Woordnacht 13 en 14 april 2018

Adriaan van Dis opent de derde editie van literatuurfestival Woordnacht. Hij houdt dit jaar de Anna Blamanlezing, met als onderwerp postkolonialisme. Woordnacht presenteert gedurende twee dagen tientallen programma’s waarin ruim 70 auteurs optreden zoals Arthur Japin, Karin Amatmoekrim, Marieke Lucas Rijneveld, Joke van Leeuwen, Kluun en dichter des vaderlands Ester Naomi Perquin. Het festival vindt plaats op vrijdag 13 en zaterdag 14 april op meerdere locaties in het centrum van Rotterdam.

Het festival legt deze editie een accent op postkoloniale literatuur en de huidige samenleving, globalisering en nieuwe wereldbeelden. Van Dis spreekt hierover in zijn lezing en gaat er met collega’s over in debat. De Anna Blamanlezing, over literatuur en engagement in een complexe en roerige tijd, is genoemd naar de bekende naoorlogse Rotterdamse auteur.

Woordnacht is het grote jaarlijkse evenement rondom de actuele Nederlandstalige literatuur. Alle mogelijke genres van poëzie en proza tot levenslied en het populaire spoken word presenteren zich. Ook de literaire strip is dit jaar sterk vertegenwoordigd. Van A.F.Th. van der Heijden en Dick Matena wordt een gloednieuw beeldverhaal gepresenteerd en vertolkt door toneelgroep Hond & Wolf. Adriaan van Dis en tekenaar Peter van Dongen becommentariëren hun verstripping van Familieziek.

Verrassingen
Woordnacht wil meer bieden dan schrijvers die voorlezen uit eigen werk. Het festival zoekt naar uitdagende invalshoeken. Tot de verrassingen behoren onder meer een intieme voorstelling hoog in het Marriott Hotel tegenover het Centraal Station. Micha Hamel schreef de voorstelling speciaal voor het festival. Ook is er een gesproken open brief van acht spoken wordperformers aan de samenleving en de eerste literaire 3-Dvoorstelling ter wereld. Op de zaterdag zijn documentaires te bekijken zoals Een wereld tussen twee oren van Hedy Honigmann over Joke van Leeuwen en’s avonds staan er talkshows, performances, boekrecensies, lezingen en voorstellingen op het programma. Naast een flink aantal bekende auteurs laten ook nieuwe lichtingen van zich horen, met optredens van Jamal Ouarachi en Emily Kocken tot Bernard Wesseling en Fikry El Azzouzi.

Vlaamse tint
Aan deze editie van Woordnacht doen opvallend veel Vlamingen mee waaronder Koen Peeters, winnaar van de ECI Literatuurprijs. Een bijzonder project is de voorstelling van het AKOM Ensemble i.s.m. Patty Trossèl die muziek schreven bij de magische poëzie van de Antwerpse dichter Peter Holvoet Hanssen. Tijdschrift Zacht Lawijd presenteert de speciale Clauseditie in het kader van het Vlaamse Hugo Clausjaar.

FESTIVAL WOORDNACHT 2018

Datum: vrijdag 13 en zaterdag 14 april 2018. Programma op vrijdag van 19.00 – 00.00 uur en op zaterdag van 13.00 – 03.00

Locaties in het centrum van Rotterdam o.m. Arminius, Chabot, Codarts, De Unie, Rotterdamse Schouwburg, Marriott Hotel, Nostra, Boekhandel Donner, Galerie Christian Ouwens, Galerie Cokkie Snoei, Galerie NL=US, Pauluskerk, Kaapse Maria.

Entree: € 20,- (passe-partout gedurende twee dagen) of €14,50 voor een dagticket

Meer informatie/kaartverkoop: www.woordnacht.nl. Dit festival is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Kijk voor het complete overzicht op www.rotterdamfestivals.nl

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties