Swingend Ahoy kachel voor de buren

7715-swingend-ahoy-kachel-voor-de-buren

Hart van Zuid proefgebied voor duurzame innovaties

Duizenden mensen die staan te springen op harde beats of opgaan in de stevige klanken van elektrische gitaren. Een dansende mensenmassa zorgt tijdens een concert voor heel wat warmte. Met die warmte kun je andere gebouwen verwarmen.

Het klinkt misschien wat surrealistisch, maar verschillende partijen in Rotterdam werken nauw samen aan deze innovatie. Het vernieuwde Ahoy is de eerste concertzaal die overtollige warmte afstaat aan andere gebouwen. Daardoor hoeft in deze gebouwen de kachel in ieder geval een stuk minder hoog gezet te worden. En dat scheelt uitstoot van CO2.


Het nieuwe congrescentrum is waarschijnlijk het eerste gebouw dat wordt verwarmd met de warmte die de mensenmassa tijdens een concert in Ahoy produceert. De gebouwen worden via buizen met elkaar verbonden. Normaal gesproken verdwijnt de warmte in de buitenlucht. ‘Maar binnen dit project kijken we naar nieuwe manier om restwarmte te gebruiken’, zegt Albert Engels.

Europese samenwerking
Engels is bij de gemeente Rotterdam projectleider van Ruggedised. Binnen dit project werken zes steden in Europa samen om zichzelf klaar te maken voor een duurzame toekomst. Iedere stad ontwikkelt en test nieuwe technieken. Rotterdam doet dit in het zogenoemde Hart van Zuid. ‘Door samen te werken, leren we van elkaar wat werkt en wat niet’, zegt Engels. ‘De andere steden zijn echt onder de indruk van waar wij mee bezig zijn.’

Het project loopt 5 jaar (tot en met 2020) en is een initiatief van de Europese Commissie. In Rotterdam werkt de gemeente samen met TNO, KPN, RET, Future Insight, Eneco, Erasmus Universiteit en Ballast Nedam. Samen hebben ze 17,5 miljoen euro subsidie uit Europa gekregen.

13 projecten
De partijen werken samen aan in totaal 13 projecten. Het project met de restwarmte uit Ahoy valt onder de ontwikkeling van een zogenoemd thermisch grid, waarbij warmte wordt verdeeld tussen gebouwen. Ook zijn er innovaties met slimme sensoren in bijvoorbeeld lantarenpalen en afvalcontainers. De RET werkt aan de inzet van elektrische bussen en een nieuwe ‘slimme’ dienstregeling.

Engels: ‘We kunnen niet zomaar vrijblijvend innoveren. Het moet echt resultaat opleveren. Dat betekent niet dat projecten niet mogen mislukken, maar Europa wil er wel van leren voor de toekomst. Wat werkt, kan ook in andere steden worden toegepast.’

Meer informatie
Het gebied rondom Ahoy wordt de komende jaren opnieuw ontwikkeld. Ahoy breidt uit en neemt eind 2020 een nieuwe muziekzaal, een auditorium en een congreszaal in gebruik. Daarnaast krijgt het gebied een nieuwe bioscoop en een hotel en komt er een nieuw Kunstenpand met theater en bibliotheek.


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties