Lancering Pakje Kunst in Kunstuitleen Rotterdam

7302-lancering-pakje-kunst-in-kunstuitleen-rotterdam (Door Rinus Vuik)

Ondanks het warme, drukkende weer, wisten veel liefhebbers van kunst de weg naar Kunstuitleen Rotterdam aan de Goudsesingel te vinden. In de lichte en fraai ingerichte ruimte werd het al snel gezellig druk, en konden de bezoekers onder het genot van een drankje de expositie van de aan Kunstuitleen Rotterdam verbonden kunstenaars bewonderen, en uiteraard een pakje kunst uit de automaat trekken. (Zie bovenste foto)

Nog voordat de officiële opening daar was, werd er volop van deze bijzondere automaat gebruik gemaakt en lieten de kopers zich aangenaam verrassen. Pas na het uitpakken kan worden kennis genomen van de inhoud , een grabbelton effect, dus altijd spannend!.Dat voor 4 euro, waarvan 3 euro naar de kunstenaar gaat, 0,50 euro naar Pak Je Kunst, en 0,50 euro naar de plaatselijke vertegenwoordiger.


De opening werd verricht door directeur Ellis van den Berg, die de bedenker van de Pakje Kunstautomaat Ro-Nalt Schrauwen een kort interview afnam.

De Rotterdamse woordkunstenaar Christopher Blok droeg zijn kersverse gedicht, tevens een pleidooi om met roken te stoppen, met veel verve en dynamiek ten gehore.

Hem werd de eer gegund de lancering officieel te openen door het trekken van een pakje kunst, maar als eerder gezegd, er waren inmiddels velen hem voorgegaan. Een ontspannen en luchtige opening, waarvan een impressie in beeld.

Foto: Kunstenaar Vera Nederlof trekt een pakje kunst.

Over Pakje Kunst
Het idee van de Pakje Kunst-automaat komt van de Tilburgse kunstenaar Ro-Nalt Schrauwen, die vindt dat kunst net zo toegankelijk moet zijn als een pakje peuken. Met het concept van Pakje Kunst trek je een pakje uit een ouderwetse sigarettenautomaat, met daarin een kunstwerk van een (jonge) kunstenaar, in dit geval uit de regio Rotterdam. Denk daarbij aan een klein schilderijtje, een mini beeldhouwwerk of een gedicht. Wat er precies in zit, weet je eigenlijk pas nadat je het pakje hebt opengemaakt. Ook in andere delen van het land worden de kunstwerkjes verkocht. De automaten staan op allerlei plekken, van boekwinkels tot bioscopen tot koffiezaakjes.

Foto: Kunstenaar Vera Nederlof bij haar tekening van een bokser.

Foto: Woordkunstenaar Christopher Blok opent 'officieel' de lancering van Pakje Kunst,

Foto: Direkteur Ellis van den Berg( Kunstuitleen Rotterdam) neemt bedenker/kunstenaar Ro-Nalt Schrauwen een kort interview af,

Foto: Direkteur Ellis van den Berg (Kunstuitleen Rotterdam) leidt de lancering van Pakje Kunst in,

Foto: Bedenker/Kunstenaar Ro-Nalt Schrauwen,

Foto: Op de knieen voor kunst,

Foto: Woordkunstenaar Christopher Blok.

Foto: Een blik in het interieur van de Pakje Kunst automaat.

Foto: Blij met kunst!

Foto: Een deel van de fraaie expositie van de bij de Kunstuitleen Rotterdam aangesloten kunstenaars.


Foto´s: Rinus Vuik.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties