Rotterdammers van Humanitas

7467-rotterdammers-van-humanitas

Rotterdammers van Humanitas: 20 intieme portretten van levens die ertoe doen Rotterdam, 3 september - Vanaf 11 september presenteert Museum Rotterdam in samenwerking met stichting Humanitas een indringende fototentoonstelling genaamd Rotterdammers van Humanitas. In de tentoonstelling staan 20 intieme portretten centraal van Rotterdammers die ondersteuning krijgen via de stichting.

De serie vormt een ode aan de gewone man en vrouw die we op straat maar al te vaak achteloos voorbij lopen.


Net als Museum Rotterdam wil stichting Humanitas een verschil maken in de wijze waarop we tegen zorg en welzijn aankijken in deze stad. De serie Rotterdammers van Humanitas is dan ook geboren vanuit de gedachte dat je tegen de stroom in moet durven roeien. Achter elke voordeur woont namelijk een mens met een eigen levensverhaal. De fotoserie brengt deze verhalen naar buiten en laat de mensen achter de verhalen zien. Dit was voor Museum Rotterdam de reden om samen te werken aan dit project. Ook het museum is altijd bezig met mensen en verhalen in de stad Rotterdam. Omdat Humanitas zich al jaren zo hard inzet voor de medemens, zijn ze bestempeld als Echt Rotterdams Erfgoed.

Via 20 portretten krijgt de bezoeker een goed beeld van hoe Humanitas ondersteuning biedt aan haar cliënten. Door middel van aandacht geven. Aandacht voor ouderen, voor kwetsbare groepen zoals slachtoffers van mensenhandel, chronisch zieken, exprostituees, jonge moeders, dak- en thuislozen en ex-gedetineerden. Soms dwars door onderliggende wetten, Cao’s en regels heen.

“Ik ben voor kruisbestuiving met andere sectoren of andere partijen, om te voorkomen dat we in hetzelfde kringetje blijven lopen. Een samenwerking tussen de zorg & welzijn instelling Humanitas en Museum Rotterdam is hiervan een mooi voorbeeld. Samen zijn we sterker, kweken we begrip en inzicht en komen we tot nieuwe ideeën”

Gijsbert van Herk, Directeur stichting Humanitas
Op 21 september wordt niet alleen de fototentoonstelling feestelijk geopend, tevens presenteert Stichting Humanitas het gelijknamige boek Rotterdammers van Humanitas bij Museum Rotterdam. Het boek, geschreven door Sander Grip en gefotografeerd door Marieke Odekerken, toont 31 Rotterdamse portretten en de bijbehorende verhalen van mensen die door de jaren heen bij Humanitas hebben aangeklopt.

De fototentoonstelling Rotterdammers van Humanitas was in februari '18, tegelijk met de World Press Photo, reeds te zien in de Laurenskerk. Ter aanvulling op de boekpresentatie en op veler verzoek zijn de portretten tot 4 november te zien in een intieme wisselexpo bij Museum Rotterdam.

Foto's: Marieke Odekerken


Arie C. Torcque Zaanen :
“Ik ben voor kruisbestuiving.....

hoe bedoeld U,.....

maandag 03 sep 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties