Onthulling gevelgedicht van Rieneke Grobben

Graag nodigen Jiske Foppe (Stichting De zoek naar Schittering) en stadsdichter Derek Otte je van harte uit om zondag 15 april 2018 aanwezig te zijn bij de onthulling van het gevelgedicht van Rieneke Grobben in Charlois, Rotterdam. Het is een fragment uit haar bekendste gedicht Rotterdam aan de Meter.

Het gevelgedicht is een ode aan Rieneke, aan Charlois en de stad en wordt vereeuwigd op een plaats waar alle elementen in het gedicht samenkomen.

Rieneke Minderman – Grobben is een zeer gewaardeerde Charloisse dichter en onder andere erg bekend omdat zij immer in het roze gekleed door het leven ging en haar gedichten vanaf ‘de rol’ voordroeg tijdens optredens. Rieneke bleek tot schrik van velen eind 2017 ernstig ziek en overleed kort geleden 23 maart 2018.

Dit gevelgedicht is nog in afstemming met haar tot stand gekomen, zij vond ontwerp van beeldend kunstenaar Kamiel Verschuren erg mooi.

De onthulling vindt plaats op zondag 15 april a.s., programma vanaf 15.30 uur:

Programma zondag 15 april 15.30 uur – ± 17.15 uur
Vanaf 15.30 -15.55 uur verzamelen we bij House of Hope aan de Bas Jungeriusstraat 254 hiervandaan lopen we naar de gevel

Om 16.00 uur bij de gevel onthulling door stadsdichter Derek Otte en Jordy Dijkshoorn (De Likt) iedereen ontvangt na de onthulling ansichtkaarten van het (ontwerp van) het gevelgedicht

Graag drinken we vanaf 16.30 uur ter afsluiting een drankje bij Paviljoen aan ’t Water, Brielselaan 157.

Gemeente Rotterdam, het gebied Charlois en CBK Rotterdam waren in december direct bereid om ons initiatief te ondersteunen en in samenwerking met Doornbos Equipment BV en Reclameatelier Mineur wordt, nu het weer het toelaat, in april het gevelgedicht naar ontwerp van Kamiel Verschuren aangebracht. Woonstad Rotterdam stelde genereus haar zijgevel beschikbaar op de kop Bas Jungeriusstraat / Brielselaan. Ook Joop van der Hor, Kaboul Vermijs, Eric Dullaert en Richard de Jong van Maasmond verleenden onmisbare ondersteuning. Allen dank hiervoor! Meer info hier.

Hartelijke groet en tot zondag,

Jiske Foppe en Derek Otte

Aan/afmeldingen liefst via sms of whatsapp richten aan 06 251 899 31 of via: info@dezoeknaarschittering.nl

Arie C. Torcque Zaanen :
Rotterdam/Charlois voor mij zo ver weg, maar dankzij RVM toch zo dichtbij....

vrijdag 13 apr 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties