Verwelkoming nieuwe chef-dirigent

7510-verwelkoming-nieuwe-chef-dirigent

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest verwelkomt op 29 en 30 september zijn nieuwe chef-dirigent Lahav Shani met een inauguratieconcert in de Doelen, Rotterdam. Solist is pianist Daniel Barenboim. Shani (29) wordt de twaalfde chef-dirigent in de geschiedenis van het orkest, dat precies honderd jaar geleden werd opgericht.

‘Ongelooflijke chemie’
Er is een bijzondere klik tussen de nieuwe chef-dirigent en het orkest van Rotterdam. ‘Er is een ongelooflijke chemie. Dit orkest heeft de zeldzame eigenschap dat ieder concert iets spontaans wordt in zijn energie en emotie. Risico’s nemen, alles geven, samen alles ontdekken met een frisse blik: het is musiceren op zijn best,’ zegt Lahav Shani. Orkestdirecteur George Wiegel: ‘Lahav is een uitzonderlijk begaafd iemand, van een enorme muzikale kwaliteit en rijpheid. En dat met een jeugdige gepassioneerdheid om de hele wereld nog te gaan veroveren, dat is nou precies wat past bij ons orkest en bij Rotterdam.’

Daniel Barenboim
In zijn inauguratieconcert dirigeert Lahav Shani de Vijfde symfonie van Sjostakovitsj, een van de lijfstukken van het orkest. Daniel Barenboim soleert in Beethovens Derde pianoconcert. De aanwezigheid van deze legendarische pianist is geen toeval: ‘In mijn muzikale leven is hij de belangrijkste mentor,’ zegt Lahav Shani. ‘Voor mij is de cirkel rond als hij er bij is op het moment dat ik begin aan mijn eerste echte positie bij een orkest.’

Rijzende ster
Lahav Shani is een snel rijzende ster. Sinds hij in 2013 het internationale Gustav Mahler dirigentenconcours te Bamberg in Duitsland won, wordt hij wereldwijd uitgenodigd door de meest vooraanstaande orkesten, waaronder het Philadelphia Orchestra, het Koninklijk Concertgebouworkest en de Wiener Philharmoniker. Het Israel Philharmonic Orchestra benoemde Lahav Shani als chef-dirigent met ingang van 2020, een positie die hij zal combineren met zijn aanstelling in Rotterdam.

Eerste seizoen
Met het inauguratieconcert begint Lahav Shani aan zijn eerste seizoen als chef-dirigent in Rotterdam, een seizoen waarin hij zijn opwachting maakt als dirigent en pianist. In totaal leidt Lahav Shani tien verschillende programma’s in 2018/19. Hij dirigeert onder meer Stravinsky’s Petroesjka en Mahlers Derde symfonie, leidt Bachs Concert in d van achter het klavier en speelt piano in kamermuziekwerken als Schuberts Forellenkwintet en het Concertino van Janáček. Ook gaat hij met het orkest op tournee, onder meer door Duitsland en Zwitserland (oktober 2018), en Taiwan en China (juni 2019).

Over Lahav Shani
Lahav Shani (Tel Aviv, 1989) begon op zesjarige leeftijd zijn pianostudie bij Hannah Shalgi en kreeg daarna les van Arie Vardi aan de Buchmann-Mehta Muziekschool in zijn geboortestad. Hij voltooide zijn pianostudie bij Fabio Bidini aan de Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ te Berlijn; aan hetzelfde instituut studeerde hij orkestdirectie bij Christian Ehwald. Tijdens zijn studiejaren was Daniel Barenboim zijn mentor. In juni 2016 debuteerde Lahav Shani bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest als dirigent en pianosolist; twee maanden later volgde de aankondiging van zijn benoeming tot chef-dirigent met ingang van 2018, als opvolger van Yannick Nézet-Séguin.

Het inauguratieconcert wordt live uitgezonden via Medici.tv en is te beluisteren op NPO radio 4, Het Zondagmiddagconcert AVROTROS op 7 oktober.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Liever Turks dan Paaps..

(Door Geert-Jan Laan)

Tijdens de Nederlandse vrijheidstrijd, de 80-jarige oorlog dus, was een gevleugelde uitdrukking:,, Liever Turks dan Paaps.”Dat sloeg op de moslimbondgenoten in een land dat nu Turkije heet. In de strijd tegen de Spanjaarden was de sultan een belangrijke bondgenoot van de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In de harem van de sultan bevinden zich ook een grote hoeveelheid, door Nederland geschonken, Delfts blauwe tegels en andere kunstvoorwerpen.

Nederland was ook het eerste westeuropese land dat het moslimrijk erkende. En ook de eerste staat die een eigen ambassade in de stad opende die toen nog Constantinopel heette.Op onze beurt namen we de Turkse tulpenbollen mee en ontwikkelden zo een handel die tot op de dag van vandaag vele honderden miljoenen euro's en dollars waard is geworden.

Nu is het natuurlijk niet zo dat onze strak en streng gereformeerde voorvaderen ook vijf keer per dag op een matje in de richting van Mecca bogen met de tekst :,,Allah is groot.”

En katholieken werden niet onthoofd of op de brandstapel geworpen, maar wanneer zij zich in hun schuilkerken een beetje rustig hielden dan was een ander nieuw woord van toepassing. Het werd “gedoogd”.

En ik weet ook wel dat wanneer ooit de moslimtroepen niet voor Wenen waren tegengehouden de kans groot zou zijn dat wij ook in hoofddoekjes en lange jurken gekleed zouden zijn, maar dat is allemaal niet gebeurd.

Dus hebben we vrijheid van godsdienst. En dus plaatst iemand die de moskee wil sluiten zich buiten de orde in dit land.

En dat zou ook moeten gelden voor een politieke partij die geen leden en geen gekozen aanvoerder heeft.

Een fors aantal jaren geleden toen de Arabische landen dankzij de sterk gestegen prijzen van ruwe olie vele miljarden hadden te verteren was ik op een Europees/Arabisch symposium in de Zwitserse stad Montreux. Aanwezig was ook een uit Ijmuiden afkomstige vishandelaar. Ik vroeg aan hem of hij de Arabieren wilde overhalen onze malse Hollandse nieuwe te kopen en te consumeren. Hij knikte ontkennend. ,,Nee, dat houdt niet lang in de woestijn.” Hij troonde me mee naar een aanpalende kroeg en liet me samenzweerderig een soort kompas zien met allemaal in het Arabische afgedrukte plaatsnamen van over de hele wereld. ,,Kijk,“sprak hij terwijl hij een plaats dicht bij Montreux opzocht. De kompasnaald verschoof en hij wees:,, Daar ligt Mecca. Want zo'n Arabier ligt niet graag met zijn reet in de richting van Allah. Ik heb het de Meccafinder genoemd. ” Ik vroeg hoeveel het moest kosten. ,, Ik heb het in Italie laten vergulden. Zeg maar vijf honderd dollar.”

Een paar dagen later meldde hij dat hij er al zo'n zestig had verkocht.

Opnieuw had de koopman gewonnen van de dominee.


  • Nieuw

  • Reacties