Kleurige Avant-garde -100 jaar De Ploeg

7419-kleurige-avant-garde-100-jaar-de-ploeg

(Door Geert-Jan Laan)

Zo rond 1920/1921 verbleef de Groninger schilder Jan Wiegers ongeveer een jaar in het Zwitserse Davos om te herstellen van de ziekte tbc . Hij raakte daar bevriend met de jonge Duitse schilder Ernst Ludwich Kirchner die ook kuurde en zich ontwikkelde tot een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de jonge Duitse stroming die we nu kennen als het Duits expressionisme.

Bij terugkomst in Groningen stond hij aan de wieg van een nieuwe Groningse schildersgroep, die onder de naam De Ploeg nu honderd jaar geleden werd opgericht. In het huidige Groninger Museum wordt dit feit herdacht met een indrukwekkende tentoonstelling van schilders zoals Jan Altink, Johan Dijkstra en Alida Pott.


Jan Wiegers, Interieur Bohémien, 1925, 70 x 80 cm, was/olieverf op doek, Groninger Museum. (Afbeelding hierboven)

Een feest van kleurige landschappen en markante boeren en buitenlui. Pas de laatste tien tot vijftien jaar stijgt de aandacht voor de groep in Nederland en sinds kort ook in het buitenland. De prijs zit nu al vaak op vele tienduizenden euro's. En blijft stijgen. Een ander prominent Ploeglid was Hendrik Nicolaas Werkman. Hij was tijdens de Duitse bezetting bijzonder actief in het verzet. Op 10 april 1945, een maand voor de bevrijding, werd hij door de Duitsers nog doodgeschoten.

Johan Dijkstra, Jan Wiegers, 1927, was/olieverf op doek, 75 x 100 cm, Groninger Museum. (Afbeelding hierboven)

‘Goedmakertje’
Verder zijn de recente perikelen met de aardbevingen in Noord Groningen ook nog van invloed geweest op een aantal aspecten van het kunstleven in Groningen. Een van de exploitanten van het aardgas in Groningen de Nedelandse Gasunie schonk in 1987 een bedrag van 25 miljoen gulden aan de gemeente Groningen om op deze manier de nieuwbouw van een nieuw museum mogelijk te maken.

Dat lijkt een fors bedrag, maar in de eerste helft van 2017 boekte de Gasunie een nettowinst van 291 miljoen euro. Maar daarmee had deze tentoonstelling wel een schitterende eigentijdse ruimte.

Jan Altink, Schip met rood zeil, 1926, was/olieverf op canvas, 68,5 x 58 cm. Aankoop 2016, verworven met steun van de BankGiro Loterij en de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Mevrouw M. Boersma Fonds. (Afbeelding hierboven)

Tot 4 november 2018 is deze expositie geopend. (Het Groninger Museum zit vlak tegenover het Centraal Station van Groningen).

Jan Altink, De rode boerderij, 1926, was/olieverf op canvas, 60,5 x 70, 5 cm, Collectie Stichting De Ploeg, bruikleen Groninger Museum. Afbeelding hierboven.

Jan Tak :
WEEVA Arie, Woon- En Eethuis Voor Allen, gewoon de volkskeuken dus. Tja Groning is mij wel bekend :-)
Ik sliep in mijn werkzaam leven tot 2002 in vele hotel in Nederland en ook "Groning"is mij wel bekend al moet ik eerlijk zeggen dat Maastricht mij meer trok en nog steeds kan je mij daar vinden.
Ach ieder zijn meug.

donderdag 16 aug 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Ja,..ja,.. Groningen, een mooie stad, goeie Restaurants en kroegen, werd in de jaren 65/70 het vertegenwoordigers kerkhof genoemd met als ontmoetings plaats "Hotel" WEFA, waar die naam voor stond mag het peerd van ome Loeks weten maar wat ik wel weet is dat je daar heeelll goedkoop en smakelijk kon eten en de ober was niet te beroerd om een mooi bonnetje te schrijven zodat je s'avonds ook nog een biertje kon drinken op kosten van de baas.

donderdag 16 aug 2018

Jim Postma :
Dank zij Geert Jan en zijn wederhelft Sanna zijn wij in GRoningen beland voor het bezoeken van deze zeer bijzondere en stijlvol ingerichte expo. Boeïend aan alle kanten. Zeker drie uurtjes Groningse cultuur opsnuiven doet een Rotterdamse kroegtijger meer dan goed.
Een ieder die een gratis-NS-dag heeft, raad ik ten sterkste aan dit cultuursierraad te bezoeken, zo lang het nog kan.
Met als grandioze afsluiting een bezoekje aan café De Wolthoorn, een van de beste en mooiste kroegen in Nederland.
Cultuur-= en kroegenbezoek is zowel voor de jongeren als de ouderen onder ons een perfecte combinatie.
Proficiat Geert-Jan!

donderdag 16 aug 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Jim als regelaar van proviand...

Bij deze kunst hou je een vol gevoel over, dit is eten en drinken tegelijk, ja natuurlijk zijn er mensen die nooit genoeg hebben, tja en dan komt Jim als regelneef even orden op zaken stellen en de gaatjes opvullen voor hen die nooit genoeg hebben......

donderdag 16 aug 2018

Hans Roodenburg :
Ik was er ook! Prachtige expositie hoewel ik géén kenner ben van cultuur. Maar op de verre reis naar Groningen heb ik me het meest verbaasd over Jim als regelaar van proviand...

donderdag 16 aug 2018

Jana Beranová :
Wat een prachtige expositie. Ik ben blij Geert-Jan dat jij, die in Groningen woont, ons erheen hebt gebracht. Interessant was ook dat de laatste expositiewand toonde hoe goed zij ook klassiek konden schilderen. Dit was een mooi cultureel tintje aan ons korte bezoek. Dank.

donderdag 16 aug 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Gelukkig is er meer onder de vakantie zon dan Gelatin en Hella Jongerius

zaterdag 11 aug 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Liever Turks dan Paaps..

(Door Geert-Jan Laan)

Tijdens de Nederlandse vrijheidstrijd, de 80-jarige oorlog dus, was een gevleugelde uitdrukking:,, Liever Turks dan Paaps.”Dat sloeg op de moslimbondgenoten in een land dat nu Turkije heet. In de strijd tegen de Spanjaarden was de sultan een belangrijke bondgenoot van de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In de harem van de sultan bevinden zich ook een grote hoeveelheid, door Nederland geschonken, Delfts blauwe tegels en andere kunstvoorwerpen.

Nederland was ook het eerste westeuropese land dat het moslimrijk erkende. En ook de eerste staat die een eigen ambassade in de stad opende die toen nog Constantinopel heette.Op onze beurt namen we de Turkse tulpenbollen mee en ontwikkelden zo een handel die tot op de dag van vandaag vele honderden miljoenen euro's en dollars waard is geworden.

Nu is het natuurlijk niet zo dat onze strak en streng gereformeerde voorvaderen ook vijf keer per dag op een matje in de richting van Mecca bogen met de tekst :,,Allah is groot.”

En katholieken werden niet onthoofd of op de brandstapel geworpen, maar wanneer zij zich in hun schuilkerken een beetje rustig hielden dan was een ander nieuw woord van toepassing. Het werd “gedoogd”.

En ik weet ook wel dat wanneer ooit de moslimtroepen niet voor Wenen waren tegengehouden de kans groot zou zijn dat wij ook in hoofddoekjes en lange jurken gekleed zouden zijn, maar dat is allemaal niet gebeurd.

Dus hebben we vrijheid van godsdienst. En dus plaatst iemand die de moskee wil sluiten zich buiten de orde in dit land.

En dat zou ook moeten gelden voor een politieke partij die geen leden en geen gekozen aanvoerder heeft.

Een fors aantal jaren geleden toen de Arabische landen dankzij de sterk gestegen prijzen van ruwe olie vele miljarden hadden te verteren was ik op een Europees/Arabisch symposium in de Zwitserse stad Montreux. Aanwezig was ook een uit Ijmuiden afkomstige vishandelaar. Ik vroeg aan hem of hij de Arabieren wilde overhalen onze malse Hollandse nieuwe te kopen en te consumeren. Hij knikte ontkennend. ,,Nee, dat houdt niet lang in de woestijn.” Hij troonde me mee naar een aanpalende kroeg en liet me samenzweerderig een soort kompas zien met allemaal in het Arabische afgedrukte plaatsnamen van over de hele wereld. ,,Kijk,“sprak hij terwijl hij een plaats dicht bij Montreux opzocht. De kompasnaald verschoof en hij wees:,, Daar ligt Mecca. Want zo'n Arabier ligt niet graag met zijn reet in de richting van Allah. Ik heb het de Meccafinder genoemd. ” Ik vroeg hoeveel het moest kosten. ,, Ik heb het in Italie laten vergulden. Zeg maar vijf honderd dollar.”

Een paar dagen later meldde hij dat hij er al zo'n zestig had verkocht.

Opnieuw had de koopman gewonnen van de dominee.


  • Nieuw

  • Reacties