Monique van der Ven wint Gouden Kalf

7487-monique-van-der-ven-wint-gouden-kalf

Het Gouden Kalf voor de Filmcultuur wordt door het bestuur van het Nederlands Film Festival (NFF) dit jaar uitgereikt aan Monique van de Ven. Het speciale Gouden Kalf is geïnitieerd om personen of instanties te onderscheiden die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse Filmcultuur. De uitreiking van het Gouden Kalf zal tijdens de openingsavond van het Nederlands Film Festival op donderdag 27 september plaatsvinden.


Het bestuur van het NFF heeft Monique van de Ven uitverkoren vanwege haar langdurige en omvangrijke bijdrage aan en haar belang voor de Nederlandse filmcultuur op nationaal en internationaal gebied. “Monique van de Ven is sinds het begin van haar carrière een echte bruggenbouwer in de sector. Ze wist moeiteloos van film naar TV te schakelen en heeft met de grootste Nederlandse filmmakers en acteurs gewerkt. Ze weet in haar liefde voor film mensen te verbinden. Dat is voor ons reden haar te roemen met het Gouden Kalf voor de Filmcultuur”, aldus het NFF-bestuur.

Monique van de Ven over het Gouden Kalf voor de Filmcultuur: “Ik vind het een grote eer dat ik deze prachtige prijs in ontvangst mag nemen. Ik ben er heel trots op. Mijn leven is film en film is mijn leven. Film heeft mij zoveel over het leven geleerd; ik ben er een gelukkig mens van geworden.”

Sinds haar acteerdebuut in Turks Fruit (1973) is Van de Ven een vaste aanwezigheid op televisie en het grote scherm. Ze won in 1985 al een Gouden Kalf voor haar oeuvre en in 1990 voor Beste Actrice voor haar hoofdrol in het aangrijpende drama Romeo.

Het Gouden Kalf voor de Filmcultuur wordt sinds 1981 uitgereikt tijdens het Nederlands Film Festival, indien het festivalbestuur daartoe aanleiding ziet. Eerder ging het Gouden Kalf naar Gerard Soeteman (2017), Alex en Marc van Warmerdam (2016), Sandra den Hamer (2015), Burny Bos (2014), Monique van Schendelen (2013), Willeke van Ammelrooy (2012), Rolf Orthel (2010), Doreen Boonekamp (2009), Rutger Hauer (2008), Robby Müller (2007), Hans Kemna (2005), Jan Decleir (2003), Louis van Gasteren (2002), René Scholten (2001), Matthijs van Heijningen (1999), Geoffrey Donaldson (1998), Robbert Wijsmuller (1997), Jeroen Krabbé (1996), Wim Verstappen (1995), Jan de Vaal (1994), Jan Blokker (1993), Paul Verhoeven (1992), De Filmkrant (1991), Jos Stelling (1990), Ellen Waller (1989), Johan van der Keuken (1988), Fons Rademakers (1987), Anton Koolhaas (1986), Joris Ivens (1985), J.M.L. Peters (1984), Bert Haanstra (1983), Dan Ireland (1982) en J.G.J. Bosman (1981).

Filmografie Monique van de Ven

Doris (2018)
Dokter Deen (Televisieserie, 2012-2018)
De Overkant (Korte film, 2015)
Doris (Televisieserie, 2013)
Daglicht (2013)
U & Eye (2011)
Isabelle (2011)
Zomerhitte (Regie, 2008)
Zadelpijn (Televisiefilm, 2007)
Spangen (Televisieserie, 1999-2006)
Divina Gloria (Televisiefilm, 2006)
Amazones (2004)
The Discovery of Heaven (2001)
De bovenman (Korte film, 2001)
Windkracht 10 (Televisieserie, 1997)
Eine kleine Nachtmerrie (Televisieserie, 1997)
Zeeuws meisje (Televisie miniserie, 1997)
Mama’s Proefkonijn (Regie, 1996)
Lang leve de koningin (1995)
Recht voor z’n Raab (Regie aflevering televisieserie, 1993)
Iris (Televisieserie, 1992)
De Johnsons (1992)
The Diamond Brothers (Televisieserie, 1991)
Eline Vere (1991)
The Man Inside (1990)
Romeo (1990)
De kassière (1989)
Paint It Black (1989)
Amsterdammed (1988)
Een maand later (1987)
Iris (1987)
Tonight’s the Night (Televisiefilm, 1987)
De aanslag (1986)
De schorpioen (1984)
Remington Steele (Televisieserie, 1983)
Brandende liefde (1983)
Wizards and Warriors (Telvisieserie, 1983)
Voyagers! (Televisieserie, 1983)
Dixie: Changing Habits (Televisiefilm, 1983)
Breach of Contract (1982)
Ademloos (1982)
Hoge hakken, echte liefde (1981)
Uit elkaar (1979)
Een vrouw als Eva (1979)
Dag dokter (1978)
Starsky and Hutch (Televisieserie, 1978)
Dokter Vlimmen (1977)
Sil de strandjutter (1976, Televisie miniserie)
Anita Drögemöller und die Ruhe an der Ruhr (1976)
Max Havelaar of de koffieveilingen der Nederlandsche handelsmaatschappij (Hoofd scenario, 1996)
De laatste trein (1975)
Keetje Tippel (1975)
De wolvenman (Televisie miniserie, 1974)
Way Out (1974)
Dakota (1974)
Turks Fruit (1973)

Schrijf uw reactie








Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Militairen ‘blauw ‘ op straat


Gratis ochtendkrant Metro kopte gisteren:
‘Politie zal straks ‘nee’ moeten zeggen’.
En: De werkdruk bij de politie is zo hoog,
dat het aantal overtredingen van de
Arbeidswet dit jaar zal uitkomen op 200.000.

Gevolg: Politiemensen stukken minder gemotiveerd,
te hoge werkdruk leidt tot stress, burn-outs en
aantal ziekmeldingen onder onze wethandhavers
neemt alarmerende vormen aan.

Met nu zo’n 1100 nieuwe agenten erbij en dure
langdurige opleidingen, blijft het landelijke
Nationale Politiekorps dweilen met de kraan open.

Interview met hoofdagent: ‘Wat je alleen wel ziet,
Is dat de burgers langer moeten wachten op een
aangifte die ze hebben gedaan. En ze zullen minder
blauw op straat zien?’

Nog minder blauw op straat? Nog langer wachten
voor de burgers op aangiften? Kan het nog gekker.

De misdaad, zeker de zware criminelen tieren
tegenwoordig zo welig als nooit te voren. Gelegenheid
maakt de dief. Pakkansen steeds kleiner, de
veiligheid op straat en in het verkeer nemen
intussen eveneens alarmerende vormen aan.

Waarom op korte termijn geen militairen tijdelijk
betrekken als noodagent nu de nood het hoogst is.
Wat doen militairen eigenlijk in vredestijd?
Oefenen in de kazerne, in het bos, op het strand
En waarom dus niet direct op straat en in het verkeer?

Met zeer effectieve korte opleidingen tot agent, overal
direct inzetbaar, van terrorismebestrijding tot
invallen bij zware criminelennesten.

Simpel zolang de nood het hoogst is tijdelijk
met een het wisselen van een
groen naar een ‘blauw’ uniform. Met daarbij een
besparing van honderden miljoenen euro’s.

En anders, Opstelten zei het al in alle toonaarden:
'Blauw op straat,
meer blauw op straat,
nog meer blauw op straat.’

Allemaal, allemaal, hartstikke blauw op straat!


Jim Postma.

  • Nieuw

  • Reacties