Woordnacht 13 en 14 april 2018

Adriaan van Dis opent de derde editie van literatuurfestival Woordnacht. Hij houdt dit jaar de Anna Blamanlezing, met als onderwerp postkolonialisme. Woordnacht presenteert gedurende twee dagen tientallen programma’s waarin ruim 70 auteurs optreden zoals Arthur Japin, Karin Amatmoekrim, Marieke Lucas Rijneveld, Joke van Leeuwen, Kluun en dichter des vaderlands Ester Naomi Perquin. Het festival vindt plaats op vrijdag 13 en zaterdag 14 april op meerdere locaties in het centrum van Rotterdam.

Het festival legt deze editie een accent op postkoloniale literatuur en de huidige samenleving, globalisering en nieuwe wereldbeelden. Van Dis spreekt hierover in zijn lezing en gaat er met collega’s over in debat. De Anna Blamanlezing, over literatuur en engagement in een complexe en roerige tijd, is genoemd naar de bekende naoorlogse Rotterdamse auteur.

Woordnacht is het grote jaarlijkse evenement rondom de actuele Nederlandstalige literatuur. Alle mogelijke genres van poëzie en proza tot levenslied en het populaire spoken word presenteren zich. Ook de literaire strip is dit jaar sterk vertegenwoordigd. Van A.F.Th. van der Heijden en Dick Matena wordt een gloednieuw beeldverhaal gepresenteerd en vertolkt door toneelgroep Hond & Wolf. Adriaan van Dis en tekenaar Peter van Dongen becommentariëren hun verstripping van Familieziek.

Verrassingen
Woordnacht wil meer bieden dan schrijvers die voorlezen uit eigen werk. Het festival zoekt naar uitdagende invalshoeken. Tot de verrassingen behoren onder meer een intieme voorstelling hoog in het Marriott Hotel tegenover het Centraal Station. Micha Hamel schreef de voorstelling speciaal voor het festival. Ook is er een gesproken open brief van acht spoken wordperformers aan de samenleving en de eerste literaire 3-Dvoorstelling ter wereld. Op de zaterdag zijn documentaires te bekijken zoals Een wereld tussen twee oren van Hedy Honigmann over Joke van Leeuwen en’s avonds staan er talkshows, performances, boekrecensies, lezingen en voorstellingen op het programma. Naast een flink aantal bekende auteurs laten ook nieuwe lichtingen van zich horen, met optredens van Jamal Ouarachi en Emily Kocken tot Bernard Wesseling en Fikry El Azzouzi.

Vlaamse tint
Aan deze editie van Woordnacht doen opvallend veel Vlamingen mee waaronder Koen Peeters, winnaar van de ECI Literatuurprijs. Een bijzonder project is de voorstelling van het AKOM Ensemble i.s.m. Patty Trossèl die muziek schreven bij de magische poëzie van de Antwerpse dichter Peter Holvoet Hanssen. Tijdschrift Zacht Lawijd presenteert de speciale Clauseditie in het kader van het Vlaamse Hugo Clausjaar.

FESTIVAL WOORDNACHT 2018

Datum: vrijdag 13 en zaterdag 14 april 2018. Programma op vrijdag van 19.00 – 00.00 uur en op zaterdag van 13.00 – 03.00

Locaties in het centrum van Rotterdam o.m. Arminius, Chabot, Codarts, De Unie, Rotterdamse Schouwburg, Marriott Hotel, Nostra, Boekhandel Donner, Galerie Christian Ouwens, Galerie Cokkie Snoei, Galerie NL=US, Pauluskerk, Kaapse Maria.

Entree: € 20,- (passe-partout gedurende twee dagen) of €14,50 voor een dagticket

Meer informatie/kaartverkoop: www.woordnacht.nl. Dit festival is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Kijk voor het complete overzicht op www.rotterdamfestivals.nl

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties