50e Poetry met Maxima en Willem Alexander

7282-50e-poetry-met-maxima-en-willem-alexander

(Door Jim Postma)

De grote afwezige gisteren tijdens de opening van de 49e Poetry International in de schouwburg was natuurlijk de directeur zelf, Bas Kwakman. Volgens zijn tijdelijke vervanger dichter/filmer Jan Baeke had de Poetrydirecteur last van ‘chronische hoofdpijn’. Dat mocht allemaal de pret niet drukken want ondanks het heftige noodweer boven de stad waren er toch nog zo’n 700 traditionele Poetrygangers komen opdagen. Naast het bonte gezelschap van nationale en internationale dichters. De stemming was weer ouderwets, een soort van dichterlijke familiereünie.

Dat Bas Kwakman ‘iets meer’ kwakkelt met zijn gezondheid blijkt ook uit zijn emailbox die haast permanent ‘afwezig’ aangeeft. Volgens insiders had hij eerder laten weten toe te zijn aan een sabbatical. Inmiddels staat wel vast dat hij hard werkt aan een omvangrijk boek over het bestaan van 50 jaar Poetry volgend jaar. De organisatoren willen dan koningin Maxima en koning Willem Alexander uitnodigen voor de officiële opening. Zo’n tien jaar geleden opende koningin Beatrix de 40e Poetry International. Zij bleek toen nog mateloos populair te zijn in Rotterdam.


Een ontmoeting met een gedicht is niet zonder gevaar. Ineens zijn daar die regels die je je leven lang bijblijven. Voor je het weet ben je een ideaal rijker. Zo een waarvan je niet wist dat het je paste. Dan moeten de bakens worden verzet, gedachten omgegooid en dromen nagejaagd. Ja, pas maar op voor dichters. Voor de 49e keer komen ze van ver naar Rotterdam, hun tassen vol met precies die verbijsterende, hoop gevende, boos makende, verbindende en ontregelende regels. Ieder gedicht een wereld op zich. Er valt dus heel veel te ontdekken, te ontmoeten, na te praten en te vieren op het 49e Poetry International Festival Rotterdam. Meet between the lines!

Achttien dichters, veertien landen en elf talen brengt het 49e Poetry International Festival dit jaar samen. De festivaldichters zijn jonger dan ooit en mengen zich met hun gedichten in menig actuele discussie. Of het nou gaat over ecologie en duurzaamheid, racisme, diversiteit en gender, over politiek, waar her en der de waanzin regeert of over maatschappij-ontwrichtend geweld, ze laten het achterste van hun tong zien met strijdbare, uitdagende poëzie. Poëzie die midden in de realiteit staat maar onze blik op die realiteit ook beïnvloedt.

Alle dichters geven een of meerdere lezingen, de voordrachten beginnen steeds om 20:00 uur. Voorafgaand worden er elke festivalavond om 18:30 uur dichters geïnterviewd, door Hassnae Bouazza, Daan Doesborgh, Janita Monna en Tsead Bruinja. In de specials later op de avond onderzoeken festivaldichters samen met gastdichters en –sprekers bijzondere fenomenen in de actuele poëzie. Zo staat in Van tevoren bedacht het schrijven of voordragen volgens een bepaald concept centraal. In De staat van de poëzie wordt de vitaliteit van de actuele Nederlands- talige poëzie getoond, en bevestigd met de uitreiking van de C. Buddingh’-prijs. In Poetry of a Nation / A Nation of Poetry spreken de dichters over poëzie die nationale identiteit omarmt of juist verwerpt en met Cross-over Closing mengt de poëzie zich met andere kunsten als muziek, film, dans en beeldend werk.

De dichters van het 49e Poetry International Festival Rotterdam

Joost Baars (Nederland), Christian Bök (Canada), Ida Börjel (Zweden), Sonia Bueno (Spanje), Alí Calderón (Mexico), Dolores Dorantes (Mexico), Nora Gomringer (Duitsland/Zwitserland), Aurélia Lassaque (Frankrijk), Patricia Lockwood (Verenigde Staten), Zeyar Lynn (Myanmar), Miguel-Manso (Portugal), Gihan Omar (Egypte), Marie de Quatrebarbes (Frankrijk), Safiya Sinclair (Jamaica), Danez Smith (Verenigde Staten), Maria Stepanova (Rusland), Lies Van Gasse (België) en Nachoem M. Wijnberg (Nederland).

Na de opening op 29 mei in Theater Rotterdam Schouwburg verhuist het 49e Poetry International Festival naar Theater Rotterdam, locatie Witte de With, aan de William Boothlaan 8. Daar ziet u tot en met 2 juni vele poëzievoordrachten, speciale programma's, lezingen, interviews en vertaalprogramma’s. Dagelijks vertrekken vanaf daar ook de Poetry + Art Gallery Tours op zoek naar nieuwe versmeltingen van taal en beeldende kunst in vele Rotterdamse galeries en kunstinstellingen. Het 49e Poetry International Festival sluit op zondag 3 juni met een lezing in het prachtige Trompenburg Tuinen en Arboretum.

49e poetry International Festival
29 mei - 3 juni / Theater Rotterdam
Schouwburg en loatie witte de With

Een overzicht van dichters en programma’s vindt u samen met al veel gedichten op www.poetryinternational.nl

Foto's onder en boven: Bas Kwakman op Poetry International in Stortemelk op Vlieland op 21 augustus 2016. (Bron foto: Screenshot YouTube video)


Jim Postma :
Even een aantal zaken recht zetten over bovenstaand verhaal. Directeur Bas Kwakman had niet zo maar recent last van 'hoofdpijn', maar al een langere tijd 'last van chronische hoofdpijn.' Daarnaast speelde nog een aantal dramatische omstandigheden in zijn familie een grote rol in zijn absentie.
Vervolgens wil ik graag de credits geven aan de voortreffelijke afdeling van Pers & Communicatie, onder de supervisie van Jan Coerwinkel (Publicity).
Alleen de intro op de voorpagina van Rotterdam VandaagenMorgen www.vandaagenmorgen.nl is van mijn hand. De rest van alle verdere teksten
is afkomstig uit de 'winkel' van Jan Coerwinkel. Evenals het hele verhaal daarnaast (opening twee) over de nominaties van de Cees BuddinghPrijs. Waarvan akte en met onze hartelijke dank.

woensdag 30 mei 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties