Rotterdammers van Humanitas

7467-rotterdammers-van-humanitas

Rotterdammers van Humanitas: 20 intieme portretten van levens die ertoe doen Rotterdam, 3 september - Vanaf 11 september presenteert Museum Rotterdam in samenwerking met stichting Humanitas een indringende fototentoonstelling genaamd Rotterdammers van Humanitas. In de tentoonstelling staan 20 intieme portretten centraal van Rotterdammers die ondersteuning krijgen via de stichting.

De serie vormt een ode aan de gewone man en vrouw die we op straat maar al te vaak achteloos voorbij lopen.


Net als Museum Rotterdam wil stichting Humanitas een verschil maken in de wijze waarop we tegen zorg en welzijn aankijken in deze stad. De serie Rotterdammers van Humanitas is dan ook geboren vanuit de gedachte dat je tegen de stroom in moet durven roeien. Achter elke voordeur woont namelijk een mens met een eigen levensverhaal. De fotoserie brengt deze verhalen naar buiten en laat de mensen achter de verhalen zien. Dit was voor Museum Rotterdam de reden om samen te werken aan dit project. Ook het museum is altijd bezig met mensen en verhalen in de stad Rotterdam. Omdat Humanitas zich al jaren zo hard inzet voor de medemens, zijn ze bestempeld als Echt Rotterdams Erfgoed.

Via 20 portretten krijgt de bezoeker een goed beeld van hoe Humanitas ondersteuning biedt aan haar cliënten. Door middel van aandacht geven. Aandacht voor ouderen, voor kwetsbare groepen zoals slachtoffers van mensenhandel, chronisch zieken, exprostituees, jonge moeders, dak- en thuislozen en ex-gedetineerden. Soms dwars door onderliggende wetten, Cao’s en regels heen.

“Ik ben voor kruisbestuiving met andere sectoren of andere partijen, om te voorkomen dat we in hetzelfde kringetje blijven lopen. Een samenwerking tussen de zorg & welzijn instelling Humanitas en Museum Rotterdam is hiervan een mooi voorbeeld. Samen zijn we sterker, kweken we begrip en inzicht en komen we tot nieuwe ideeën”

Gijsbert van Herk, Directeur stichting Humanitas
Op 21 september wordt niet alleen de fototentoonstelling feestelijk geopend, tevens presenteert Stichting Humanitas het gelijknamige boek Rotterdammers van Humanitas bij Museum Rotterdam. Het boek, geschreven door Sander Grip en gefotografeerd door Marieke Odekerken, toont 31 Rotterdamse portretten en de bijbehorende verhalen van mensen die door de jaren heen bij Humanitas hebben aangeklopt.

De fototentoonstelling Rotterdammers van Humanitas was in februari '18, tegelijk met de World Press Photo, reeds te zien in de Laurenskerk. Ter aanvulling op de boekpresentatie en op veler verzoek zijn de portretten tot 4 november te zien in een intieme wisselexpo bij Museum Rotterdam.

Foto's: Marieke Odekerken


Arie C. Torcque Zaanen :
“Ik ben voor kruisbestuiving.....

hoe bedoeld U,.....

maandag 03 sep 2018

Schrijf uw reactie








Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties