Sporten met kunst

7238-sporten-met-kunst

Jong talent brengt kunst en sport samen. Van mei tot en met augustus worden sport en kunst samengebracht bij Galerie Lecq in de expositie Sportdrank van Pip Passchier. Beeldend kunstenaar Pip Passchier (1995) organiseert tijdens de tentoonstelling vier productlanceringen en sportactiviteiten. De eerste vindt plaats op 12 mei van 15:00 tot 18:00 uur bij de Parksluizen in Delfshaven (Sportkleding gewenst!).

Bij iedere productlancering wordt een nieuw kunstwerk onthuld. Deze onthullingen gaan gepaard met sportactiviteiten onder leiding van de kunstenaar, die zelf een fanatiek sportster is. Bezoekers kunnen tijdens de productlanceringen op bij Galerie Lecq terecht voor een sportdrank uit een automaat of een van de kunstobjecten. Naast de start op 12 mei vinden activiteiten plaats op 16 juni, 21 juli en 25 augustus (telkens tussen 15:00 en 18:00 uur).

Pip Passchier studeerde afgelopen jaar met hoge cijfers af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, met een werk waarbij sport het onderwerp was. De werelden van sport en kunst liggen soms ver uit elkaar, maar omdat Pip, sportend kunstenaar, zich in beide werelden bevindt, ziet zij zowel de overeenkomsten als de verschillen. Hierbij onderzoekt ze de regels van het spel. Sportdrank is haar eerste soloproject.

Met de expositie maakt Galerie Lecq onderdeel uit van de Art Gallery Tour van Poetry International Rotterdam van 30 mei tot en met 2 juni. Tijdens de tour is zowel de kunstenaar, als de dichter Zeyar Lynn uit Myanmar aanwezig op de locatie van de voormalige kiosk bij de Parksluizen in Rotterdam – Delfshaven.

Galerie Lecq is gevestigd in een van de sluisgebouwen van architect Bastiaan van der Lecq.

Na een periode van leegstand heeft het gebouwtje sinds juli 2012 een nieuwe functie als non-profit-galerie en projectruimte voor exposities en installaties. De ruimte is niet groot, slechts 8 m2, en biedt een podium voor kunst en experiment. Beeldend kunstenaar Marijke Appelman is sinds 2018 werkzaam als gastcurator bij Lecq.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties