Indrukwekkende kunstwerken Vlaanderen

7790-indrukwekkende-kunstwerken-vlaanderen

Benefietlezing ‘Een schilder en een bankier’

Op vrijdagavond 18 januari, aanvang 19.30 uur, geeft kunsthistoricus Hanneke de Man een lezing over een van de meest indrukwekkende kunstwerken uit het Vlaanderen van de vijftiende eeuw: het ‘Portinari-altaar’, geschilderd door Hugo van der Goes. De lezing wordt gehouden in de Fonteinkerk in Hillegersberg. De opbrengst komt ten goede aan Stichting Kruimeltje dat zorg draagt voor de inrichting van het nieuwe Kindzorgcentrum voor chronisch zieke kinderen.


Hanneke de Man vertelt over de betekenis van dit bijzondere kunstwerk en over de artistieke en maatschappelijke context waarin het is ontstaan rond 1478. Van der Goes schilderde het in opdracht van Tommaso Portinari, een in Brugge wonende Italiaanse bankier. De bankier heeft zich met vrouw en kinderen laten afbeelden te midden van het kersttafereel. De portretten van zijn drie kleine kinderen behoren tot de vroegste die zijn gemaakt. Indrukwekkend is de grootte van het altaarstuk. Het formaat van 274 x 652 centimeter maakte het transport van het kunstwerk over zee extra avontuurlijk. In 1483 arriveerde het in Florence, waar het zich nog steeds bevindt.

De lezing wordt georganiseerd door Soroptimistclub Rotterdam. Kaartjes zijn te bestellen voor € 17,50 via e-mail sor.rotterdam@gmail.com. Aan de kassa kost een kaartje € 20,00. De opbrengst van deze benefietavond gaat naar een kindvriendelijke inrichting van het Kindzorgcentrum dat momenteel wordt gerealiseerd in de voormalige Familiekerk op de hoek van de Bergselaan / Veurstraat in Rotterdam Noord. Muzikale intermezzi worden verzorgd door fluitensemble Flautissimo uit Katwijk.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De telefoon


de telefoon, Jana
'Jim is dood'

gemis
is een woord
dat we niet willen

ga,
verdwijn
`als je er maar bent'

gemis
is een woord
dat we niet willen

dat je kunt zeggen
`ga met me mee'
of
`help even
die spullen
weg te zetten'

gemis
is een woord
dat we niet willen.


Jan Wagenaar

  • Nieuw

  • Reacties