Ut Rotjeknors

7548-ut-rotjeknors

Nieuw festival als ode aan het Rrrôttudams

Het Natte T Festival is een avondvullend entertainment-programma over de Rotterdamse taal. Want ut Rotjeknors bekt zo lekker en wat een faine uitdrukkingen en woorden gebruiken we toch.

En we hebben natuurlijk de befaamde 'Natte T', de typisch Rotterdamse tongval, waarbij de letter T vooruit in de mond wordt uitgesproken zodat deze van de lippen afspat. Plus de Rotterdamse gewoonte de T vast te plakken aan woorden waar deze niet hoort en weg te laten bij woorden waar deze wel hoort (bv: ik gaat / hij loop).


Dus dompel je een avond lang onder in de Rrrottûdamse taal met op het programma:

•Roel Pot – Cursus Plat Rotterdams

•Roland Vonk – Muziekcollege Rotterdamse Taal

•Arie van der Krogt – Zijn Rotterdamste Liedjes

•Carrie – Rotterdamse Column

•Chris Blok – Rotterdamse Spoken Word

•Herco Kruik – Over Rotterdamse Bijnamen

Verder draaien we tussendoor lekkere Rotterdamse muziek en zijn er diverse humoristische Rotterdamse fillempies te zien.

Wat je mot wete:

Datum: Zaterdag 24 nov 2018

Tijdstip: inloop vanaf 19.30 u. Aanvang 20.00 u, afsluiting ca. 23.00 u (incl 2 korte pauzes)

Locatie: Theater In de Lugt in Overschie (adres De Lugt 17)

Prijs: € 12,50 p.p.

Meer info: https://scheurmailrotterdam.nl/natte-t-festival

Jim Postma :
Ausgezeichnet! (Jan),

Halbesausradieren und immer graden aus mit unsere Halbessohlen!

Zum wohl.

donderdag 11 okt 2018

Jan Tak :
Halbe Zijlstra, und das Arschloch ?

maandag 08 okt 2018

Jim Postma :
Hoe vertaal je eigenlijk een 'halve zool' op zijn Duits?

En hoe 'asshole' op zijn Duits?

'ScheiBe', ?!

maandag 08 okt 2018

Jan Tak :
Geweldig hoe je elkaar dus verkeerd kan begrijpen, goed gevonden Arie :-)

zondag 07 okt 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
W.b.t. het Engelse "asshole" dit is vergelijkbaar met het Hollandse "klootzak", geen compliment dus voor je intelligentie.

Beste Jan,.. wat heeft dit met mijn intelligentie te maken als jij een verkeerde vertaling geeft van het woord "Asshole" en eehhh weet je, m'n huidige voertaal is eehhh,...juist ja Engels,

zondag 07 okt 2018

Jan Tak :
Vroeger, mijn beste Arie, werd je intelligentie niet afgewogen naar de gevolgde studie welke grotendeels was bepaald door afkomst, maar wel naar de wijze waarop je je door het leven sloeg, dus alle respect voor onze opa's.

W.b.t. het Engelse "asshole" dit is vergelijkbaar met het Hollandse "klootzak", geen compliment dus voor je intelligentie en geheel in lijn met de uitspraak van opa.

zondag 07 okt 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
"Halve zool" is een verbastering van het Engelse "asshole" haventaal dus. Snappie? Jaaaa Roept U maar :-)

Ja meneer Tak dit slaat als een tak op een bos papaverbloemen, inderdaat u weet een heleboel ehhhhh,... of toch niet.

Volgens m'n opa klassifiseerder en parlevinker in (of op) de waalhaven was een halvezool iemand waar een schroefje aan los zat, maar O.K. natuurlijk was hij geen H.B.O'er, maar wel een wijs man.

zondag 07 okt 2018

Jim Postma :
Dat was dus beste Jan, op zijn 'Schots en Scheefs', zoals wij ten allen tijden van onze allerbeste Noordelijke vrienden mogen verwachten, nietwaar?!

Slanzi, Slanzivar (!), op Schotten kan je botsen, maar never ever mee kotsen!

Zum Wohl!

zaterdag 06 okt 2018

Jan Tak :
Proost op zijn Schots?? Daar hebben die jongens helemaal geen tijd voor :-)

Ik heb een tijd mee gewerkt en had er toen een paar ondergebracht in het Union Hotel op de hoek West-Kruiskade, hoek Westersingel(dom maar al doende leert men)
Daar onder zat toen de Double Diamond van George Olman het voordeel was dat je ze altijd wist te vinden, het nadeel dat ze meestal stom-lazarus waren. Vanuit de DD moest je dan linksaf en de eerste deur de trap op.

Maar probeer maar eens een dronken Schot het verschil tussen links en rechts te leren en dus gingen ze soms rechtsaf de singel op en dan zag je ze de volgende dag niet terug.
Ik heb er zelfs één met zijn dronkenkop 's nacht de verkeerde Maastunnelbuis in zien rijden, dus tegen het verkeer in, wonderbaarlijk kwam hij aan de noordoever onbeschadigd weer boven.

zaterdag 06 okt 2018

Jim Postma :
'Slanzi!'

(= Proost op zijn Schots.)

Ut Rotjeknors: 'Klok, klok, klok!'

zaterdag 06 okt 2018

Jan Tak :
Ik als bekende "halve zool" heb dus de andere schoen :-)
Overigens. toen de HAL de Wilhelminakade had verlaten en men, iin 1998, het Portcenter ging bouwen kwam er een oude kerel een schep lenen, na wat heen en weer banjeren begon hij te graven en haalde plots een fles Glenfiddig uit het zand met de opmerking "die was ik nog vergeten"

zaterdag 06 okt 2018

Jim Postma :
Mij staat bij vanuit die haven (stukgoedwerkers) dat er regelmatig werd gepikt van ladingen. Zo ook bijvoorbeeld dozen schoenen. Een bijzonder onpopulaire voorman van deze stukgoedwerkers wilde altijd meedelen in de buit. Daarop haalde een van de stukgoedmannen een schoen uit de doos van de voorman, zodat hij slechts met een schoen bleef zitten.
Sinds die tijd heette die gehate voorman: 'Halve zool!'

En nou jij weer Jan!

vrijdag 05 okt 2018

Jan Tak :
Laten we ons svp niet met Amsterdammers vergelijken juist dat slaat namelijk als een "tang op een varken" of te wel het gesprek is dood, zo dood als het varken die, in het abattoir van Crooswijk, een stroomtang op zijn kop krijgt.

"Halve zool" is een verbastering van het Engelse "asshole" haventaal dus. Snappie? Jaaaa Roept U maar :-)

https://www.youtube.com/watch?v=gWumJS7qYz0


vrijdag 05 okt 2018

Jim Postma :
'Dat slaat al een tang op een varken!

En: 'Halve zool!'

Waar komen deze typisch Rotterdamse uitdrukkingen vandaan? In Amsterdam kennen zij deze Rotjeknor uitdrukkingen niet.

vrijdag 05 okt 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 3: Pim Fortuyn (1948-2002)


(Door Kees Versteeg)

Deze ‘Vriend des Vaderlands’ behoeft geen nadere introductie. Nieuwsfeit: gisteren werd de Pim Fortuyn Prijs 2019 uitgereikt. Die eert de strijders voor het Vrije Woord.

De Rotterdamse AD-columniste, televisiepresentatrice en documentairemaakster Fidan Ekiz was één van de genomineerden. Een pikante nominatie volgens velen, gezien haar Nederturkse achtergrond. Ze reageerde daarop in het AD. ‘Dus: wat ik van mijn nominatie vind? De Pim Fortuyn Prijs is keihard nodig. Het is niet alleen schandalig dat ik dit anno 2019 moet schrijven. Het is dieptreurig.’

Ze won niet. De prijs gaat dit jaar naar de misdaadverslaggevers John van den Heuvel en Paul Vugts. Voor hun onverschrokken verslaggeving over de georganiseerde misdaad. Ze ontvingen tal van doodsbedreigingen en moesten meerdere malen onderduiken.

Van den Heuvel en Vugts zijn goede en dappere journalisten. Fidan Ekiz is een mooie, dappere en intelligente vrouw. De andere genomineerden zijn ook dapper. Laten we hopen dat we nog lang van ze mogen horen, en geen inspiratie ontlenen aan dit aforisme van Pim Fortuyn: ‘Als je onsterfelijk wilt worden, moet je wel op tijd doodgaan’.

  • Nieuw

  • Reacties