Finissage 'Ik wil geen gezeik achteraf' - Ad Schouten

6807-finissage-ik-wil-geen-gezeik-achteraf-ad-schouten

U bent van harte uitgenodigd op zaterdag 11 november 2017 van 15.00 tot 18.00 uur voor de finissage van: Ik wil geen gezeik achteraf - overzichtstentoonstelling van de Rotterdamse schilder Ad Schouten (18-02-1946 - 19-07-2017)

Galerie Frank Taal - van Speijkstraat 149 - 14 oktober 2017 t/m 11 november 2017

Met deze finissage nemen we (tijdelijk) afscheid van het werk van Ad, dat een maand lang in de galerie Frank Taal aan de muren heeft gehangen. De opening is zeer druk bezocht en velen zijn nadien teruggekomen om de presentatie in alle rust nogmaals te bekijken. Het openingswoord van Arno van Roosmalen, directeur Stroom Den Haag, werd warm ontvangen en is integraal terug te lezen op de website van Frank Taal. Velen waren al bekend met het werk van Ad, maar een veelgehoorde opmerking is dat zij het nog niet eerder zo mooi bij elkaar gepresenteerd zagen.


Wat gaat er nu met zijn werk gebeuren, vraagt u zich misschien af? Gaat zijn werk op reis? Het land in? Of Europa? De wereld? Wie zal het zeggen. We zijn er in ieder geval druk mee bezig om de tentoonstelling ook op andere kunstpodia in het land voort te kunnen zetten en om zijn oeuvre voor de toekomst te bewaren door het onder te brengen bij Rotterdamse collecties. Ad hoort bij Rotterdam!

Maar we gaan nog iets anders doen. We maken van deze finissage gebruik om twee bibliofiele boekjes met werken van Ad Schouten te presenteren, te weten:

'VOX'

Afbeeldingen: Ad Schouten
Teksten: Ad Schouten, Gerard Bellaart en Rob de Moes
Ontwerp: Gerard Bellaart
Oplage: 50 genummerde exemplaren
Prijs: € 27,50
Uitgever: Cold Turkey Press
(Sponsoring: CBK)

En:

'PLAKKAATBURGERS'

Afbeeldingen: Ad Schouten
Poezie: Mark Boninsegna
Ontwerp: Ad Schouten en Rob de Moes
Oplage: 30 genummerde exemplaren
Prijs: € 27,50
Uitgever: Durer Rhino Press Rotterdam
(Geen sponsoring)
(contant te betalen)

Ad Schouten

Rob de Moes zal enkele poëtische teksten van Ad Schouten, die zijn opgenomen in 'VOX', ten gehore brengen. En Mark Boninsegna zal de vier gedichten die zijn opgenomen in 'PLAKKAATBURGERS' voorlezen.

Graag zien wij u op 11 november om 15.00 uur bij galerie Frank Taal.


Foto's: Wim de Boek

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Liever Turks dan Paaps..

(Door Geert-Jan Laan)

Tijdens de Nederlandse vrijheidstrijd, de 80-jarige oorlog dus, was een gevleugelde uitdrukking:,, Liever Turks dan Paaps.”Dat sloeg op de moslimbondgenoten in een land dat nu Turkije heet. In de strijd tegen de Spanjaarden was de sultan een belangrijke bondgenoot van de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In de harem van de sultan bevinden zich ook een grote hoeveelheid, door Nederland geschonken, Delfts blauwe tegels en andere kunstvoorwerpen.

Nederland was ook het eerste westeuropese land dat het moslimrijk erkende. En ook de eerste staat die een eigen ambassade in de stad opende die toen nog Constantinopel heette.Op onze beurt namen we de Turkse tulpenbollen mee en ontwikkelden zo een handel die tot op de dag van vandaag vele honderden miljoenen euro's en dollars waard is geworden.

Nu is het natuurlijk niet zo dat onze strak en streng gereformeerde voorvaderen ook vijf keer per dag op een matje in de richting van Mecca bogen met de tekst :,,Allah is groot.”

En katholieken werden niet onthoofd of op de brandstapel geworpen, maar wanneer zij zich in hun schuilkerken een beetje rustig hielden dan was een ander nieuw woord van toepassing. Het werd “gedoogd”.

En ik weet ook wel dat wanneer ooit de moslimtroepen niet voor Wenen waren tegengehouden de kans groot zou zijn dat wij ook in hoofddoekjes en lange jurken gekleed zouden zijn, maar dat is allemaal niet gebeurd.

Dus hebben we vrijheid van godsdienst. En dus plaatst iemand die de moskee wil sluiten zich buiten de orde in dit land.

En dat zou ook moeten gelden voor een politieke partij die geen leden en geen gekozen aanvoerder heeft.

Een fors aantal jaren geleden toen de Arabische landen dankzij de sterk gestegen prijzen van ruwe olie vele miljarden hadden te verteren was ik op een Europees/Arabisch symposium in de Zwitserse stad Montreux. Aanwezig was ook een uit Ijmuiden afkomstige vishandelaar. Ik vroeg aan hem of hij de Arabieren wilde overhalen onze malse Hollandse nieuwe te kopen en te consumeren. Hij knikte ontkennend. ,,Nee, dat houdt niet lang in de woestijn.” Hij troonde me mee naar een aanpalende kroeg en liet me samenzweerderig een soort kompas zien met allemaal in het Arabische afgedrukte plaatsnamen van over de hele wereld. ,,Kijk,“sprak hij terwijl hij een plaats dicht bij Montreux opzocht. De kompasnaald verschoof en hij wees:,, Daar ligt Mecca. Want zo'n Arabier ligt niet graag met zijn reet in de richting van Allah. Ik heb het de Meccafinder genoemd. ” Ik vroeg hoeveel het moest kosten. ,, Ik heb het in Italie laten vergulden. Zeg maar vijf honderd dollar.”

Een paar dagen later meldde hij dat hij er al zo'n zestig had verkocht.

Opnieuw had de koopman gewonnen van de dominee.


  • Nieuw

  • Reacties