Closer to Jazz met jamsessies

7502-closer-to-jazz-met-jamsessies

Nieuwe stichting brengt knallende jazzmuziek in clubs en cafés

Closer to Jazz maakt jazz toegankelijk voor groot publiek

Rotterdam is sinds deze zomer een stichting rijker. Stichting Closer to Jazz brengt jazzmuziek bij het grote publiek middels programmering midden in de stad, in clubs en cafés. Oprichters van Closer to Jazz zijn de jonge Rotterdamse professionele jazzmusici Thijs Nissen en Mitchell Damen. De twee twintigers willen de populariteit van jazzmuziek een flinke boost geven. “De laatste jaren is een ontwikkeling gaande waarin steeds vaker wordt afgeweken van de kernwaarden van jazzmuziek”, aldus Thijs Nissen. “Closer to Jazz programmeert de meer traditionele en sprankelende dansmuziek die zich kenmerkt door een combinatie van blues, swing-feel, gesyncopeerde ritmes en improvisatie. En dat midden in de stad. Een feestje om mee te maken.” Vanaf woensdag 19 september 2018 vinden wekelijks gratis concerten en jamsessies plaats in Stadsbrasserie Rotterdam. De avonden beginnen om 20:30 uur.


Internationale jazztop & jong talent
Closer to Jazz ontplooit activiteiten om een geliefde muziekstroming onder de aandacht van een groot publiek te brengen. Onderdeel hiervan zijn de concerten en jamsessies die vanaf 19 september 2018 wekelijks plaatsvinden in Stadsbrasserie Rotterdam. “Hier krijgt niet alleen het Rotterdamse publiek de mogelijkheid om de (inter)nationale jazztop in actie te zien, maar wordt ook een platform gecreëerd voor jong talent”, aldus Mitchell Damen. “Jonge musici die op een podium met de jazzhelden van nu samenspelen en ideeën uitwisselen, dat is geweldig.”

“Het is gewoon top hoe de jongens van Closer to Jazz het allemaal regelen. Die muziek moet gewoon swingen. Dat is precies wat jazz nodig heeft, zeker in een jazzstad als Rotterdam!”

- Ben van den Dungen (Jazz saxofonist / Docent Codarts Hogeschool voor de Kunsten)

Grootser, professioneler en swingender
Al drie seizoenen op rij organiseerden Nissen en Damen jazzconcerten en -sessies onder de naam Jazz Sessions @ Stadsbrasserie Rotterdam (Voorheen In de Doelen). Er werd hierbij samengewerkt met o.a. Benjamin Herman, Peter Beets, Maarten Hogenhuis, John Marshall, Joe Cohn en vele anderen. Met het oprichten van de stichting Closer to Jazz worden de initiatieven van Nissen en Damen nog grootser en professioneler aangepakt. Er zijn zelfs al plannen voor een festival en een talentontwikkelingsprogramma. Closer to Jazz werkt nauw samen met de Doelen, Codarts Hogeschool voor de Kunsten en Stadsbrasserie Rotterdam.

Kijk voor meer informatie en de gehele programmering op closertojazz.nl.


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Liever Turks dan Paaps..

(Door Geert-Jan Laan)

Tijdens de Nederlandse vrijheidstrijd, de 80-jarige oorlog dus, was een gevleugelde uitdrukking:,, Liever Turks dan Paaps.”Dat sloeg op de moslimbondgenoten in een land dat nu Turkije heet. In de strijd tegen de Spanjaarden was de sultan een belangrijke bondgenoot van de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In de harem van de sultan bevinden zich ook een grote hoeveelheid, door Nederland geschonken, Delfts blauwe tegels en andere kunstvoorwerpen.

Nederland was ook het eerste westeuropese land dat het moslimrijk erkende. En ook de eerste staat die een eigen ambassade in de stad opende die toen nog Constantinopel heette.Op onze beurt namen we de Turkse tulpenbollen mee en ontwikkelden zo een handel die tot op de dag van vandaag vele honderden miljoenen euro's en dollars waard is geworden.

Nu is het natuurlijk niet zo dat onze strak en streng gereformeerde voorvaderen ook vijf keer per dag op een matje in de richting van Mecca bogen met de tekst :,,Allah is groot.”

En katholieken werden niet onthoofd of op de brandstapel geworpen, maar wanneer zij zich in hun schuilkerken een beetje rustig hielden dan was een ander nieuw woord van toepassing. Het werd “gedoogd”.

En ik weet ook wel dat wanneer ooit de moslimtroepen niet voor Wenen waren tegengehouden de kans groot zou zijn dat wij ook in hoofddoekjes en lange jurken gekleed zouden zijn, maar dat is allemaal niet gebeurd.

Dus hebben we vrijheid van godsdienst. En dus plaatst iemand die de moskee wil sluiten zich buiten de orde in dit land.

En dat zou ook moeten gelden voor een politieke partij die geen leden en geen gekozen aanvoerder heeft.

Een fors aantal jaren geleden toen de Arabische landen dankzij de sterk gestegen prijzen van ruwe olie vele miljarden hadden te verteren was ik op een Europees/Arabisch symposium in de Zwitserse stad Montreux. Aanwezig was ook een uit Ijmuiden afkomstige vishandelaar. Ik vroeg aan hem of hij de Arabieren wilde overhalen onze malse Hollandse nieuwe te kopen en te consumeren. Hij knikte ontkennend. ,,Nee, dat houdt niet lang in de woestijn.” Hij troonde me mee naar een aanpalende kroeg en liet me samenzweerderig een soort kompas zien met allemaal in het Arabische afgedrukte plaatsnamen van over de hele wereld. ,,Kijk,“sprak hij terwijl hij een plaats dicht bij Montreux opzocht. De kompasnaald verschoof en hij wees:,, Daar ligt Mecca. Want zo'n Arabier ligt niet graag met zijn reet in de richting van Allah. Ik heb het de Meccafinder genoemd. ” Ik vroeg hoeveel het moest kosten. ,, Ik heb het in Italie laten vergulden. Zeg maar vijf honderd dollar.”

Een paar dagen later meldde hij dat hij er al zo'n zestig had verkocht.

Opnieuw had de koopman gewonnen van de dominee.


  • Nieuw

  • Reacties