tijdens de oorlog, promoveert hij alsnog bij prof. Cleveringa, cum laude.

Kees Schuyt zal deze avond ingaan op de bijzondere relatie tussen Sanders en Cleveringa. Die blijkt onder andere uit de uitvoerige en langdurige briefwisseling tussen beide geleerden, die hij tijdens zijn onderzoek aantrof. Deze briefwisseling kon vanwege de omvang niet volledig in het boek worden opgenomen maar heeft interessante details opgeleverd die nog eens extra duiding verschaffen aan deze historisch en intellectueel gezien zeer bijzondere relatie.

Kees Schuyt is emeritus hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Van zijn hand verscheen Het spoor terug, een biografie van J.B. Charles en Spinoza en de vreugde van het inzicht. Kees Schuyt tekende ook voor de vertaling van filosofisch werk van Charles Sanders Peirce dat in 2017 bij Boom uitgevers Amsterdam verscheen onder de titel Lessen in pragmatisme.

Datum en tijd:Woensdag 20 februari 20.00-21.15 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Plaats:Erasmus Universiteit, Senaatszaal (Erasmus Building voorheen gebouw A, 1e verdieping), Woudestein, Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam

Entree: gratis toegang, ook voor niet-leden (reserveren gewenst):

010-4081195 / leeskabinet@eur.nl

Nadere informatie:www.leeskabinet.nl of 010-4081195

Zie ook:https://www.eur.nl/evenementen/leeskabinet-lezing-kees-schuyt-over-rp-cleveringa-2019-02-20


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties