De Literaire Salon

7695-de-literaire-salon

Poëzie: is dat een kwestie van aangeboren talent of kan iedereen gedichten leren schrijven? Dat er cursussen gegeven worden en er een vakopleiding bestaat die dichters aflevert, suggereert dat het ook een aan te leren vaardigheid is. Hoe verhoudt het talent van een dichter zich tot zijn vakmanschap?

In het programma Kun je poëzie leren? - op 2 december in Theater ’t Kapelletje - komen drie schrijfdocenten en zes dichters aan het woord.


Voor de pauze: een gesprek over schrijfonderwijs
Poëzie begint met waarnemen, het vinden van woorden en het zoeken van een vorm. Voor veel mensen houdt het daarmee op. Ze schrijven voor hun plezier en als zij erin geslaagd zijn wat ze zien, horen of voelen op papier te zetten, is het doel bereikt. Er zijn ook dichters die meer ambiëren, die streven naar een officiële publicatie en als dichter door het leven en de literatuur willen gaan.

Gerry van der Linden is behalve dichter ook docent aan de schrijversvakschool in Amsterdam, een vierjarige opleiding die studenten opleidt tot schrijvers, dichters of essayisten. Gerry van der Linden begeleidt studenten dus richting een professioneel dichterschap.

Ook Peter Swanborn is dichter. Hij geeft al jaren cursussen aan mensen die dichten en zich daar verder in willen bekwamen. Ambiëren zijn cursisten iets anders dan de studenten aan de schrijversvakschool? En als dat zo is: hoe richt je schrijfonderwijs dan in?

Dean Bowen werd met zijn bundel Bokman dit jaar genomineerd voor de C. Buddingh’ Prijs. Daarmee maakt de spoken word artiest die hij was een stap richting poëzie. Hij geeft les in het voordragen van teksten.

Na de pauze: presentatie bundel Hexagoon
Het werk van zes van de cursisten van Peter Swanborn verschijnt in de bundel Hexagoon, die na de pauze gepresenteerd wordt. Natuurlijk dragen Eddy Geerlings, Pieter Loef, Rob de Moes, Betty van Rijk, Maria Ros en Els van Teeffelen voor uit eigen werk, maar eerst vertellen ze over wat ze wilden leren en beoordelen ze of dat gelukt is. Verder kijken ze vooruit: welke vorm willen ze dat hun dichterschap aan gaat nemen?

Muzikale omlijsting
Het programma Kun je poëzie leren? wordt muzikaal omlijst door Eveline de Bruin, die niet alleen maar eigen teksten schrijft, maar ook gedichten van anderen op muziek zet.

Waar: Theater ’t Kapelletje, Schiekade 45-47, Rotterdam

Wanneer: 2 december, 14.00 tot 16.00 uur, zaal open om 13.30 uur

Entree: € 7,00 (kaarten reserveren kan op http://theaterkapelletje.nl/)

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Who wants to live forever?


(Op vrijdag 1 februari 2019 publiceerden we deze kopstoot van Jim voor het eerst....)


Hier op ons aller planeet Moeder Aarde

heeft de hele en complete mensheid

op aarde maar één keus:

Or : We learn to live all together,

Or: We will all die together


Take your pick.

There will be absolutely no other way.


Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties