Wijsje in de Afrikaanderwijk

6997-wijsje-in-de-afrikaanderwijk

Op 24 februari wordt er een nieuw Wijsje georganiseerd in Rotterdam: Zoë’s Wijsje. Deze ontdekkingstocht door de Afrikaanderwijk laat je de buurt met nieuwe ogen bekijken. Er gebeurt enorm veel in deze levendige wijk, maar helaas is de wijk hiervoor nog niet zo bekend. De gidsen van Wijsje nemen bezoekers mee op pad en verrassen ze met bijzondere locaties en intieme optredens op muzikaal en cultureel gebied. Dit Wijsje laat de pareltjes van deze wijk zien!

Zoë Cochia woont al 12 jaar in Feyenoord waarvan 10 jaar in de Afrikaanderwijk en wordt ook wel de moeder van Zuid genoemd. Zij is eigenaar van NIFFO, een galerie die veel meer is dan alleen wat schilderijen aan de muur. Met NIFFO wil zij door middel van kunst, jongeren inspireren om meer uit henzelf te halen. Want, “ze kunnen altijd meer dan ze denken” volgens Zoë. Haar jongeren werken dan dus ook mee aan dit evenement; samen met de jongeren van NIFFO, twee studenten van de Willem de Kooning Academie én Wijsje wil Zoë dit evenement organiseren om de Afrikaanderwijk in een ander daglicht te zetten; oftewel, laten zien hoe mooi en gezellig deze wijk is.

Ontdekkingstochten van Wijsje
Wijsje is een organisatie die inmiddels bekend staat om de ontdekkingstochten die ze organiseren om bepaalde buurten en wijken opnieuw te ontdekken. Je wordt meegenomen naar onverwachte locaties en getrakteerd op prachtige optredens in een intieme setting. Het kan een akoestisch optreden zijn, een korte film, een cabaretier of misschien wel een dansgroep. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar talent hebben ze allemaal. Het is altijd een avontuur om met Wijsje op pad te gaan, want je weet niet waarmee je verrast gaat worden. Je weet alleen dat je in een groepje van 20-30 mensen een onvergetelijke middag tegemoet gaat.

Er zijn al meer dan 50 Wijsjes geweest in o.a. Den Haag, Delft, Amsterdam, Rotterdam en Rijswijk en het doel is om er dit jaar nog veel meer te organiseren. Zoë’s Wijsje in de Afrikaanderwijk is het tweede Wijsje door deze wijk, maar zeker niet minder bijzonder!

Informatie over Zoe’s Wijsje:
Datum: 24 februari 2018
Verzamellocatie: Gemaal op Zuid, Pretorialaan 141 Rotterdam
Aanvang: 13:00
Tickets: € 15,-, verkrijgbaar in de ticketshop:
http://www.wijsje.com/wijsje/zoes-wijsje-rotterdam
€ 3,- voor bewoners van de Afrikaanderwijk, te verkrijgen bij NIFFO Galerie/Recycle studio, Pretorialaan 4B
Website: www.wijsje.com

Bron foto's: Nieuwbouw: Wikiwand.nl en andere: Afrikaanderplein.nl.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties