Memorabele RJAM onthulling

6788-memorabele-rjam-onthulling (Door Hans Zirkzee)

Ondanks het regenachtige weer, het vroege tijdstip en de gebruikelijke verkeerscongestie in de binnenstad van Rotterdam was de onthulling afgelopen vrijdag van de twee nieuwe RJAM portretten van Meijer Wery en Rita Reys zeer druk bezocht en bijzonder goed geslaagd. (Foto: Wim de Boek)

De happening vond een aanvang in de Schouwburg - tegenwoordig Theater Rotterdam - met de vertoning van een korte, maar niet minder indrukwekkende, documentaire over het project van de stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial gemaakt door Ferri Ronteltap. De vertoning luidde tevens de officiële opening in van de tweede editie van het jonge Cross Comix Festival. In weerwil van de spraakwatertsunami van spreekstalmeester Jack Kerklaan konden de striptekenaars Joost Swarte en Robert van der Kroft toch hun ei kwijt over de als muurschildering gerealiseerde portretten in de Mauritsstraat (Meijer Wery) en de Jacobusstraat (Rita Reys).


Het Algemeen Dagblad had zelfs een stukje geplaatst over de RJAM-onthulling waarin stond dat ik vermoedde ‘dat Rita Reys deze hommage aan haar werkelijk prachtig zou hebben gevonden.’ In de Schouwburg kreeg ik de kans te vertellen over het leven en werk van Meijer Wery, de Rotterdamse saxofoonpionier en medeoprichter en redder van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De wijze waarop hij aan de Holocaust wist te ontkomen, emotioneerde zijn dochter Jenny en mijzelf nog steeds. De in een rolstoel gezeten Jenny Wery was de rest van de dag het glunderende middelpunt van de hele manifestatie.

foto 1: Trio Jos Valster zang, saxofoon met Frenk van Meeteren zang, gitaar en Arend Huisman tuba. (Foto: Wim de Boek)

Onder aanvoering van het gelegenheidstrio van saxofonist Jos Valster, die als een soort moderne rattenvanger van Hamelen fungeerde, vertrok het gezelschap naar de muurschildering van Meijer Wery voor het officiële onthullingmoment dat bestond uit de uitvoering van Sax O Phun van Rudy Wiedoeft, ook wel bekend als De Lachende Saxofoon. Een nummer waarmee Meijer Wery furore maakte in de jaren dertig. Nadat Jos Valster bijna zijn vingers en zijn tong brak op de razend moeilijke compositie werden in de Jacobusstraat alvast de flessen Prosecco opengetrokken ter gelegenheid van de onthulling van het door Wilbert Plijnaar ontworpen portret van ‘Europe’s First Lady of Jazz’.

foto 2: Een deel uit de documentaire ‘Strip- en Jazzroute Rotterdam Jazz Artists Memorial ( R+JAM) gemaakt door cineast Ferri Ronteltap. Vertoond op de mediawand in de Rotterdamse Schouwburg. (Foto: Wim de Boek)

Na de speech van de voorzitter van de Gebiedscommissie Centrum, Suardus Ebbinge, kon men luisteren naar de allereerste plaatopname van Rita Reys, kortgeleden door de RJAM ontdekt in een kringloopwinkel in Austin (Texas). Ter hoogte van Kabouter Buttplug ontvingen de bezoekers uit de handen van Cro Lampe en Monique van Gool van het Cross Comix festival een alleraardigst stripboekje over Santa Claus, zoals het beeld op het Eendrachtsplein eigenlijk heet.

foto 3: Striptekenaar Robert van der Kroft neemt de honneurs waar voor zijn verhinderde vriend en collega Wilbert Plijnaar, de maker van het portret van Rita Reys. Robert wordt geinterviewd door Master of Ceremonies MC Jack Kerklaan. (Foto: Wim de Boek)

In Rotown werd het gemêleerde gezelschap door Dick A. van den Berg, de oudste jazzdeejay ter wereld en omstreken, getrakteerd op de klanken van Rotterdamse bekendste jazzcoryfeeën. Zijn optreden vormde de opmaat van een opmerkelijk overhandigingritueel van een in opdracht van het Centrum Beeldende Kunst door Roland Vonk geproduceerde elpee, Jazz from RJAM. Via Caro van der Pluijm (CBK) en Ruud van Middelkoop (voorzitter RJAM) belandde de plaat bij Rob Maas (oprichter Centrale Discotheek) die de schijf vervolgens ter inhuldiging overhandigde aan Dick van den Berg (ooit vicevoorzitter van de Rotterdamse Disco Luisterclub Centraal).

foto 4: Jazzhistoricus en auteur van het vuistdikke boek ‘Jazz in Rotterdam’ Hans Zirkzee geeft tekst en uitleg over Rita Reys en Meijer Wery. (Foto: Wim de Boek)

Dick draaide enkele tracks en daarna besloot het duo van zangeres Kim Hoorweg en gitarist Anton Goudsmit de avond op een zeer muzikale wijze. In de intieme setting van het Rotown restaurant kwam hun originele aanpak uitstekend tot zijn recht. Krachtig en vol overtuiging zong Kim nummers van onder anderen Rita Reys, Jaap Valkhof en Annie de Reuver. De begeleidende rol van Anton Goudsmit was niet alleen verrassend en veelzijdig, maar hij kreeg ook alle ruimte om zijn meesterlijke instrumentbeheersing en zijn rijke klankkleur te etaleren.

foto 5: Maker van de muurschildering Meijer Wery Joost Swarte wordt geinterviewd door MC Jack Kerklaan. (Foto: Wim de Boek)

De gasten van de stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial werden nog meer in de watten gelegd door Wim de Boek, die hen de ingelijste portretten van Meijer Wery en Rita Reys cadeau deed. Tenslotte kwam de inwendige mens aan de beurt. Met deze jazzdag en de geplande realisatie van de afbeelding van Annie de Reuver door stripprijswinnaar Erik Kriek in het voorjaar van 2018 bevestigt de RJAM andermaal de reputatie van Rotterdam als jazzstad nummero uno.

Hans Zirkzee

foto 6: Na het bezoek aan de Rotterdamse Schouwburg werd o.l.v. het Trio Jos Valster en MC Jack Kerklaan gewandeld naar de Mauritsstraat hoek Oude Binnenweg. (Foto: Wim de Boek)

foto 7: MC , spraakwaterval Jack Kerklaan introduceert Suardus Ebbinge voorzitter van de Gebiedscommissie Centrum. (Foto: Wim de Boek)

foto 8: Joost Swarte, maker van het portret van Meijer Wery ontmoet Meijer’s dochter Jenny Wery (Foto: Wim de Boek)

foto 9: Voorzitter Gebiedscommissie Centrum Suardus Ebbinge speecht en onthult de muurschildering van Meijer Wery gemaakt door Joost Swarte. Links een tevreden kijkende Robert van der Kroft. (Foto: Wim de Boek)

foto 10: De Jacobusstraat hoek Oude Binnenweg. Aan de muur het portret van Rita Reys gemaakt door haar volle neef Wilbert Plijnaar. (Foto: Wim de Boek)foto 11: Jenny Wery met familie op de Oude Binnenweg. (Foto: Wim de Boek)

foto 12: In Rotown werd de elpee ‘Jazz from R+JAM’ gepresenteerd . Samensteller Radio Rijnmondman , muziekarchivaris Roland Vonk geeft tekst en uitleg. Misschien wel de oudste jazz discjockey van het westelijk halfrond de 90 jarige Rotterdammer Dick A. van den Berg kreeg natuurlijk een eksemplaar cadeau en kroop ermee achter de aanwezige draaitafel. Prima elpee, ‘n hebbeding ! (Foto: Wim de Boek)

foto 13: De eerste eksemplaren van je elpee ‘Jazz from +JAM’ zijn uitgereikt aan Rob Maas (links) voormalig direkteur en oprichter van de Centrale Discotheek en Dick A. van den Berg. Zij worden toegesproken door de voorzitter van de Stichting ‘Rotterdam Jazz Artists Memorial’ (R+JAM) Ruud van Middelkoop. (Foto: Wim de Boek)

foto 14. Van links naar rechts Caro van der Pluijm van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam dat nauw samenwerkt met de Stichting R+JAM, daarvan de voorzitter Ruud van Middelkoop en penningmeester Raimondo di Battista, Gitarist Anton Goudsmit ,winnaar van de Boy Edgarprijs 2010 die met , naast hem, Lady Jazzsinger Kim Hoorweg een spetterend optreden verzorgde in Rotown. Geheel rechts de oudste jazz discjockey van het westelijke halfrond de 90 jarige Dick A. van den Berg. (Foto: Wim de Boek)

Jan Tak :
Wat een happening, heb het helaas gemist hoewel... die toespraken van Kerklaan kan ik wel dromen :-)
Rotterdam is weer een stukje aantrekkelijker en -eerlijk gezegd- in handzaam formaat zou ik er wel een paar kopieën aan mijn muur willen hebben.
Lekker kleurrijk en "ech Rotterdams"

donderdag 26 okt 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties