Indrukwekkende kunstwerken Vlaanderen

7790-indrukwekkende-kunstwerken-vlaanderen

Benefietlezing ‘Een schilder en een bankier’

Op vrijdagavond 18 januari, aanvang 19.30 uur, geeft kunsthistoricus Hanneke de Man een lezing over een van de meest indrukwekkende kunstwerken uit het Vlaanderen van de vijftiende eeuw: het ‘Portinari-altaar’, geschilderd door Hugo van der Goes. De lezing wordt gehouden in de Fonteinkerk in Hillegersberg. De opbrengst komt ten goede aan Stichting Kruimeltje dat zorg draagt voor de inrichting van het nieuwe Kindzorgcentrum voor chronisch zieke kinderen.


Hanneke de Man vertelt over de betekenis van dit bijzondere kunstwerk en over de artistieke en maatschappelijke context waarin het is ontstaan rond 1478. Van der Goes schilderde het in opdracht van Tommaso Portinari, een in Brugge wonende Italiaanse bankier. De bankier heeft zich met vrouw en kinderen laten afbeelden te midden van het kersttafereel. De portretten van zijn drie kleine kinderen behoren tot de vroegste die zijn gemaakt. Indrukwekkend is de grootte van het altaarstuk. Het formaat van 274 x 652 centimeter maakte het transport van het kunstwerk over zee extra avontuurlijk. In 1483 arriveerde het in Florence, waar het zich nog steeds bevindt.

De lezing wordt georganiseerd door Soroptimistclub Rotterdam. Kaartjes zijn te bestellen voor € 17,50 via e-mail sor.rotterdam@gmail.com. Aan de kassa kost een kaartje € 20,00. De opbrengst van deze benefietavond gaat naar een kindvriendelijke inrichting van het Kindzorgcentrum dat momenteel wordt gerealiseerd in de voormalige Familiekerk op de hoek van de Bergselaan / Veurstraat in Rotterdam Noord. Muzikale intermezzi worden verzorgd door fluitensemble Flautissimo uit Katwijk.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties