RAUW in Maaspodium

7547-rauw-in-maaspodium

WAT IS VROUW ZIJN?

Op vrijdag 19 oktober (19:30) staat Poetry Circle Nowhere met LostProject in het Maaspodium met de spoken word voorstelling Rauw (v/v). Tijdens deze tweede Theater of the Now avond van het seizoen wordt een interactief randprogrammering door en voor jongeren georganiseerd.

Een voorstelling over wat het is om vrouw te zijn, waarin clichébeelden worden neergezet, weerlegd en toegegeven. Zes vrouwelijke performers met verschillende achtergronden laten je nadenken over de rol en identiteit van de vrouw. RAUW (v/v): wat is vrouw zijn? Ze zijn een groep. Mensen. Ze hebben één ding met elkaar gemeen: allemaal zijn ze vrouw. Maar hoe ze vrouw zijn, is heel verschillend. Wit, getint, donker. Islamitisch, christelijk, atheïst.


Heteroseksueel, biseksueel, gay. Wat is dat vrouw zijn dan precies? Wie is ‘de vrouw’? Clichébeelden worden neergezet, weerlegd en toegegeven. Met spoken word, bokshandschoenen, veel humor en een rauw randje. RAUW (v/v) wordt gemaakt door zes vrouwelijke performers en Poetry Circle Nowhere. Bloedeerlijk en kritisch onderzoeken zij wat vrouw-zijn voor hen betekent. Dit zetten ze om in monologen, spel en humoristische scènes. Om zo, mannen en vrouwen na te laten denken over de rol en identiteit van vrouwen. ‘Er moet over de vrouw verteld en gepraat worden, met iedereen.’

Poetry Circle Nowhere en LostProject Na een tweejarige opleiding bij Poetry Circle, een landelijk platform voor schrijvende performers en performende schrijvers, begonnen de zes vrouwelijke performers een eigen collectief. Onder leiding van regisseur Priscilla Vaudelle, oprichter van theatercollectief LostProject, willen ze hun verhalen en gedichten vertalen naar een voorstelling die het spanningsveld opzoekt tussen het waarachtige en directe van spoken word en het fictieve en geënsceneerde van theater.

Theater of the Now Rauw (v/v) is onderdeel van de Theater of the Now reeks: interactieve avonden over de wereld van nu, met een voor en door jongeren samengesteld randprogramma. Elke Theater of the Now is anders. Het Maaspodium daagt je uit om samen met het jongerenpanel grenzeloos te denken over de wereld anno nu.

RAUW (v/v) Door: Poetry Circle Nowhere & LostProject Aanvang: vrijdag 19 oktober 2018 19:30 uur Prijs: vanaf €10 Adres: Maaspodium, St. Jobsweg 3, 3024 EH Rotterdam Info & tickets: maastd.nl/rauw


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Liever Turks dan Paaps..

(Door Geert-Jan Laan)

Tijdens de Nederlandse vrijheidstrijd, de 80-jarige oorlog dus, was een gevleugelde uitdrukking:,, Liever Turks dan Paaps.”Dat sloeg op de moslimbondgenoten in een land dat nu Turkije heet. In de strijd tegen de Spanjaarden was de sultan een belangrijke bondgenoot van de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In de harem van de sultan bevinden zich ook een grote hoeveelheid, door Nederland geschonken, Delfts blauwe tegels en andere kunstvoorwerpen.

Nederland was ook het eerste westeuropese land dat het moslimrijk erkende. En ook de eerste staat die een eigen ambassade in de stad opende die toen nog Constantinopel heette.Op onze beurt namen we de Turkse tulpenbollen mee en ontwikkelden zo een handel die tot op de dag van vandaag vele honderden miljoenen euro's en dollars waard is geworden.

Nu is het natuurlijk niet zo dat onze strak en streng gereformeerde voorvaderen ook vijf keer per dag op een matje in de richting van Mecca bogen met de tekst :,,Allah is groot.”

En katholieken werden niet onthoofd of op de brandstapel geworpen, maar wanneer zij zich in hun schuilkerken een beetje rustig hielden dan was een ander nieuw woord van toepassing. Het werd “gedoogd”.

En ik weet ook wel dat wanneer ooit de moslimtroepen niet voor Wenen waren tegengehouden de kans groot zou zijn dat wij ook in hoofddoekjes en lange jurken gekleed zouden zijn, maar dat is allemaal niet gebeurd.

Dus hebben we vrijheid van godsdienst. En dus plaatst iemand die de moskee wil sluiten zich buiten de orde in dit land.

En dat zou ook moeten gelden voor een politieke partij die geen leden en geen gekozen aanvoerder heeft.

Een fors aantal jaren geleden toen de Arabische landen dankzij de sterk gestegen prijzen van ruwe olie vele miljarden hadden te verteren was ik op een Europees/Arabisch symposium in de Zwitserse stad Montreux. Aanwezig was ook een uit Ijmuiden afkomstige vishandelaar. Ik vroeg aan hem of hij de Arabieren wilde overhalen onze malse Hollandse nieuwe te kopen en te consumeren. Hij knikte ontkennend. ,,Nee, dat houdt niet lang in de woestijn.” Hij troonde me mee naar een aanpalende kroeg en liet me samenzweerderig een soort kompas zien met allemaal in het Arabische afgedrukte plaatsnamen van over de hele wereld. ,,Kijk,“sprak hij terwijl hij een plaats dicht bij Montreux opzocht. De kompasnaald verschoof en hij wees:,, Daar ligt Mecca. Want zo'n Arabier ligt niet graag met zijn reet in de richting van Allah. Ik heb het de Meccafinder genoemd. ” Ik vroeg hoeveel het moest kosten. ,, Ik heb het in Italie laten vergulden. Zeg maar vijf honderd dollar.”

Een paar dagen later meldde hij dat hij er al zo'n zestig had verkocht.

Opnieuw had de koopman gewonnen van de dominee.


  • Nieuw

  • Reacties