51e boek Herman Romer

7470-51e-boek-herman-romer

Herman Romer: Elf wrange verhalen over de liefde

Met de nieuwe bundel Feest aan boord publiceert de 87-jarige Herman Romer elf wrange verhalen over de liefde, met ingrediënten van hartstocht en begeerte, die zich bewegen op het snijvlak van goed en kwaad.

Een vroegere secretaresse en minnares vernedert een ondernemer. Een jongen beschermt zijn afglijdende moeder in het liefdesspel. Een jonge vrouw in isolement zoekt afleiding in gevaarlijke contacten. Een oudere vrouw laat haar jonge buurvrouw in verkeerde handen vallen. Een vroegere portier houdt zijn handen niet thuis in de bioscoop. Een weduwnaar ontnuchtert het mooiste meisje uit zijn jeugd.


Een actrice blundert in haar toenadering buiten het theater. Een gescheiden boekhouder vindt de verloren liefde terug. Een werkloze vertegenwoordiger terroriseert de jonge vrouw van een ander. Een niksnut voelt zich verleid door zijn jonge stiefmoeder. En een staffunctionaris in het bedrijfsleven lost knap de keuze op tussen twee geliefden.

Feest aan boord is alweer het 51e boek van de Rotterdamse auteur Herman Romer.

Herman Romer (Rotterdam, 2-2-1931) publiceerde ruim vijftig boeken. Hij schreef zowel historische non-fictie als romans, verhalen en gedichten. In 1971 ontving hij de Anna Blamanprijs voor literatuur, terwijl hij in 2004 werd onderscheiden met de Laurenspenning voor zijn historisch oeuvre. Vooral zijn romans De danszaal in het duister en Stad van verloren dromen trokken de aandacht. Zijn verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Zwarte confetti roepen het drama van het Duitse bombardement op 14 mei 1940 op Rotterdam in de herinnering terug.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties