Onthulling gevelgedicht van Rieneke Grobben

Graag nodigen Jiske Foppe (Stichting De zoek naar Schittering) en stadsdichter Derek Otte je van harte uit om zondag 15 april 2018 aanwezig te zijn bij de onthulling van het gevelgedicht van Rieneke Grobben in Charlois, Rotterdam. Het is een fragment uit haar bekendste gedicht Rotterdam aan de Meter.

Het gevelgedicht is een ode aan Rieneke, aan Charlois en de stad en wordt vereeuwigd op een plaats waar alle elementen in het gedicht samenkomen.

Rieneke Minderman – Grobben is een zeer gewaardeerde Charloisse dichter en onder andere erg bekend omdat zij immer in het roze gekleed door het leven ging en haar gedichten vanaf ‘de rol’ voordroeg tijdens optredens. Rieneke bleek tot schrik van velen eind 2017 ernstig ziek en overleed kort geleden 23 maart 2018.

Dit gevelgedicht is nog in afstemming met haar tot stand gekomen, zij vond ontwerp van beeldend kunstenaar Kamiel Verschuren erg mooi.

De onthulling vindt plaats op zondag 15 april a.s., programma vanaf 15.30 uur:

Programma zondag 15 april 15.30 uur – ± 17.15 uur
Vanaf 15.30 -15.55 uur verzamelen we bij House of Hope aan de Bas Jungeriusstraat 254 hiervandaan lopen we naar de gevel

Om 16.00 uur bij de gevel onthulling door stadsdichter Derek Otte en Jordy Dijkshoorn (De Likt) iedereen ontvangt na de onthulling ansichtkaarten van het (ontwerp van) het gevelgedicht

Graag drinken we vanaf 16.30 uur ter afsluiting een drankje bij Paviljoen aan ’t Water, Brielselaan 157.

Gemeente Rotterdam, het gebied Charlois en CBK Rotterdam waren in december direct bereid om ons initiatief te ondersteunen en in samenwerking met Doornbos Equipment BV en Reclameatelier Mineur wordt, nu het weer het toelaat, in april het gevelgedicht naar ontwerp van Kamiel Verschuren aangebracht. Woonstad Rotterdam stelde genereus haar zijgevel beschikbaar op de kop Bas Jungeriusstraat / Brielselaan. Ook Joop van der Hor, Kaboul Vermijs, Eric Dullaert en Richard de Jong van Maasmond verleenden onmisbare ondersteuning. Allen dank hiervoor! Meer info hier.

Hartelijke groet en tot zondag,

Jiske Foppe en Derek Otte

Aan/afmeldingen liefst via sms of whatsapp richten aan 06 251 899 31 of via: info@dezoeknaarschittering.nl

Arie C. Torcque Zaanen :
Rotterdam/Charlois voor mij zo ver weg, maar dankzij RVM toch zo dichtbij....

vrijdag 13 apr 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties