'Opa Joop' vd Bos 90 jaar!

6995-opa-joop-vd-bos-90-jaar

(Door Zettie Leeuwenburgh)

Rotterdam - Al jaren woont hij wat weggekropen in een korte straat, met zijn steun en toeverlaat Jenny Toet, in zijn geliefde ´Kralingen-sur-Mer´: de oudste dichter Joop van den Bos van de Rotterdamse wijk Kralingen-Crooswijk, die onlangs 90 jaar werd. Dat werd gevierd tijdens een drukbezochte veiling, onder leiding van veilingmeeester Kees Vrijdag, van kunstwerken in Eetcafé Vicini aan de Kortekade in Kralingen op de spitsing van het Kralingse Bos en de Kralingse Plas. Maar liefst 18 kunstenaars hadden hiervoor elk een fraai kunstwerk afgestaan om extra kleur te geven aan het verjaardagsfeest en hun eigen netwerk en goede doel, de Stichting Kunstroute Kralingen.

´Opa Joop´, zoals hij in de wandelgangen ook wel wordt genoemd, werd geboren op januari 1928 aan het Hang in het hart van Rotterdam, waar hij het bombardement op de stad overleefde, en met zijn vrienden rond de Laurenskerk speelde. Na de oorlog ging hij eerst de wilde vaart op, maar veroverde later een baantje als leerling-kok bij het bekende restaurant van Old Dutch. In die tijd is Joop van den Bos ook gaan boksen, waaraan hij de bijnaam ´Wilde Bison´ dankte. Hij was echter ook gek op kanoën en zeilen op de Kralingse Plas. Hij mocht zelfs graag een baantje trekken in een kano op de rivier de Ourthe in Belgie, waar het ook behoorlijk wild kon toegaan.

Foto hierboven: Eigen werk van 'Willem van Hest'

Tijdens het verjaardagsfeest vertelde de Kralingse kunstschilder, en organisator van deze feestelijke Kunstroute Kralingen, Willem van Hest, dat ´Opa Joop´ in die tijd ook filosofie heeft gestudeerd bij Jan Börger aan de Lisstraat in Rotterdam-Noord. Vitaal en met luide stem droeg Joop van den Bos vervolgens enkele gedichten uit één van zijn achttien bundels met eigen werk voor.

Menig Rotterdammer zal ´Opa Joop´, wellicht onbewust, kennen. Hij is de man, die al jarenlang tijdens de herdenking op 14 mei zijn gedichten voorleest bij het Mariniersmonument aan het Oostplein. Mede als gevolg hiervan werd Joop van den Bos tien jaar geleden op zijn 80ste verjaardag onderscheiden met de Erasmusspeld van de gemeente Rotterdam. Ook brachten enkele vrienden op initiatief van voormalig radioreporter Wim de Boek van Stad Rotterdam een DVD, met gedichtenbundel uit, waarop andere bekende Rotterdamse dichters zijn te horen, die uit Joop´s werk voordragen.

Een beetje jammer was het wel, dat veel bezoekers van de veiling waren vergeten de gevulde knip van huis mee te nemen. Op een aantal mooie kunstwerken werd niet geboden, ondanks de grote inzet van veilingmeester Kees Vrijdag. Het 90ste verjaardagsfeest voor ´Opa Joop´ heeft echter niets aan glans verloren en kon niet meer stuk!

Foto hieronder: 'Opa Joop' leest voor uit eigen werk

De foto's bij dit artikel zijn van Marita Beukers

Arie C. Torcque :
Een beetje jammer was het wel, dat veel bezoekers van de veiling waren vergeten de gevulde knip van huis mee te nemen, 010 op z'n smalst, een broodje schuifkaas misschien....

donderdag 08 feb 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties