‘Beeldkraken’ in de Kunsthal

7865-beeldkraken-in-de-kunsthal

Vanaf zaterdag 2 februari presenteert de Kunsthal Rotterdam in samenwerking met Atlas Van Stolk en Onwijs het educatieve tentoonstellingsLAB ‘Beeldkraken. Je weet niet wat je ziet’. Een selectie van originele prenten, tekeningen, foto’s, cartoons en affiches uit één van de belangrijkste Nederlandse beeldcollecties Atlas Van Stolk, toont de invloed van beelden op ons dagelijkse leven en biedt een overzicht van de ontwikkeling van beeld van vroeger tot nu. ‘Fake news’ is aan de orde van de dag en het maken, bewerken en verspreiden van beeld was nog nooit zo makkelijk. Daarnaast zijn binnen enkele generaties de ideeën en opvattingen over beeld radicaal veranderd. ‘Beeldkraken’ daagt jongeren uit om op een interactieve manier beelden kritisch te bekijken, te analyseren, te beoordelen en bronnen tegen het licht te houden.


Kritisch kijken
Niet alleen de beeldvorming en opvattingen zijn door de tijd sterk veranderd, ook de beelddragers zelf zijn door de opkomst van digitale fotografie en de huidige populariteit van amateurfotografie, photoshop en social media flink aan verandering onderhevig. Beelden van nog niet eens zo lang geleden, ogen mede door de explosief gegroeide aanwezigheid van (bewegende) beeld op TV en internet al snel gedateerd. In het tentoonstellingsLAB geven de verhalen achter de beelden herkenning en verrassing en bieden reflectie op ons eigen heden en verleden.

Atlas Van Stolk
Grondlegger van de Atlas Van Stolk is de Rotterdamse houthandelaar Abraham van Stolk. Vanuit zijn passie voor de vaderlandse geschiedenis begint hij in 1835 met het verzamelen van beeldmateriaal dat een brede kijk biedt op de samenleving van dat moment. De collectie is door vele generaties Van Stolk voortgezet, bevat nu ruim een kwart miljoen afbeeldingen en wordt nog altijd aangevuld. Inmiddels is de Atlas uitgegroeid tot een van de grootste beeldcollecties van Nederland.

Educatie in de Kunsthal
Jaarlijks ontvangt de kunsthal vele klassen die gebruik maken van de educatieve Kijk&Doe-tochten en Kijkwijzers aansluitend bij een tentoonstelling. Het tentoonstellingsLAB ‘Beeldkraken. Je weet niet wat je ziet’ is speciaal ontwikkeld voor het onderwijs en geschikt voor leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs. Naast de originele beelden bevat het LAB drie interactieve touchtafels met digitale beelden die leerlingen prikkelen met vragen en korte serious games. De centrale vraag is: “wat zie ik?” Het gaat om het ontwikkelen van kritische vaardigheden en het beter naar beeld leren kijken. Nadat leerlingen beelden ‘gekraakt’ hebben, is er ruimte in het LAB om met de klas inzichten te delen en te bespreken. Met ‘Beeldkraken’ zet de Kunsthal in op een van haar speerpunten life long learning.

Het educatieve tentoonstellingsLAB ‘Beeldkraken. Je weet niet wat je ziet’ is tot stand gekomen in samenwerking met Atlas Van Stolk en Onwijs, multitouch specialists.


Elzelien de Jong :
Kijkt u vooral ook op de site www.beeldkraken.nl voor een schat aan gratis online lesmateriaal. Leer leerlingen kritisch kijken met Beeldkraken.nl!

maandag 04 feb 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties