Nieuwe generatie kunstenaars

7867-nieuwe-generatie-kunstenaars

Lichaam en geest: performances tijdens The New Current

Van 6 tot en met 10 februari 2019 presenteert The New Current in aanvulling op een tentoonstelling met werk van 15 jonge kunstenaars een verassend performance programma. Op de begane grond van de Cruise Terminal wordt daarmee, als onderdeel van de Art Rotterdam Week, een totaalprogramma geboden dat het publiek een talentvolle nieuwe generatie kunstenaars presenteert.

Voor de The New Current werken 15 jonge kunstenaars met de verhouding tussen het digitale en het lichamelijke, het maakbare online en de fysieke realiteit. Ieder met gebruik van eigen media en inzichten reageren de kunstenaars op de steeds meer omvattende digitale wereld en onze fysieke plek daarin. In reactie op het thema presenteren nog eens zes kunstenaars een performance programma waarin specifiek het lichamelijke en de persoonlijke ervaring centraal staan.


In de performance 'Vocabulary of the void' van Annabelle Binnerts, wordt bijvoorbeeld een ellenlange lijst van alle plaatsnamen geregistreerd in de Atlas ter plekke live opgenoemd. Deze vier uur durende performance (die gebruikelijk 6 of zelfs meer uur duurt) is een 'poging om de wereld uit te spreken'. De performance is kenmerkend voor Annabelle's werk waarin het tastbaar proberen te maken van ongrijpbare verschijnselen een terugkerend thema is.

De Ronddwaling van Allard Medema is een persoonlijke ervaring waarbij deelnemers met koptelefoon op contact met elkaar en de werken aangaan. De performance vervangt de gebruikelijke en bekende vorm van rondleidingen met gids. Ronddwaling kan dagelijks met een groep of met zijn tweeën zelfstandig worden gelopen. Tijdens de opening voert Allard hem live uit.

De performance The Road van Noortje Stortelder neemt het publiek mee op een surrealistische reis waar alles veranderlijk is en nooit meer terugkeert naar het startmoment. De 'secret performance' van Natalie Fyfe biedt juist een zeer realistische en lichamelijke performance waarbij het publiek persoonlijkheid maar ook ongemakkelijkheid ervaart, ondersteund door de nauwe ruimte waar het zich afspeelt (de toiletten op de begane grond).

De tentoonstelling en het performance programma zijn gratis te bezoeken. Voor een overzicht van deelnemende kunstenaars en het randprogramma: www.thenewcurrent.org

The New Current // 6 t/m 10 februari 2019

Open: wo: 15:00 – 22:00 // do, vrij: 12:00 – 20:00 // zat, zon: 10:00 – 18:00

Openingsevenement: woensdag 6 februari 18:00 - 20:00

Entree: gratis

Adres: Cruise Terminal, Wilhelminakade 699

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties