Succesvoorstelling INSIDE OUT van Conny Janssen Danst komt terug

Groot avontuurlijk dansersensemble, livemuziek van iET en een verrassend toneelbeeld

Foto: Leo van Velzen

Na een succestour in 2015 langs volle zalen, lovende recensies in de pers, enthousiaste reacties van bezoekers en een nominatie voor een Zwaan - de dansvakprijs van Nederland - komt INSIDE OUT van het Rotterdamse dansgezelschap Conny Janssen Danst in 2018 terug. Met livemuziek van een vierkoppig ensemble onder leiding van singer-songwriter iET. Op 19 januari 2018 gaat de reprise van INSIDE OUT in première in de Rotterdamse Schouwburg en daarna t/m 29 april op tournee langs de Nederlandse theaters.


Choreografe Conny Janssen liet zich voor INSIDE OUT inspireren door de term Exploded Drawings, drie-dimensionele constructietekeningen en de gedachte dat iets moet worden opengebroken om te ontdekken wat achter de façade speelt. Het zijn metaforen voor systemen maar ook voor de soms dwingende dynamiek binnen groepen mensen. In INSIDE OUT gaat zij op zoek naar onderhuidse levens, naar de rol van het individu in de complexiteit van een massa. Naar het kleine detail in het grote geheel. Pas als het harde pantser openscheurt kan het eigene zich openbaren.

“Soms kijk je naar iets waar je niet bij kunt komen. Alle informatie, al het menselijke, is binnen de structuur opgesloten. Als een lichaam omsloten door huid. Pas als je de buitenkant eraf pelt en de binnenkant wordt blootgelegd, zie je de schoonheid van de onderdelen, de details en onderlinge verbanden.” – Conny Janssen

INSIDE OUT anno 2018
Conny Janssen ziet het opnieuw uitbrengen van bestaand werk als een kans om repertoire verder te ontwikkelen. Niet alleen andere dansers, ook emotionele afstand en de ervaring van nieuwe creaties beïnvloeden de manier waarop zij haar eigen werk bekijkt. De hernieuwde versie van INSIDE OUT is daarom geen nostalgische terugblik, maar het resultaat van een vitaal nieuw creatieproces met andere dansers en ruimte voor nieuwe keuzes.

Livemuziek
Naast een dansersensemble bestaande uit jonge talenten en bekende gezichten, stelt Conny Janssen voor INSIDE OUT een verrassend muzikaal gezelschap samen, geleid door singersongwriter/muzikante iET en gitarist/multi-instrumentalist Budy Mokoginta. In samenwerking met toetsenist Thierry Castel en cellist Keimpke Zigterman spelen zij nieuwe composities waarin vooral de stem van iET met al haar klanken naar het binnenste van de dansers leidt.

Première: vr 19 jan 2018 Theater Rotterdam Schouwburg
Try outs: vr 12 jan Theater a/d Schie, Schiedam & do 18 jan TR Schouwburg, Rotterdam
Tournee t/m zo 29 apr 2017 - Speellijst & tickets via: http://bit.ly/INSIDEOUT18

Artistiek team:
Choreografie: Conny Janssen
Dansers: Adi Amit, Laura Belgrano, Davide Bellotta, Tu Hoang, Maud Huizing, Martijn Kappers, Richard Nagy (stage), Nina Plantèfeve-Castryck, Mitchell-lee van Rooij, Youp Scheffer, Mariko Shimoda, Remy Tilburg, Liza Wallerbosch
Muziek: iET, Budy Mokoginta, Thierry Castel, Keimpke Zigterman (Met dank aan: Pieter de Graaf & Jonas Pap
Toneelbeeld: Thomas Rupert
Lichtontwerp: Marc Heinz, Remko van Wely
Kostuumontwerp: Babette van den Berg
Dramaturgie: Judith Wendel
Repetitor: Erik Spruijt


Geschreven over INSIDE OUT in 2015:

TROUW ****
'Janssen toont hoe kwetsbaar het eigene is'

THEATERKRANT.NL ****
'Ritme, ademhaling, snelle gewichtsverplaatsingen met natuurlijk golvende patronen en een flow waardoor je automatisch mee wilt bewegen.'

DE VOLKSKRANT ***
'Vanuit dit prachtige openingsbeeld, waarin de individuen ondergeschikt zijn aan het geheel, breekt de choreografie langzaam open. [...] vloeiende en dynamische bewegingen, mooie solo's en duetten.' ‘Conny Janssen en haar ijzersterke ensemble weten in INSIDE OUT op een briljante manier het menselijke in dans te vatten.’ Juryrapport Vakjury De Zwanen (Dansprijzen 2015)


Conny Janssen & Conny Janssen Danst
Conny Janssen (Rotterdam, 1958) voltooide in 1982 haar opleiding aan de Rotterdamse Dansacademie. Al tijdens haar danscarrière ontwikkelde ze zich tot een opmerkelijke choreografe. In 1992 richtte zij in Rotterdam haar eigen gezelschap op en vanaf die tijd presenteert Conny Janssen Danst pure dans die is ingekleurd met een menselijke touch. (Foto: Joke Schot)

De choreografieën van Conny Janssen worden getypeerd als inventief, fysiek krachtig en ontroerend. Haar danstaal staat niet op zichzelf maar vloeit samen met een geraffineerde muziekkeuze, vormgeving en belichting. Daarbij kenmerkt haar werk zich door een veelzijdigheid die voor zowel haar dansers als haar publiek iedere keer een onvoorspelbare ontdekkingstocht blijkt te zijn. Zij versmelt haar soepele, virtuoze danstaal met de persoonlijke kwaliteiten van haar dansers Haar dansers staan daardoor op het toneel als mensen van vlees en bloed. Breekbaar, strijdbaar en gepassioneerd.

Naast voorstellingen die troost bieden in een steeds inhumaner wordende wereld, vindt Conny Janssen haar inspiratie in het grootstedelijke leven: een snelle en vitale wereld vol diversiteit. Een wereld waarin meer plaats is voor het verhaal van de dansers. Haar grootstedelijke voorstellingen zijn ruig, dwars gemonteerd, vol alertheid.

Conny Janssen is specialist in het creëren van voorstellingen op locatie: van schouwburg tot fabriekshal, van kerk tot parkeergarage. Door verbindingen aan te gaan met kunstenaars en instellingen uit de wereld van fotografie, film, architectuur, theater en muziek, plaatst Conny Janssen haar dans in een breder perspectief. Daarnaast is Conny Janssen Danst een broedplaats voor jong talent. Zowel jonge dansers als jonge dansmakers krijgen de kans zich binnen de professionele omgeving van het gezelschap te ontwikkelen. Het gezelschap is hiermee een belangrijke ambassadeur van de moderne dans.

In 2007 bekroonde de Provincie Zuid-Holland Conny Janssen met de titel Gezichtsbepalend. Eerder ontving zij de Philip Morris Kunstprijs Dans voor VIJZEL (1998) en de Aanmoedigingsprijs Choreografie van Stichting Dansersfonds (1994) voor haar constante artistieke ontwikkeling, de eigenheid van het bewegingsmateriaal en het evenwicht tussen pure dans en theatraliteit in haar werk. Conny Janssen werd in 2012 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2015 is zij als lid toegetreden tot de Akademie van Kunsten. Janssen nam in 2016 de Rotterdam Promotie Prijs in ontvangst uit handen van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. www.connyjanssendanst.nl

“In haar voorstellingen, herkennen we onszelf en de wil om contact te maken. Haar dans brengt werelden bij elkaar.” - Burgemeester A. Aboutaleb van Rotterdam

iET

[Foto: Lieke Romeijn] Achter de mysterieuze naam iET gaat multiinstrumentalist, zangeres en songwriter Lisa van Viegen schuil. Na 2 debuut EP’s in 2011 en 2013, ‘the Kitchen Recordings’ 1 & 2, letterlijk opgenomen in de keuken van iET, verschijnt in februari 2014 haar debuutalbum ‘So Unreal’, waarvoor ze samenwerkte met de Grammy Award winnende producer Russell Elevado (D’Angelo, Erykah Badu, Alicia Keys) uit New York. Dit album was de belichaming van haar muzikale droomwereld, een caleidoscoop van geluiden en stijlen. Het leverde haar o.a. een Radio 6 Soul & Jazz talent award op.

Na de INSIDE OUT tournee van Conny Janssen Danst, waarvoor zij met Budy Mokoginta en 2 andere muzikanten de muziek schreef en live uitvoerde, kwam in september 2016 iET’s meest recente album ‘Clarity’ uit op vinyl en CD. ‘Clarity’ werd lovend ontvangen door de pers en is, zoals iET dat zelf zegt, haar meest persoonlijke werk tot nu toe. Met de gelijknamige multidisciplinaire voorstelling ‘Clarity’ toerde ze, i.s.m. choreograaf Davide Bellotta en dansers van Conny Janssen Danst, in de zomer van 2017 met succes langs diverse festivals zoals de Parade en Festival Boulevard. http://ietmusic.com/

OOR 2014
·‘iET emerges with a golden voice and she proves to be a gifted songwriter.’

Lust for Life over ‘Clarity’: ‘iET weet als geen ander hoe je sfeer creëert: met haar feilloze liedopbouw en interessante arrangementen vangt ze je elke keer weer’.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Liever Turks dan Paaps..

(Door Geert-Jan Laan)

Tijdens de Nederlandse vrijheidstrijd, de 80-jarige oorlog dus, was een gevleugelde uitdrukking:,, Liever Turks dan Paaps.”Dat sloeg op de moslimbondgenoten in een land dat nu Turkije heet. In de strijd tegen de Spanjaarden was de sultan een belangrijke bondgenoot van de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In de harem van de sultan bevinden zich ook een grote hoeveelheid, door Nederland geschonken, Delfts blauwe tegels en andere kunstvoorwerpen.

Nederland was ook het eerste westeuropese land dat het moslimrijk erkende. En ook de eerste staat die een eigen ambassade in de stad opende die toen nog Constantinopel heette.Op onze beurt namen we de Turkse tulpenbollen mee en ontwikkelden zo een handel die tot op de dag van vandaag vele honderden miljoenen euro's en dollars waard is geworden.

Nu is het natuurlijk niet zo dat onze strak en streng gereformeerde voorvaderen ook vijf keer per dag op een matje in de richting van Mecca bogen met de tekst :,,Allah is groot.”

En katholieken werden niet onthoofd of op de brandstapel geworpen, maar wanneer zij zich in hun schuilkerken een beetje rustig hielden dan was een ander nieuw woord van toepassing. Het werd “gedoogd”.

En ik weet ook wel dat wanneer ooit de moslimtroepen niet voor Wenen waren tegengehouden de kans groot zou zijn dat wij ook in hoofddoekjes en lange jurken gekleed zouden zijn, maar dat is allemaal niet gebeurd.

Dus hebben we vrijheid van godsdienst. En dus plaatst iemand die de moskee wil sluiten zich buiten de orde in dit land.

En dat zou ook moeten gelden voor een politieke partij die geen leden en geen gekozen aanvoerder heeft.

Een fors aantal jaren geleden toen de Arabische landen dankzij de sterk gestegen prijzen van ruwe olie vele miljarden hadden te verteren was ik op een Europees/Arabisch symposium in de Zwitserse stad Montreux. Aanwezig was ook een uit Ijmuiden afkomstige vishandelaar. Ik vroeg aan hem of hij de Arabieren wilde overhalen onze malse Hollandse nieuwe te kopen en te consumeren. Hij knikte ontkennend. ,,Nee, dat houdt niet lang in de woestijn.” Hij troonde me mee naar een aanpalende kroeg en liet me samenzweerderig een soort kompas zien met allemaal in het Arabische afgedrukte plaatsnamen van over de hele wereld. ,,Kijk,“sprak hij terwijl hij een plaats dicht bij Montreux opzocht. De kompasnaald verschoof en hij wees:,, Daar ligt Mecca. Want zo'n Arabier ligt niet graag met zijn reet in de richting van Allah. Ik heb het de Meccafinder genoemd. ” Ik vroeg hoeveel het moest kosten. ,, Ik heb het in Italie laten vergulden. Zeg maar vijf honderd dollar.”

Een paar dagen later meldde hij dat hij er al zo'n zestig had verkocht.

Opnieuw had de koopman gewonnen van de dominee.


  • Nieuw

  • Reacties