Kwart eeuw Circus Rotjeknor

7278-kwart-eeuw-circus-rotjeknor

Circus Rotjeknor viert 25-jarig bestaan met jubileumvoorstelling in het Nieuwe Luxortheater

Wie: Circus Rotjeknor, hét jeugdcircus uit Rotterdam
Wat: Jubileumvoorstelling met 300 jonge circusartiesten, professionele circusartiesten die hun carrière bij Circus Rotjeknor begonnen zijn én live muziek van Het Groot Niet te Vermijden.
Wanneer: Zaterdag 30 juni 2018, 19:00 – 21:00 uur
Waar: Nieuwe Luxortheater, Rotterdam
Website: www.circusrotjeknor.nl

Circus Rotjeknor bestaat 25 jaar!
Wat begonnen is met een klein groepje kinderen is in vijfentwintig jaar uitgegroeid tot een jeugdcircus van formaat. Vele duizenden kinderen hebben ooit wel eens meegedaan aan de circusactiviteiten.


De jubileumshow met de titel ‘De hoed en de rand’ zal een mooi overzicht bieden wat Circus Rotjeknor in alle jaren heeft voortgebracht: een terugblik naar oude krakers zoals ‘de dames op de balk’ maar ook hedendaags circus met spectaculaire stunts van de jeugd van tegenwoordig.

Natuurlijk doen er ook heel wat professionele circusartiesten mee die hun carrière begonnen zijn bij Circus Rotjeknor want dat is toch echt iets om trots op te zijn! Soms staat het podium vol met wel tweehonderd circusartiesten en dan weer is er solo-act te zien van de allereerste circusartiest van Circus Rotjeknor.

De muziek zal live worden gespeeld door het Groot Niet te Vermijden en vanwege de vele circusliedjes die Circus Rotjeknor rijk is en een van de oud-artiesten die er dirigeert, doet ook het kinderkoor ‘Prettig Weekend’ mee. Natuurlijk zal ook de trompet klinken van de directeur want daar is het allemaal mee begonnen. Ernest van der Kwast die eens een ode heeft geschreven aan de allereerste artiest van Circus Rotjeknor zal op het podium verschijnen om interessante verhalen uit de artiesten los te krijgen.

Met een circusparade van de loods naar het theater
Omdat het Nieuwe Luxortheater zich op een mooie loopafstand van de oefenruimte op Katendrecht bevindt, zullen alle artiesten in een heuse circusparade met jongleurs, acrobaten, steltenlopers, eenwielfietsers en muzikanten van de oefenruimte naar het theater paraderen. De parade zal omstreeks 18:00 vertrekken vanaf Fenixloods 2 op Katendrecht.

Ethiopische circusartiesten
Omdat Circus Rotjeknor in de beginjaren enorm veel inspiratie heeft opgedaan van het jeugdcircus uit Ethiopië dat op bezoek was, zullen er op 30 juni echte wereldtoppers uit Ethiopië overkomen om mee te doen. Dit is een grote verrassing in een show die toch al vol zit met verrassingen.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties