Grafstem Johnny ‘The Selfkicker’ in literair café De Overheid

7654-grafstem-johnny-the-selfkicker-in-literair-caf-de-overheid


(Door Jim Postma)

In een bomvol en ‘uitverkocht’ eetcafé Ari aan de Nieuwe Binnenweg is gisteren het nieuwe boek over literair café De Overheid ten doop gehouden. Het was een van de oprichters van De Overheid, de ‘veldprediker’ Rob de Moes die een zeer vermakelijke inleiding hield. Maar het was uiteindelijk de ‘grafstem’ van Johnny (‘The Selfkicker) van Doorn (1944-1991) die de zaal wederom plat kreeg, zoals in de hoogtij van zijn vroegere talloze optredens.

Het ging hier om fragmenten van een van zijn performances (opgenomen op de band) in het literaire café aan de Nieuwe Binnenweg 218 dat precies 40 jaar geleden op 12 november 1978 werd geopend.


In 1996 sloot het populaire café als ‘literaire tent.’ Het was in die tijd een broeinest van jong literair talent, maar zeer zeker ook van de gerenommeerde oudere garde zoals Bert Schierbeek, Simon Vinkenoog en Judith Herzberg. Zelfs internationaal met Amerikaanse Beatgenerations literair goeroe Allen Ginsberg en partner Peter Orlovsky.

Deze internationale gasten waren in die tijd uitgenodigd door Poetry International, maar De Overheid ging vaak met hen aan de haal met de uitnodigingen van oprichters Rob de Moes, Jan Oudenaarden en Hans Verschoor. Dit tot grote irritatie van destijds Poetrydireteur Martin Mooij.

Beschonken
Zijn gasten kwamen immers na een voorbezoek aan De Overheid beschonken terug, terwijl zij ’s avonds nog eens ‘officieel’ moesten optreden voor het chique Poetry zelf. (‘Slechts de namen der grote drinkers leven voort’). Maar deze internationale club voelde zich kennelijk meer thuis in de laagdrempelige De Overheid dan in het ‘rode loper gedoe’ van in de Doelen en later in de Schouwburg.

Het gepresenteerde boek is weer zo’n typisch Rotterdams literair hebbeding, vol met anekdotes, illustraties, foto’s (onder meer van Wim de Boek) en tekeningen. Zowel in zwart-wit als in kleur. Met name de vele karakteristieke en sfeervolle foto’s verdienen het om veel meer uitvergroot te presenteren, zoals nu in het boek van 108 bladzijden helaas niet het geval is. Voor verzamelaars beslist een ‘juweeltje’ als collectors item. Uitgebracht en uitgegeven door de stichting CulTien Rotterdam (prijs 25 euro).

Presentator Rob de Moes. (Foto: Rinus Vuik)

De vrouw van de zieke Hans Verschoor, Christine van Woensel, krijgt hier het eerste exemplaar van het nieuwe boek De Overheid overhandigd. (Foto: Rinus Vuik)

Literair goeroe uit Schiedam Bram Uil. (Foto: Rinus Vuik)

Een ‘uitverkocht’ eetcafé Ari met helemaal links Wim de Boek. (Foto: Rinus Vuik)

Idem dito. (Foto: Rinus Vuik)

Internationaal liedjeszanger Peter Blanker (‘Het is moeilijk bescheiden te blijven) was met vrouw Vicky vanuit Ierland ook weer even in het land. (Foto: Rinus Vuik)

Literaire gasten van allerlei pluimage. (Foto: Rinus Vuik)

Foto hieronder: Bekend Rotterdams kunstenaar Cor Kraat (links) samen met Hans van Zessen (Nederlands kampioen pistoolschieten). (Foto: Rinus Vuik)

De rest van de foto's: Rinus Vuik.

Fred Waltmans :
Goede samenvatting voor de mensen die niet aanwezig konden zijn , heel erg bedankt.

maandag 12 nov 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 3: Pim Fortuyn (1948-2002)


(Door Kees Versteeg)

Deze ‘Vriend des Vaderlands’ behoeft geen nadere introductie. Nieuwsfeit: gisteren werd de Pim Fortuyn Prijs 2019 uitgereikt. Die eert de strijders voor het Vrije Woord.

De Rotterdamse AD-columniste, televisiepresentatrice en documentairemaakster Fidan Ekiz was één van de genomineerden. Een pikante nominatie volgens velen, gezien haar Nederturkse achtergrond. Ze reageerde daarop in het AD. ‘Dus: wat ik van mijn nominatie vind? De Pim Fortuyn Prijs is keihard nodig. Het is niet alleen schandalig dat ik dit anno 2019 moet schrijven. Het is dieptreurig.’

Ze won niet. De prijs gaat dit jaar naar de misdaadverslaggevers John van den Heuvel en Paul Vugts. Voor hun onverschrokken verslaggeving over de georganiseerde misdaad. Ze ontvingen tal van doodsbedreigingen en moesten meerdere malen onderduiken.

Van den Heuvel en Vugts zijn goede en dappere journalisten. Fidan Ekiz is een mooie, dappere en intelligente vrouw. De andere genomineerden zijn ook dapper. Laten we hopen dat we nog lang van ze mogen horen, en geen inspiratie ontlenen aan dit aforisme van Pim Fortuyn: ‘Als je onsterfelijk wilt worden, moet je wel op tijd doodgaan’.

  • Nieuw

  • Reacties