Museum Rotterdam met nieuwe impuls

7509-museum-rotterdam-met-nieuwe-impuls

Fonds voor Cultuurparticipatie geeft Echt Rotterdams Erfgoed enorme impuls

Museum Rotterdam ontvangt 90.000,- euro van het Fonds voor Cultuurparticipatie voor de uitvoering van het project De MeeMaakCollectie, onderdeel van het programma Echt Rotterdams Erfgoed (ERE). Het Fonds ondersteunt projecten die van belang zijn voor de ontwikkeling van actieve cultuurparticipatie in Nederland. ERE doet dit door erfgoed en cultuur in te zetten als instrument voor sociale verandering.


"Museum Rotterdam geeft met het project De MeeMaakCollectie: Echt Rotterdams Erfgoed hedendaagse stadsbewoners de kans om samen een collectie op te bouwen. Het museum, het verhaal van de stad en de collectie wordt zo ook eigendom van de Rotterdammers. Dat is een beweging die wij graag ondersteunen. We zien dat steeds meer culturele instellingen zoeken naar nieuwe verbindingen met de bewoners in hun omgeving. Actieve invloed en inbreng van de community zijn hierbij van groot belang. Met de subsidieregeling MeeMaakPodia wil het Fonds podia, musea en bibliotheken ruimte geven om het eigenaarschap te delen met hun omgeving", aldus Jan Jaap Knol, directeur-bestuurder Fonds voor Cultuurparticipatie.

Museum Rotterdam maakt enorme stappen met het programma Echt Rotterdams Erfgoed (ERE). Het programma krijgt steeds meer zichtbaarheid en wordt in Nederland, maar ook ver daarbuiten geroemd om zijn innovatieve karakter. Dankzij de genereuze financiële impuls die het Fonds voor Cultuurparticipatie geeft, kan Museum Rotterdam het programma verder verdiepen en uitbouwen.

Over Museum Rotterdam
Museum Rotterdam is een stadsmuseum met lef. Cultuurhistorische collectiestukken en nieuw cultureel erfgoed vertellen samen het verhaal van de stad en haar bewoners – van nederzetting aan de Rotte tot veelkleurige metropool. Een unieke combinatie die gedurfde exposities en impact oplevert, in het museum en in de stad. Museum Rotterdam, het meest Rotterdamse museum ter wereld.

Over Echt Rotterdams Erfgoed
Museum Rotterdam vertelt, naast de verhalen van toen, ook de verhalen van nu. Dit gebeurt o.a. aan de hand van portretten van 'echte' Rotterdammers die het actuele verhaal van de stad vertellen. Deze hedendaagse collectie noemen we: Echt Rotterdams Erfgoed. Van Rotterdam Noord tot ver in Zuid; overal kom je personen, bedrijven en objecten tegen die op hun manier een belangrijke bijdrage leveren aan de stad.

Over het Fonds voor Cultuurparticipatie
Het Fonds voor Cultuurparticipatie stimuleert de actieve cultuur deelname in Nederland. Het draagt bij aan een open samenleving waarin mensen van alle leeftijden en achtergronden hun creativiteit kunnen ontwikkelen. Dit doet het Fonds door programma’s mensen, organisaties en overheden te ondersteunen en met elkaar te verbinden. Kijk voor meer informatie op www.cultuurparticipatie.nl of lees meer over de gesubsidieerde projecten op www.cultuurparticipatie.nl/magazine/


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties