Ridders en Jonkvrouwen aan de Mauritsweg

7722-ridders-en-jonkvrouwen-aan-de-mauritsweg

(Door Wim de Boek)

Het bekende Proeflokaal 'De Ridder' aan de Mauritsweg 28 bestaat dit jaar 50 jaar. Huidige uitbater Willem van den Broek organiseerde daarom de afgelopen maanden vele feestelijke.activiteiten. Afgelopen donderdag de 29e november werd in De Riddert , een minieme naamsverandering van het proeflokaal, een reünie gehouden met muzikale medewerking van het Sieger Greveling Trio en saxofonist ‘Gehoorgangster’ Jos Valster.

Helaas kon de voorganger van Van den Broek, onze Martin Jonkers niet aanwezig zijn. Hij werd enkele dagen voor de reünie getroffen door een herseninfarct en wordt momenteel verpleegd op de afdeling neurologie van het Erasmus MC. Iedereen die de enorme wilskracht van Martin kent zal optimistisch zijn….


De geschiedenis van De Ridder begint in 1968 met Will Ellerkamp die stopte met zijn populaire Bierhandel 'De Pijp' in de Gaffelstraat. Hij begon aan de Mauritsweg het studentencafé 'De Bistro'. Nadat Ellerkamp door een nieuwe horeca-uitdaging in Historisch Delfshaven terechtkwam ,voerde groenteboer, ene Gerard ,kort de' Ridderscepter'.

Zijn opvolger Gert Jan Visser veranderde 'De Bistro' in een proeflokaal , door hem 'Het Riddertje' genoemd. Dit omdat Visser uit een ander vaatje het Maastrichtse Ridderbier ging tappen. Long story short: Na het opstappen van Visser volgde een kleine reeks opvolgers die het interieur van het proeflokaal en de opgebouwde intieme sfeer onaangetast hielden.

Ruurd Visser, Leo Bruijn, David Crouwel en Jan Henkes. De laatste had niet echt de feeling hoe Ridders en Jonkvrouwen te behagen,en stapte na korte tijd op; een nieuw tijdperk brak aan….dat van Martin Jonkers en zijn lieftallige echtgenote Astrid. Beiden hadden al horeca-ervaring opgedaan. Martin in 'Causerie Het Boerengat', Astrid in het Zuiderparkhotel, en maar liefst 10 jaar 'Café Melief Bender' aan de Oude Binnenweg. (Zie zwart-wit foto's)

De grote uitdaging voor het stel was om de loop er weer in te krijgen en dat lukte met ondermeer Heineken jazz brunches, bridgedrives en whiskyproeverijen. Verder was er live muziek met het Sieger Greveling Quartet, Thomas Hipp, het duo Paul en Dave, Pierre van Duijl en last but not least Jos Valster die ook het in het leven geroepen praatprogramma ‘De Zwevende Dag’ met kornuiten muzikaal ondersteunde.

Deze, noem het toch maar talkshow met daarin poëzie van ‘Wilde Bizon’ Joop van den Bos, de Wandelende Dichter Menno Smit en muziek van zanger/troubadour Einar Been werd gepresenteerd door respectievelijk Dick Gebuys, Wim de Boek, Jan Vleghaar, Caroline Dijk, Robert van Atten en Janny Kok.

De pa van Robert, voormalig AD journalist en Ridderbezoeker van het eerste uur Leo van Atten, sprak zijn columns uit, alsook Paul Boute en niet te vergeten ‘mooie’ Anna Vingerhoets met haar persoonlijke kijk op ‘wereldstad’ Rotterdam.

'De Ridder' werd ook kunstcafé met exposities van Stan Kloos, Ruut Ramseier en vele anderen.

Ook de jarenlange band met de Rotterdamse Studentenvereniging SSR werd steviger aangetrokken. Zo ontstond een interessante klantenmix van jong en oud, uit diverse disciplines.

Deze lange, interessante en vrolijke tijd werd teniet gedaan door, tot verbijstering van velen het plotseling overlijden van Astrid Jonkers in oktober 2008. Martin bleef achter en bestierde mentaal sterk als hij is nog enige tijd De Ridderzaken totdat hij vanwege gezondheidsklachten in 2010 moest stoppen. We zijn terug bij het begin van dit verhaal, bij Martin’s opvolger Willem van den Broek een jonge ambitieuze horecaondernemer die de organisatie van een te houden reünie hartelijk ondersteunde.

Aldus werd deze ‘onder regie’ van Peer Emmelot en Boekie afgelopen donderdag 29 november gehouden met een grote opkomst van Ridders en Jonkvrouwen die zich allen verplaatsten naar de tijd dat 'De Ridder' heel gewoon maar zeker ook goed ongewoon was. Vijftig jaar 'De Ridder', een geslaagd Rotterdamse Horeca-instituut ter Bevordering van Maatschappelijk Verkeer en dit allemaal met een oppervlak van slechts tweeëndertig vierkante meter ! Op naar een herhaling van deze succesvolle reünie maar dan wél met Martin Jonkers erbij!

Op de foto: Actrice Annet Klerks, Gerard de Koning en Peer Emmelot, mede- organisator van de reunie. (Foto: Rinus Vuik)

Op de foto v.l.n.r.: Antiquair Jan van Waning, Ivo (midden) en Tilbert, (Foto: Rinus Vuik)

Op de foto v.l.n.r.: Arend Vrind en Hans van Drunen, eigenaar van 'Vlasman Herenmode', (Foto: Rinus Vuik)

Op de foto v.l.n.r.: Kunstenares Ria Soeterbroek, Jeltje en Pieter den Dikken ((Foto: Rinus Vuik)

Op de foto v.l.n.r.: Wim de Boek (o.a. v/h Stadsradio Rotterdam en mede-organisator van de reunie)) en Leo Bruijn,voormalig uitbater. (Foto: Rinus Vuik)

Op de foto: Vaste klant Kees Stolk. (Foto: Rinus Vuik)

Op de foto: Huidige uitbater Willem van den Broek had een zeer drukke avond (Foto: Rinus Vuik)

Op de foto v.l.n.r. Huidige uitbater Willem van den Broek,voormalig kastelein Fred Erdtsieck en voormalig uitbater Leo Bruijn (Foto: Rinus Vuik)

Op de foto: Gezelligheid kent geen tijd/Willem bedient zijn vele gasten. (Foto: Rinus Vuik)

Op deze foto v.l.n.r.: Saxofonist Jos Valster, bassist Gerard Holtgrefe en op keyboard Sieger Greveling (Foto: Rinus Vuik)

Zwart-Wit foto's in de tekst: Voormalig uitbater Martin Jonkers + Martin Jonkers met (overleden) echtgenote Astrid. (Bron foto's: Wim de Boek)

sijmona van der schoor :
Ja het was zeeeer gezellig en echt jammer dat onze Martin er niet was!100

zaterdag 08 dec 2018

Joop van den Bos :
Mooi stuk Wim. En beterschap voor Martin. Joop en Jenny.

vrijdag 07 dec 2018

jos valster :
goed stukkie boekie we zijn weer trots ende dankbaar

donderdag 06 dec 2018

Monique Chabot :
Leuke foto's en wat een leuk stuk van Wim de Boek. Er zit ook weer treurige kant aan het verhaal.
Wat ellendig dat Martin weer getroffen is door ziekte! Heel veel beterschap gewenst Martin. Gezien je positieve instelling moet dat zeker lukken.

donderdag 06 dec 2018

wim de boek :
Het stukje geschiedenis van Proeflokaal De Ridder komt uit de speciale
De Ridderkrant welke werd uitgebracht op 3 oktober 1998 t.g.v. het dertig jarig bestaan. Aldus 20 jaar geleden. Old Ridders never die....

donderdag 06 dec 2018

Conny Schamle :
Wat ,n ontzettend leuk stukje en foto,s !
Jammer dat ik er niet bij kon zijn !
En Martin wens ik beterschap ! Wat ellendig voor hem ! Toch al genoeg
meegemaakt ! Wanneer je dit leest : dikke kus en sterkte !

donderdag 06 dec 2018

Jim Postma :
Geen Martin zonder De Ridder. En geen De Ridder zonder Martin.

Zet hem op Martin!

Martin - altijd voor ons - Ridder ter Paard!

donderdag 06 dec 2018

Rinus Vuik :
Een zeer geslaagde reunie,dat zeker!Alleen...het had zoveel mooier geweest als Martien Jonkers ook aanwezig had kunnen zijn.Dat zou ook zo zijn, ware het niet dat hem iets vreselijks overkwam.Martien...bij deze wens ik jou een voorspoedig herstel en heel snel weer in ons midden, gezond en wel!!

donderdag 06 dec 2018

Jacq Kruizinga :
Was erg gezellig. Te laat voor het aan doen van het licht, dus gebleven voor het uit doen van het licht.

donderdag 06 dec 2018

Jim Postma :
Zat helaas met mijn Jana Beranová voor medische doeleinden in Praag. Afspraken daarvoor waren al lang voor de bekendmaking van de reünie gemaakt. Anders waren wij beiden zeer zeker aanwezig geweest. Bijzonder jammer om dit alles te moeten missen. Cést La Vie!

Graag over 50 jaar nog een keer over, bij leven en welzijn!

woensdag 05 dec 2018

Suzanne Grinwis :
En uiteraard Martin een spoedig herstel gewenst.

woensdag 05 dec 2018

Suzanne Grinwis :
Vanwege gezondheidsproblemen kon ik er helaas niet bij zijn. Mijn dank voor dit uitgebreide verslag en uiteraard de foto's. Heel wat uurtjes in het Riddertje doorgebracht, mooie herinneringen. Dank Peer Emmelot en Wim de Boek.

woensdag 05 dec 2018

Aad van der Struijs :
Wim, je schrijft (bijna) beter, dan dat je presenteert. Wat een fijne 'recensie' heb je geproduceerd. Als het weer wat beter(der) wordt, waag ik er een scootmobiel-rit aan.

woensdag 05 dec 2018

Paul Boute :
Mooi verslag van een mooi stukje geschiedenis, die overigens nog doorloopt ! Wim bedankt.

woensdag 05 dec 2018

Egor Abramoff :
Voor herhaling vatbaar!

woensdag 05 dec 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties