‘Vrouwelijkheid is een kracht!’

7153-vrouwelijkheid-is-een-kracht

Jeugdtheater Hofplein maakt opnieuw spraakmakende voorstelling: LILITH

Afgelopen zaterdag is de voorstelling Lilith in première gegaan. Zien? Absoluut!

De voorstelling zoemt in op alle flauwekul waar vrouwen vandaag de dag mee te maken hebben. En valt op door de empowerment die vooral de jonge meiden op het podium fundamenteel voelbaar maken. Met een energiek spektakel vol muziek, licht en spel weten ze de positie en rol van de vrouw in de maatschappij duidelijk te maken. Internationaal theatermaker Gregory Caers zorgt met Lilith voor een nieuwe spraakmakende voorstelling in het Hofpleintheater.

Positie en rol van de vrouw
Nog steeds -en misschien zelfs meer dan ooit- staat de positie, de rol, de waardigheid en het recht van de vrouw wereldwijd ter discussie. In bepaalde landen moeten meisjes en vrouwen nog steeds vechten om te stemmen, naar school te gaan of auto te rijden. In Lilith verzamelt Hofplein meisjes en vrouwen van alle leeftijden en achtergronden. Niet als politiek statement, niet als slachtoffer maar gewoonweg als krachtig en energiek wezen.

Kracht van de jongeren
Het persoonlijke verhaal van alle speelsters geeft deze voorstelling vorm. Gregory Caers -“Hetgeen wat je ziet in Lilith komt grotendeels uit de jongeren zelf. Ik heb dat gepolijst, maar het is hún materiaal.” Hofplein bewijst dat ze als jeugdtheater prima in staat is een maatschappelijk thema als deze op te pakken. Mooi detail is dat de cast van Jeugdtheater Hofplein voor deze productie speciaal is uitgebreid met een aantal volwassen dames, waaronder Annette Lecomte, oud-directeur onderwijs Hofplein Rotterdam.

Gregory Caers: meester in actuele thema’s
Na het succes van De loop der dingen (met optredens o.a. op Lowlands en in Luxortheater) raakt Caers in Lilith kwesties aan als respect en gelijkwaardigheid. Samen met coregisseur Zoscha Van Erkel en Jeugdtheater Hofplein zorgt hij voor deze high-energy-performance. Kenmerkend voor Caers’ manier van werken is de fysieke beweging van de massa. Zijn voorstellingen kennen geen hoofdpersonen en de interpretaties van de verhaallijn is voor iedere toeschouwer anders.

Rotterdamse Great Girls
“Vrouwelijkheid is een kracht en wordt vaak als belemmering gezien. Dat is zo jammer. Ik hoop met deze voorstelling juist het tegenovergestelde te laten zien!”- Caroline Pietermaat, Hofplein Rotterdam. Onder de première-bezoekers waren een flink aantal Rotterdamse vrouwen die tevens inspiratie zijn geweest voor de makers van Lilith. Denk aan ‘Great Girls’ als Jacqueline Prins (Directeur emancipatie OCW), Ina Sjerps (algemeen directeur van Gemeente Rotterdam) en Mariette Hamer (Voorzitter SER) met dochter Iris (19 jaar) “Iedere vrouw zou deze voorstelling moeten zien, al is het alleen maar als herkenning en ondersteuning van je hele vrouw-zijn!”

Ook voor mannen! - Derek Otte, stadsdichter Rotterdam
“Ik liep al langer met het idee een gedicht als ode aan de vrouw te schrijven. Ben heel trots dat ik door deze voorstelling mijn dichterlijke kunsten nu eindelijk voor de vrouw kan inzetten. Anno 2018 is gelijkwaardigheid nog steeds niet de dagelijkse realiteit. Iedereen moet deze voorstelling zien!’

Goed om te weten
DataLilith is t/m 29 april te zien (op vrij, zat, zon)
Tijdendiversen, zie hofpleintheater.nl
LocatieHofpleintheater, Benthemplein 13, 3032 CC Rotterdam
Leeftijd12-99 jaar
Ticketshofpleintheater.nl


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties