Portret Chet Baker te koop

6879-portret-chet-baker-te-koop

(Door Jim Postma)

Kunst- en vooral jazzliefhebbers opgelet als u voor uzelf of voor anderen nog een mooi en verantwoord decembercadeau zoekt. Namelijk dit fraai geschilderd portret van jazzfenomeen Chet Baker,70X100 cm(zie foto). Het doek is van Rotterdams bekende kunst-en decoratieschilder Hans van der Linden,die in onze stad ook menig buitenmuur heeft beschilderd met kleurrijke beelden. Hans heeft onlangs een bedrijfsongevalletje gehad en zit zodoende in deze dure decembermaand op ‘zwart zaad’. Of wij hem dus niet een beetje kunnen helpen…


De geboren Rotterdammer (01-04-1948) volgde de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam, exposeerde in vele galeries hier en buiten de stad met voornamelijk schilderijen. Pas in zijn laatste jaren legde hij zich toe als decoratieschilder op bekende buitenmuren, vooral in Rotterdam-Noord, zoals in de 2e Pijnackerstraat, hoek Pijnackerplein en in de Jacob Catsstraat.

Onlangs heeft hij enkele operaties aan darmkanker ondergaan,en ondanks zijn huidige AOW niet meer aan de slag gekomen.Zit nu in een diep dal met nog de hele dure decembermaand voor de boeg. De verkoop van zijn laatste schilderij uit een jazzserie, doet hij met tegenzin, maar kan hem in deze weer wat lucht geven. Het geschilderde portret van Chet Baker, getiteld ‘Chet’, is in zwart-wit-grijs. (Vraagprijs 1.250,-- euro, via deze krant, tel. 06 – 22 43 61 28, en zijn portretserie van wereldberoemde jazzmusici zoals Miles Davis en Ray Charles zijn eveneens voor dat bedrag te koop. Zie hieronder de portretserie van drie).

Rotterdamse optredens
Hans van der Linden vertelt zelf over zijn favoriete wereldberoemde jazztrompettist en zanger in de jaren vijftig en zestig: ‘Chet was een James Dean-achtig type en geliefd bij de dames als een pure romanticus (‘My Sunny Valentine’). Ik heb zijn laatste optreden nog zelf gezien in Rotterdams jazzclub 'Thelonious’ en was erg triest om aan te zien. Hij was toen al zwaar verslaafd aan de dope. Tijdens dit optreden zat hij met zijn pantoffels nog aan nadat hij even daarvoor zijn logeeradres had verlaten bij Bob Holland (toen de aankondiger bij 'Thelonious').

Daarnaast had hij in Rotterdam nog een optreden in jazzcafé 'Dizzy' op 12 mei. De volgende dag moest hij voor een optreden naar Amsterdam voor een concert. Maar dat haalde hij niet. Hij viel door het openstaande raam van zijn hotel ‘Prins Hendrik' op 13 mei 1988.

Onder de talloze albums die hij maakte was dus de wereldwijde tophit ‘My Sunny Valentine’, aldus kunstschilder Van der Linden.

Hieronder: Andere portretten uit de geschilderde jazzserie (v.l.n.r. Miles Davis, Ray Charles en Chet Baker) van Hans van der Linden

Deze schilderijen zijn geëxposeerd in de Dock Gallery, Veerhaven Rotterdam.

Twee foto's hierboven: Dit zijn andere ontwerpen voor de muurschilderingen van Hans van der Linden. De laatste boven in café Centraal is later vervangen door een ontwerp van Tom Waakop Reijers, getiteld ‘Zomer’.

Foto hierboven: Zelfportret van Hans van der Linden.

Chris Ripken :
Ik wens Hans veel beterschap, mooi artikel over deze Rotterdamse kunstenaar.
Ik had graag zijn ontwerp boven Café Centraal uitgevoerd gezien.

donderdag 07 dec 2017

Redactie Vandaag en Morgen :
Discussie gesloten

donderdag 07 dec 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties