Chamber Music Festival

7375-chamber-music-festival

Ook aandacht voor dans tijdens kamermuziekfestival

DELFT CHAMBER MUSIC FESTIVAL BARST LOS

Het onvervulde verlangen staat centraal bij het Openingsconcert van de 22e editie van het Delft Chamber Music Festival op donderdag 26 juli aanstaande. Na het Orlandofestival is het Delft Chamber Music Festival het oudste kamermuziekfestival in Nederland. Het festival vindt plaats van 26 juli tot en met 5 augustus 2018. Het motto voor deze editie van het festival is: Jij en ik.


Artistiek leider en violiste Liza Ferschtman heeft de klassieke wereldtop in Delft uitgenodigd om tien dagen lang, samen met haar, op zoek te gaan naar de diverse vormen van liefde in de muziek en daar buiten. Naast klassieke muziek staan er ook twee dansproducties op het programma waarbij klassieke muziek is geïntegreerd in moderne dans.

De musici die tijdens het Openingsconcert in de Van der Mandelezaal spelen duiken in de vaak heerlijke pijn van het onvervulde verlangen. Goethe zei niet voor niets: “de enige echte liefde is de onmogelijke liefde’’. En veel componisten die op deze avond te horen zijn, zoals Beethoven, Scriabin en Berg dachten daar hetzelfde over. Liza Ferschtman heeft voor dit concert een groot ensemble samengesteld met o.a.: tenor Peter Gijsbertsen, altviolist Dana Zemtsov, pianist Aleksandar Madžar, cellist Kyril Zlotnikov fagottist Alban Wesley en sopraan Ruth Ziesak.

Het Delft Chamber Music Festival heeft in de loop der jaren steeds meer haar creatieve blik verruimd naar andere kunstvormen - zoals literatuur en toneel - die regelmatig onderdeel zijn van de klassieke muziekpraktijk tijdens het festival. In deze editie staan twee dansvoorstellingen op het programma. In Reapproaching Bach (5 augustus) vinden cellist Jakob Koranyi en danseres Heather Ware elkaar in hun gezamenlijke liefde voor de Cellosuites van Bach. En tijdens de Night at the Museum op donderdag 2 augustus is naast Liza Ferschtman en het Doric String Quartet het Tilburgse dansgezelschap lucyONES present.

Het Delft Chamber Music Festival, heeft dankzij de hoge kwaliteit van de concerten en de zomerse, intieme setting, een belangrijke plek verworven binnen het Nederlandse festivallandschap. De jaarlijks wisselende thema’s zorgen steeds voor unieke programma’s. Om iedere Delftenaar en bezoeker aan de stad te laten genieten van het festival is er dit jaar ook weer het gratis toegankelijk Dille & Kamille Marktconcert (27 juli) met o.a. Calefax en musici die tijdens het festival optreden.

Bekende musici vanuit de hele wereld maken hun opwachting tijdens festival, zoals; cellist Julian Steckel, violiste Tianwa Yang, pianist Roman Rabinovich en de zangeressen Ruth Ziesak en Katrien Baerts. Ook oude bekenden zoals Malin Broman, Elina Vähälä, Jennifer Stumm en Lilli Maijala keren terug in Delft. In 10 dagen tijd vinden meer dan 20 concerten plaats in en rond de historische binnenstad van Delft. Het merendeel van de concerten vindt plaats in de Van der Mandelezaal van Museum Prinsenhof Delft. Maar het Delft Chamber Music Festival strijkt ook neer in de gemeente Midden-Delfland tijdens de Stoelendansconcerten.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Leve onze grote vriend ‘Den Dood’


De zon komt op, op en op. En duikt weer onder.
Al miljarden jaren lang. De zon is eeuwig.
De zon komt op, op en op en duikt weer onder.
Al biljoenen jaren lang. Onze zon is oneindig.

Alleen wij stervelingen
– zij die sterven gaan, groeten U -
leven
geen fractie met duizenden nullen
achter de komma van een seconde.

Zelfs de arme eendagsvlinder
is stukken beter af dan wij.

Na zo’n kleine honderd jaar (in mensenjaren)
is ons leven op. Op is op, nietwaar?
In een flits van een gebroken zonnestraal.

Voor ‘Den Dood’ hoeft niemand meer te vrezen.
Onze ‘Vriend Den Dood’ is de grote bevrijder
van onze aardse, soms helse, kommer en kwel.

Het is ‘Mister en Missis Ouderdom’
die wij moeten vrezen.
Zo geniepig, zo snel,
met al hun gebreken en pijnen.
Geen ontsnappen aan. Voor rijk noch arm.

Hoe ouder en ouder, hoe stokouder,
hoe groter onze angsten.
Om tenslotte als verscheurd perkamentpapier
te verschrompelen
onder die schijnbare meedogenloze,
harteloze koperen ploert.

De mens komt op, op en op.
En duikt weer onder.
Een mensenleven lang.

Zie onze bevrijder.
Leve onze grote vriend ‘Den Dood’.


Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties