KUNST & CULTUUR

Mini-expo Jazz in Rotterdam swingend van start!

8009-mini-expo-jazz-in-rotterdam-swingend-van-start

(Van onze redactie)

Afgelopen zondag 5 mei is de mini-expo 'Jazz in Rotterdam' officieel geopend door wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme).

Verhalen en herinneringen over het, zowel beroemde als beruchte, jazz verleden van Rotterdam stonden centraal tijdens een swingende middag.

In samenwerking met gastcurator Hans Zirkzee, auteur van het bekroonde boek Jazz in Rotterdam, toont Museum Rotterdam de geschiedenis van jazz in Rotterdam. Objecten, beelden, affiches, films en, natuurlijk, muziek roepen de sfeer op van een zelfbewuste wereldstad in opkomst die alles wat nieuw is enthousiast omarmt. De mini-expo is t/m 8 september te zien in de Rodezand Zaal van Museum Rotterdam.

Lees verder

Bruggedicht van Daniël Dee onthuld

8008-bruggedicht-van-dani-l-dee-onthuld
Afgelopen vrijdag 3 mei vond de officiële onthulling plaats van een gedicht van Daniël Dee aan de onderzijde van de[...]

Heer Bommel vervolgt

8004-heer-bommel-vervolgt
(Door Jana Beranová)
Het was een aanstekelijke middag op 2 mei jongstleden bij het Marten Toondermonument op de Blaak. Het beeld, waar ee[...]

Bijzondere voordracht stadsgedicht 4 mei

8002-bijzondere-voordracht-stadsgedicht-4-mei
Tijdens de dodenherdenking in de Laurenskerk en op Plein1940 wordt het gedicht van stadsdichter Dean Bowen niet door [...]

‘Inception’, Nolan en ‘the stuff d

8001-inception-nolan-en-the-stuff-dreams-are-made-of
(Door Ronald Glasbergen)
Filmer Cristopher Nolan (1970) gaf met zijn filmtitel ’Inception’ nieuwe betekenis aan het Engelse woord ‘incept[...]

Saxofonist Barend Petersen (71) overlede

8000-saxofonist-barend-petersen-71-overleden
(Door Hans Zirkzee)
Saxofonist Barend Petersen werd geboren op 27 september 1947 en overleed afgelopen maandag op 71-jarige leeftijd. I[...]

Hommage aan Marten Toonder

7996-hommage-aan-marten-toonder
(Door Manuel Kneepkens)
Op het idee Marten Toonder te eren met een monument kwam ik, tijdens mijn raadslidmaatschap, door een curieus geg[...]

De jaarlijkse Marten Toonder herdenking

7995-de-jaarlijkse-marten-toonder-herdenking-op-2-mei-2019
Ook dit jaar zal de Marten Toonder herdenking plaats vinden op 2 Mei bij het monument ‘Hommage aan Marten Toonder[...]

Opening tentoonstelling Jazz

7983-opening-tentoonstelling-jazz
Uitnodiging: Opening tentoonstelling Jazz in Rotterdam, de soundtrack van een zinderende stad 1919-1945. Op 5 m[...]

Gastrobar Ster

7971-gastrobar-ster
(Door Zettie Leeuwenburgh)
Driemaal met je ogen knipperen en er zit ineens een nieuw restaurant in Rotterdam-Kralingen. Op de hoek van de Jeri[...]

Tweede editie Frans Vogel Poëzieprijs v

7968-tweede-editie-frans-vogel-po-zieprijs-voor-jonge-nederlandstalige-dichters-van-start
Op 20 oktober 2019 wordt voor de tweede maal de Frans Vogel Poëzieprijs uitgereikt tijdens een speciaal programma r[...]

Social media

KOPSTOOT

Schreven de goden de Illias en mensen de Odyssee?

Julian Jaynes (1920-1997) was een Amerikaans psycholoog en een avontuurlijk wetenschapper van groot formaat.

Ik citeer uit Wikipedia:

Jaynes was eén van de eersten die een bewustzijnstheorie als puur wetenschappelijk propageerde. In zijn boek The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind uit 1976 beschrijft hij zijn "bicameral mind", ofwel bicamerale of tweekamerige geest, theorie.

Jaynes opvatting is dat de twee hersenhelften, tot circa 3000 jaar geleden, vrijwel onafhankelijk van elkaar hebben gewerkt. In die tijd zouden mensen onbewust zijn geweest en hebben geleden onder het fenomeen ‘stemmen horen’ en andere soorten hallucinaties en zelfs onder vormen van dissociatie zoals die van de meervoudige persoonlijkheid.

De doorbraak van ‘bicamerale geest’ tot bewustzijn zou ongeveer 2700 jaar geleden, ten gevolge van de opkomst van geschreven en gelezen teksten en de spraakevolutie van de oude Grieken, hebben plaatsgevonden. In die tijd, zesde eeuw voor onze jaartelling, werden door de Grieken de democratie en natuurfilosofie ontwikkeld, dat hij ziet als een bewijs voor zijn theorie.

Wanneer we dus, aldus Jaynes, deze definitie volgen, zouden we moeten inzien dat geen van de personages in bijvoorbeeld de Ilias een bewustzijn had. Woorden worden erin niet figuurlijk maar in hun letterlijke oorspronkelijke betekenis gebruikt. ‘Psyche’ betekent adem, niet ziel, geest of bewustzijn; ‘thumus’ betekent beweging/trilling, niet emotie; ‘nous’ betekent waarneming, niet voorstellingsvermogen enz.

Jaynes neemt aan dat de wereld van de Ilias van voor 3500 jaar geleden gedomineerd werd door een tweedelige 'bicamerale geest', waarvan de rechterhelft uitvoerend is en god heette en een linkerhelft die volgzaam was en mens werd genoemd. Het waren de goden die de mensen direct of indirect (via priesters etc.) bevelen tot handelen gaven.

De 'bicamerale mens', aldus Jaynes, ontstond zo'n 11000 jaar geleden ten noorden van de zee van Galilea waar toentertijd een theocratisch georganiseerde nederzetting was gevestigd. Deze samenlevingsvorm verspreidde zich gestaag. De bicamerale beschavingen ondergingen zo'n 3500 jaar geleden geweldige culturele (uitvinding en verspreiding van het schrift) en vulkanische uitbarstingen die vele koninkrijken uiteen deed vallen. In deze chaos kon alleen het bewustzijn zich handhaven. Deze verandering wordt, volgens Jaynes, verhaald in de Odyssee die een eeuw later dan de Ilias werd geschreven. Hierin vinden we bewuste personen en psyche, nous en thumus als metaforen van bewustzijn. Tot zover Jaynes.

(door Kees Versteeg)

De foto is van azquotes.com

  • Nieuw

  • Reacties