Laatste topdrukte voor Pure Rubens

7810-laatste-topdrukte-voor-pure-rubens

(Door Jim Postma)

Ondanks het koude en gure regenachtige weer in het afgelopen weekeinde boekte museum Boijmans twee topdagen in bezoekersaantallen tijdens de afsluiting van de expo ‘Pure Rubens’. Op zaterdag kwamen zo’n 2.000 kunstliefhebbers een laatste kijkje nemen naar deze bijzondere tentoonstelling van internationale allure. Met de zondag daarop eveneens zo’n groot aantal deed de teller op zo’n 4.000 uitkomen in dit afgelopen weekeinde alleen al. Vanaf 8 september vorig jaar bezochten in totaal zo’n 110.000 bezoekers deze indrukwekkende werken van de Vlaamse Barok-schilderskoning.


Een topdrukte waar museum Boijmans van Beuningen ‘ontzettend blij en trots op is’, aldus woordvoerder Sharon Cohen. In heel 2018 trokken 284.000 kunstliefhebbers door deze museumpoorten. Een toename van zo’n 20 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Na het slot gisteren van de Rubens-expo zal de rechtervleugel van het oude gebouw voor zeven jaar gesloten blijven vanwege een grondige renovatie van 223 miljoen euro. Op 26 mei sluiten de deuren dan definitief, dus inclusief de linkervleugel en omringende expo-ruimten.

‘Diplomaat’
Peter Paul Rubens (1577-1640) maakte al zijn werken om de mensen te raken. In zijn werk domineren grote emoties, expressieve gebaren en heftige (geschiedkundige en religieuze) gebeurtenissen. In zijn olieverfschetsen zocht hij naar de meest treffende weergave van de veelal klassieke werelden, verhalen die hij met veel kleur en verve verbeeldde. Hij werkte vele jaren in opdracht voor de Europese Koningshuizen, vaak muur- en plafondschilderingen. Vanwege deze internationale Europese status stond hij eveneens bekend als ‘een gevreesd en zeer ervaren diplomaat.’

De ‘Pure Rubens’ expo kwam tot stand in samenwerking met het Spaanse Museo Nacional del Prado in Madrid, die in het voorjaar van 2018 als eerste deze zeer uitgebreide tentoonstelling samenstelde. Bijzondere complimenten hier voor conservator oude- en schilderkunst Friso Lammertse met zijn hele staf, ontwerp- en architectenbureaus, voor de uitvoering en samenstelling van dit ‘juweeltje’ in de typische Rotterdamse Boijmans van Beuningen.

In het linkerdeel van het museum volgen nu nog drie tentoonstellingen. Op 9 februari volgt de officiële opening van pur sang Rotterdamse kunstenaar Co Westerik .Deze zal tot en met 26 mei in Boijmans te zien zijn.

Foto: Wim de Boek

Foto: Wim de Boek

Foto: Wim de Boek

Foto hierboven: Gastoptreden van zanger ‘Pyke’ in het hartje van de Pure Rubens expo. Rechts boven op deze foto: Schilderij over de lijkafname van Jezus Christus. (Foto: Wim de Boek).

Foto hierboven: Pyke met zijn grootste fans, zijn ouders Sylvia Bergers en Ruud de Groot. (Foto: Wim de Boek).

Foto hierboven: Detail van een Rubensdoek met vrij stevige rondingen van vrouwen, waardoor hij mede ook zeer bekend werd. (Foto: Wim de Boek).

Foto hierboven: Een overzicht van de constante drukte. (Foto: Wim de Boek).

Foto hierboven: Een kiekje van een kiekje. (Foto: Wim de Boek).

Foto hierboven: De internationale allure van de Pure Rubens expo. (Foto: Wim de Boek).

Foto hierboven: Ook de twee souveniersshops draaiden overuren. (Foto: Wim de Boek).

Foto hierboven: Rubens 1632, gezicht van een jongen. (Foto: Kajan Liu).

Foto hierboven: Het pure Rubens Familiespel, nu ook bij de jeugd bijzonder populair. (Foto: Wim de Boek).

Foto hierboven: Overweldigende belangstelling ook van buitenlanders, zoals deze groep uit China. (Foto: Wim de Boek).

Foto hierboven: Een rondborstig Rubensbiertje ging er zeker in. (Foto: Wim de Boek).

Foto hierboven: Ook voor reeds jonge kunstenaars wordt binnen Boijmans gezorgd. (Foto: Wim de Boek).

Foto: Wim de Boek


Rinus Vuik :
Hpe dan ook Jan,ik bedoel het als compliment aan us Wim de Boek!

Eigenlijk zouden mensen met een minimum inkomen eerder in aanmerking moeten komen voor gratis museumbezoek,maar wie onder hen wil met bewijs hiervan het risico lopen om aan de kassa ten gehore te krijgen: 'Ok,minimum inkomen...veel plezier'!

Persoonlijk hecht ik als 65+er meer waarde aan gratis openbaar vervoer, en is het te hopen dat de Gemeente Rotterdam deze broekzak-vestzak subsidie in stand zal houden!

donderdag 17 jan 2019

Jan Tak :
Gemist worden lijkt mij juist een compliment, toch?

Overigens vorig jaar een weekend Parijs, doen we wel meer. Het weer zat niet mee, dan maar eerst naar het Louvre, stond al lang op de agenda.
Vroeg de cassiëre naar onze legitimatie, "allez, vous êtes à la retraite et autorisé antree libre.
Of te wel, ze had al gezien dat wij 65 plussers zijn en dan mag je op vrijdag gratis naar binnen.
Waarom kan dit in Boymans niet? Daar moet ik eerst die neploten van de Postcode Loterij kopen. Anmenooitnie natuurlijk.

woensdag 16 jan 2019

Rinus Vuik :
Mooi artikel over een geniale schilder en de komende sluiting van Boymans.Ook heel mooi neergezet in beeld door Wim.Zo te zien kan ik gemist worden!!

dinsdag 15 jan 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Loopbaan


Rutte, onze grote premier in het klein,

wil niet zijn hele leven onze premier zijn.

Hij wil weg, hogerop,

naar de echte hoge top.


Ik laat zien: ‘Ik ben een ferme knaap.

Van mij komt heus geen broodje aap.

Vastberaden koers ik naar mijn nieuwe stek.

Ik heb een probleem. Er is geen plek.’


Geert-Jan Laan


  • Nieuw

  • Reacties