Ruimtereizen via Museon

7572-ruimtereizen-via-museon

Ontdek de wereld van de ruimtevaart in het Museon

Op 21 oktober a.s. opent de tentoonstelling ‘Reizen in de Ruimte, op weg naar een nieuwe aarde’ in het Museon in Den Haag.

Mensen willen alles verkennen en steeds verder reizen. Nu we overal op aarde zijn geweest, willen we de ruimte in. Reizen in de Ruimte dompelt bezoekers onder in de wereld van ruimtevaart en wetenschap. Een wereld waarin zij zelf kunnen ontdekken welke actuele technieken en thema’s een rol spelen in het verwezenlijken van onze droom: verder leven buiten de aarde.


Reizen in de Ruimte is geschikt voor elke leeftijd en laat zien hoe belangrijk technologie is om de mens verder dan de aarde te laten reizen. Het Museon wil met de tentoonstelling de interesse van jongeren voor wetenschap en technologie stimuleren.

De expositie zet aan tot nadenken en inspireert: hoe ziet onze toekomst er uit en hoe kunnen wij aan een duurzamere aarde werken maar bovenal wordt de vraag gesteld: kunnen wij in de toekomst op andere planeten leven? De tentoonstelling is te zien tot en met 1 september 2019.

Voorbereiding, reis en vestiging op de nieuwe planeet
Het publiek kan bijvoorbeeld vaardigheden trainen die nodig zijn in de ruimte. Een fit lichaam is van groot belang: met een fitnessparcours kun je jezelf testen en je voert technische tests uit waarmee duidelijk wordt of je de apparatuur van het ruimteschip snel en correct kan bedienen. Na de training is het tijd om de verkregen technische vaardigheden in praktijk te brengen. Contact met Ground Control is essentieel. Communiceer als specialist met de astronauten in de ruimte of bedien het instrumentarium om een lancering voor te bereiden. De bezoeker woont en werkt in het ruimteschip. Daar wordt gegeten, geslapen en gewerkt, net als thuis op aarde. De lange reis heeft invloed op het lichaam.

Ontdek wat er met het lichaam gebeurt. Kijk live mee met de camera’s van het International Space Station en verwonder je over het prachtige uitzicht. Met het docking game sluit de bezoeker capsules, samen met collega-astronauten, aan op het ruimteschip. Hoe ontwijk je een wolk van meteorieten? Ontdek het zelf met een spannend spel! Op de nieuwe planeet vormen water, voedsel, zuurstof en energie de basis van het leven, maar je hebt ook een huis nodig om in te wonen. De verschillen met het leven op aarde zijn groot. De zwaartekracht bijvoorbeeld: hoe hoog kun je springen? Het weer is ook anders, hoe moet je jezelf beschermen tegen ruimtestormen en de zon, die veel dichterbij staat? In de tentoonstelling wordt uitgelegd hoe je op een andere planeet planten kunt kweken, onontbeerlijk voor nieuw leven.

Activiteiten
Bij Reizen in de Ruimte worden leuke extra activiteiten georganiseerd, zoals de scienceshow, het space-spel en verjaardagsfeestjes. Meer weten? Kijk op www.museon.nl.

Vrienden
Word lid van de Vereniging van Vrienden van het Museon en Omniversum en profiteer van de vele voordelen! Kijk voor informatie op www.museon.nl/vrienden

Samenwerking
Reizen in de Ruimte, op weg naar een nieuwe aarde is tot stand gekomen in samenwerking met het Museon, Designwolf, Kiss the Frog, Bruns, André Kuipers, Jan Heijnen, Ilse van Marrewijk, de Gemeente Den Haag, de BankGiroLoterij en de Vereniging van Vrienden van Museon en Omniversum

Museon, museum voor cultuur en wetenschap
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Met zijn programma’s en tentoonstellingen wil het museum natuur, wetenschap en technologie voor iedereen toegankelijk maken. Het Museon staat bekend om de succesvolle centrale tentoonstelling ‘One Planet’ , die in samenwerking met de Verenigde Naties tot stand is gekomen. De zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN vormen hiervan de basis. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

Bereikbaar
Rondom het Museon bestaat de mogelijkheid tot parkeren, gedeeltelijk is dit gratis. Schoolbussen kunnen gratis parkeren op de speciale parkeerplaatsen.

Het Museon is per openbaar vervoer bereikbaar met tram 16 en bus 24.

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
070 - 338 13 38
info@museon.nl
www.museon.nl

Open
Dinsdag t/m zondag open van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties is het museum ook op maandag open.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties