TENT solo-expo Pilar Mata Dupont

7433-tent-solo-expo-pilar-mata-dupont

TENT presenteert de eerste solotentoonstelling van de Rotterdams-Australische kunstenaar Pilar Mata Dupont in Nederland. In drie theatrale video-installaties verbeeldt zij de sluimerende aanwezigheid van koloniale geschiedenissen in de hedendaagse cultuur en in het natuurlijke landschap. Invasieve planten, slapende zaden, de rode aarde van West-Australië en een tapdanser spelen daarbij de hoofdrol.

Undesirable bodies
Een monumentaal video-drieluik dompelt de kijker onder in een oase in de Australische Pilbara woestijn, waarin waterlelies de hoofdrol spelen. Sinds deze planten door Britse kolonisten werden overgeplant, overwoekeren ze de enige zoetwaterbron in het gebied, die heilig is voor de oorspronkelijke Yindjibarndi bewoners. Tegenwoordig zijn de waterlelies het pronkstuk van de koloniale tuin, die beroemd is om zijn pittoreske schoonheid. Dit terwijl het invasieve Europese exoten zijn, die een blijvende bedreiging vormen voor de ecologie en cultuur van hun land. Rangers en de Yindjibarndi’s moeten de planten intussen in toom houden. Met vervreemdende beelden maakt Mata Dupont invoelbaar hoe tegenstrijdige waarden en werkelijkheden in één landschap over elkaar schuren.

Shuffle
In een spectaculaire panoramische video-installatie van bijna 15 meter breed, introduceert Mata Dupont een gemaskerde tapdanser in een setting van broos porselein op sokkels van rode aarde. Tapdans is nauw verbonden met een gelaagde geschiedenis van geweld en culturele toe-eigening: van gedwongen entertainment voor slavenhandelaren heeft het zich via de Afrikaanse diaspora cultuur, jazz, Ierse stepdance en popularisering door witte Broadway shows en films wereldwijd verspreid. De choreografie symboliseert hoe cultuur in beweging blijft. Terwijl haar danser met steeds meer bravoure zijn weg vindt tussen de kwetsbare constructies die hem omringen, is de impact op zijn omgeving onvermijdelijk.

Ecologische toekomst
Mata Duponts nieuwste werk draait rondom de botanische tuinen in Londen, die in de 19de eeuw het zenuwcentrum vormden van het Britse Rijk. Hier werd bestudeerd hoe planten vanuit het hele rijk economisch uitgebuit konden worden. Vandaag zijn het diezelfde tuinen die, met ‘s werelds grootste zadenbank, de meest bedreigde wilde planten opslaan voor toekomstig gebruik.

Mata Dupont neemt ons mee in deze wereld aan de hand van het verhaal ‘Kew gardens’ van Virginia Woolf, waarin Londenaren in een dromerige staat door de tuinen dwalen. In haar adaptatie van dit verhaal, verkrijgen de wetenschappelijke claims van de tuinen steeds meer irrationele trekken, waarbij waarheid en desinformatie, koloniale geschiedenis en onze ecologische toekomst door elkaar lopen.

Opening Culturele Seizoen in TENT
De opening van tentoonstelling ‘Only Weeds Emerge’ is onderdeel van openingsweekend ‘Opening Culturele Seizoen in TENT’. Het volledige programma hiervan wordt binnenkort bekend gemaakt.

Over Pilar Mata Dupont
De Argentijns-Australische kunstenaar Pilar Mata Dupont kwam voor haar masterstudie aan het Dutch Art Institute (Arnhem) naar Nederland, en vestigde zich daarna in Rotterdam. In Australië studeerde zij niet alleen beeldende kunst maar ook muziektheater. Haar werk is geregeld te zien op prominente platforms in Australië, en daar ook in diverse museumcollecties vertegenwoordigd. In Europa toonde zij haar werk onder meer in Londen, Parijs, Stuttgart, Kopenhagen, Oslo en Kiev.

De werken in deze tentoonstelling waren ondenkbaar geweest zonder de toestemming en steun van de Yindjibarndi en Badimia gemeenschap. De werken werden gerealiseerd met medewerking en/of financiële ondersteuning van Millstream Chichester National Park; Royal Botanic Gardens, Kew; the Millennium Seed Bank; Wexner Center for the Arts, Columbus, OhioUSA; the Department of Local Government, Sport and Cultural Industries, Western Australia; FORM Gallery, Perth; the Edith Cowan University TV Studio, Perth; Bright Yellow Productions; Transport NSW / Wynscreen / Sydney Cultural Capital als onderdeel van Wynscreen programme; Mondriaan Fonds.21.06 – 16.09.2018: Solo exhibition Esther Kokmeijer – Solid, Liquid, Vapour

06.05 – 30.09.2018: RCH#14: May 1968: A collaboration between TENT and Witte de With

13.07 – 26.08.2018: Atelier WeerZien: Every Wednesday from 13.00 till 14.00h free workshops for children

08.09.2018: TENT Academy Awards in KINO:

Every Friday, 18.00 – 21.00h: Art Night, free evening at Kunstblock Art venues. Kunstblock Tour – Start at TENT/WdW – 19.00h

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Militairen ‘blauw ‘ op straat


Gratis ochtendkrant Metro kopte gisteren:
‘Politie zal straks ‘nee’ moeten zeggen’.
En: De werkdruk bij de politie is zo hoog,
dat het aantal overtredingen van de
Arbeidswet dit jaar zal uitkomen op 200.000.

Gevolg: Politiemensen stukken minder gemotiveerd,
te hoge werkdruk leidt tot stress, burn-outs en
aantal ziekmeldingen onder onze wethandhavers
neemt alarmerende vormen aan.

Met nu zo’n 1100 nieuwe agenten erbij en dure
langdurige opleidingen, blijft het landelijke
Nationale Politiekorps dweilen met de kraan open.

Interview met hoofdagent: ‘Wat je alleen wel ziet,
Is dat de burgers langer moeten wachten op een
aangifte die ze hebben gedaan. En ze zullen minder
blauw op straat zien?’

Nog minder blauw op straat? Nog langer wachten
voor de burgers op aangiften? Kan het nog gekker.

De misdaad, zeker de zware criminelen tieren
tegenwoordig zo welig als nooit te voren. Gelegenheid
maakt de dief. Pakkansen steeds kleiner, de
veiligheid op straat en in het verkeer nemen
intussen eveneens alarmerende vormen aan.

Waarom op korte termijn geen militairen tijdelijk
betrekken als noodagent nu de nood het hoogst is.
Wat doen militairen eigenlijk in vredestijd?
Oefenen in de kazerne, in het bos, op het strand
En waarom dus niet direct op straat en in het verkeer?

Met zeer effectieve korte opleidingen tot agent, overal
direct inzetbaar, van terrorismebestrijding tot
invallen bij zware criminelennesten.

Simpel zolang de nood het hoogst is tijdelijk
met een het wisselen van een
groen naar een ‘blauw’ uniform. Met daarbij een
besparing van honderden miljoenen euro’s.

En anders, Opstelten zei het al in alle toonaarden:
'Blauw op straat,
meer blauw op straat,
nog meer blauw op straat.’

Allemaal, allemaal, hartstikke blauw op straat!


Jim Postma.

  • Nieuw

  • Reacties